Köteles adatot szolgáltatni és adót levonni az Airbnb?


Az EUB főtanácsnoka szerint nem sérti az EUMSZ-t a bérleti díj fizetésében részt vevő közvetítők forrásadó-levonási kötelezettsége.

Az Airbnb rövid távú szálláskiadást közvetítő szolgáltató társaság köteles a platformján keresztül kötött bérleti szerződésekről tájékoztatást adni az adóhatóságnak – jelentette be csütörtökön az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka. Ez a cég újabb lehetséges jogi kudarcát jelentheti Európában.

Az Airbnb az elmúlt években több európai uniós ország hatóságaival is összetűzésbe került, és azzal érvelt, hogy az adózás és egyéb követelmények ellentétesek a szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós elvével.

A legutóbbi eset egy 2017-es olasz törvényhez kapcsolódik, amely előírja az Airbnb-nek és más rövid távú kölcsönzési oldalaknak, hogy továbbítsák a bérleti szerződéseikből származó információkat, és visszatartsák a bérleti díjból származó bevételek 21%-át, és azt az adóhatóságnak fizessék be.

A cég megtámadta a törvényt egy olasz bíróságon, amely ezt követően útmutatást kért a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságától (EUB).

Maciej Szpunar az EUB főtanácsnoka egyetértett az olasz törvénnyel. Véleménye nem kötelező érvényű, de az EUB általában öt ilyen ajánlásból négyet követ.

“Az EUMSZ 56. cikke (az Európai Unió működéséről szóló szerződés) a szolgáltatásnyújtás szabadságával kapcsolatban nem zárja ki az információgyűjtési és -továbbítási, illetve a forrásadó-levonási kötelezettséget” – érvelt a főtanácsnok.

“Tökéletesen összeegyeztethető a bérleti díj fizetésében részt vevő közvetítők forrásadó-levonási kötelezettségének előírása, tekintettel arra, hogy nagyszámú olyan természetes személy tevékenységével kapcsolatban – akikre nem vonatkoznak a vállalkozásokat terhelő kötelezettségek – jellegéből adódóan nehézkes az adózást ellenőrizni.”

A főtanácsnok abban egyetértett az Airbnb érvelésével, hogy “az adózási képviselő kijelölésének kötelezettsége azonban a szolgáltatásnyújtás szabadságának aránytalan korlátozását jelenti”.

Az Airbnb azt nyilatkozta: “Az Airbnb jó partner akar lenni az adózás terén, és támogatjuk az információmegosztás következetes, szabványosított megközelítését, ezért üdvözöljük az EU-tagállamok megállapodását a digitális platformokra vonatkozó közös adóbevallási keretrendszerről, amely DAC 7 néven ismert.”

Az EUB a következő hónapokban dönt az ügyben. Áprilisban a bíróság elutasította az Airbnb hasonló kifogását a belga regionális jogszabályokkal szemben, amelyek előírják, hogy a turisztikai ügyletekkel kapcsolatban információkat nyújtson az adóhatóságoknak.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 10.

Moneyball, avagy sport és jog: miben tud segíteni a sportelemzés módszertana a jogászi munka hatékonyabb mérésében és jobb döntések meghozatalában?

Az új típusú, kezdetben a baseballban használt elemző alkalmazások nemcsak a labdajátékokban, hanem a jog területén is hatékonyabb stratégiai döntések meghozatalát segíthetik – legyen szó egy ügyvédi perstratégia összeállításáról, a megfelelő érvelés megfogalmazásáról, egy új munkavállaló felvételéről vagy más döntések támogatásáról.

2022. augusztus 10.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.

2022. augusztus 1.

Milyen jogai vannak a légi utasoknak?

Késett a gépem, törölték a járatomat, nem vitt el a repülő, amire jegyem volt – egyre több légi utas kerül ilyen helyzetbe, a légitársaságok azonban nem minden esetben árulják el, hogy pontosan milyen kártérítésre és segítségre jogosult ilyenkor az utas – annak ellenére, hogy a szabályozás szerint kötelességük lenne. Kártérítési kisokos légi utasoknak a reptéri káosz útvesztőjében.