Köteles adatot szolgáltatni és adót levonni az Airbnb?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EUB főtanácsnoka szerint nem sérti az EUMSZ-t a bérleti díj fizetésében részt vevő közvetítők forrásadó-levonási kötelezettsége.

Az Airbnb rövid távú szálláskiadást közvetítő szolgáltató társaság köteles a platformján keresztül kötött bérleti szerződésekről tájékoztatást adni az adóhatóságnak – jelentette be csütörtökön az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka. Ez a cég újabb lehetséges jogi kudarcát jelentheti Európában.

Az Airbnb az elmúlt években több európai uniós ország hatóságaival is összetűzésbe került, és azzal érvelt, hogy az adózás és egyéb követelmények ellentétesek a szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós elvével.

A legutóbbi eset egy 2017-es olasz törvényhez kapcsolódik, amely előírja az Airbnb-nek és más rövid távú kölcsönzési oldalaknak, hogy továbbítsák a bérleti szerződéseikből származó információkat, és visszatartsák a bérleti díjból származó bevételek 21%-át, és azt az adóhatóságnak fizessék be.

A cég megtámadta a törvényt egy olasz bíróságon, amely ezt követően útmutatást kért a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságától (EUB).

Maciej Szpunar az EUB főtanácsnoka egyetértett az olasz törvénnyel. Véleménye nem kötelező érvényű, de az EUB általában öt ilyen ajánlásból négyet követ.

„Az EUMSZ 56. cikke (az Európai Unió működéséről szóló szerződés) a szolgáltatásnyújtás szabadságával kapcsolatban nem zárja ki az információgyűjtési és -továbbítási, illetve a forrásadó-levonási kötelezettséget” – érvelt a főtanácsnok.

„Tökéletesen összeegyeztethető a bérleti díj fizetésében részt vevő közvetítők forrásadó-levonási kötelezettségének előírása, tekintettel arra, hogy nagyszámú olyan természetes személy tevékenységével kapcsolatban – akikre nem vonatkoznak a vállalkozásokat terhelő kötelezettségek – jellegéből adódóan nehézkes az adózást ellenőrizni.”

A főtanácsnok abban egyetértett az Airbnb érvelésével, hogy „az adózási képviselő kijelölésének kötelezettsége azonban a szolgáltatásnyújtás szabadságának aránytalan korlátozását jelenti”.

Az Airbnb azt nyilatkozta: „Az Airbnb jó partner akar lenni az adózás terén, és támogatjuk az információmegosztás következetes, szabványosított megközelítését, ezért üdvözöljük az EU-tagállamok megállapodását a digitális platformokra vonatkozó közös adóbevallási keretrendszerről, amely DAC 7 néven ismert.”

Az EUB a következő hónapokban dönt az ügyben. Áprilisban a bíróság elutasította az Airbnb hasonló kifogását a belga regionális jogszabályokkal szemben, amelyek előírják, hogy a turisztikai ügyletekkel kapcsolatban információkat nyújtson az adóhatóságoknak.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.