Koronavírusban is fontos szerep hárul az önkormányzatokra Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rendkívüli helyzet nem vezethet az életünk és értékeink feladásához.


A koronavírus világjárvánnyal szembesülve az országokban, városokban és régiókban működő kormányok és önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy reagáljanak a koronavírus jelentette hatalmas kihívásokra” – mondta Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára, az ET Kongresszusi Irodájával folytatott videokonferencia során.

“Miközben a vírus miatt tragikusan sokan vesztik életüket, támogatnunk kell azt, hogy meg kell akadályoznunk, hogy az életünk és az értékeink is változzanak” – folytatta a főtitkár, majd bemutatta az ET által kidolgozott ajánlásokat, amelyek célja a megfelelő egyensúly megteremtése a koronavírus idején. “Az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság értelmetlen, ha Európában nem jelennek meg az egyének életében. Ezért a helyi és regionális önkormányzatok szerepe elengedhetetlen a helyi törekvések megvalósításához” – tette hozzá. üdvözölve a tagállamokban működő helyi és regionális önkormányzatok munkáját.


A videókonferenciás egyeztetés a városok és régiók éghajlatváltozással kapcsolatos elkötelezettségére és az emberi jogokat tiszteletben tartó környezet kialakítására vonatkozó elkötelezettségére fókuszált.

“A környezet és az emberi jogok közötti kapcsolat egyértelmű, amint azt az Emberi Jogok Európai Bírósága több ítéletében is kifejtette” – tette hozzá Marija Pejčinović Burić, emlékeztetve arra, hogy ez a szervezet prioritása.

“Az ET Kongresszusának a helyi és regionális szintű tapasztalatai alapján kulcsszerepet kell játszania ebben a folyamatban.”

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.