Koronavírusban is fontos szerep hárul az önkormányzatokra Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rendkívüli helyzet nem vezethet az életünk és értékeink feladásához.


A koronavírus világjárvánnyal szembesülve az országokban, városokban és régiókban működő kormányok és önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy reagáljanak a koronavírus jelentette hatalmas kihívásokra” – mondta Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára, az ET Kongresszusi Irodájával folytatott videokonferencia során.

“Miközben a vírus miatt tragikusan sokan vesztik életüket, támogatnunk kell azt, hogy meg kell akadályoznunk, hogy az életünk és az értékeink is változzanak” – folytatta a főtitkár, majd bemutatta az ET által kidolgozott ajánlásokat, amelyek célja a megfelelő egyensúly megteremtése a koronavírus idején. “Az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság értelmetlen, ha Európában nem jelennek meg az egyének életében. Ezért a helyi és regionális önkormányzatok szerepe elengedhetetlen a helyi törekvések megvalósításához” – tette hozzá. üdvözölve a tagállamokban működő helyi és regionális önkormányzatok munkáját.


A videókonferenciás egyeztetés a városok és régiók éghajlatváltozással kapcsolatos elkötelezettségére és az emberi jogokat tiszteletben tartó környezet kialakítására vonatkozó elkötelezettségére fókuszált.

“A környezet és az emberi jogok közötti kapcsolat egyértelmű, amint azt az Emberi Jogok Európai Bírósága több ítéletében is kifejtette” – tette hozzá Marija Pejčinović Burić, emlékeztetve arra, hogy ez a szervezet prioritása.

“Az ET Kongresszusának a helyi és regionális szintű tapasztalatai alapján kulcsszerepet kell játszania ebben a folyamatban.”

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.