Bejegyzések előzetes döntéshozatal címkével

Jogszabályfigyelő 2023 – 42. hét
2023. október 23. Szakma

Jogszabályfigyelő 2023 – 42. hét

Alábbi cikkünkben tekintettel arra, hogy a 2023/147–148. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg a Hivatalos Értesítő 2023/54. számának tartalmából és a Kúria honlapján megjelent közlemények közül válogattunk.

2023. május 8. Világjogász

Nem veszhet el a ki nem vett szabadság?

Az EUB-nak abban a kérdésben kellett döntenie, hogy a megszerzett fizetett éves szabadsághoz való jog a szabadság tárgyévének végén vagy egy későbbi időpontban megszűnik-e, ha a munkavállaló betegség miatt akadályoztatva volt a szabadság kivételében

Menekült kontra menekültként elismert
2022. október 5. Világjogász

Menekült kontra menekültként elismert

Uniós joggal ellentétes, ha a nemzetközi védelmet elutasító vagy az ilyen védelmet visszavonó határozatot olyan információkra alapít a tagállam, melyet nemzetbiztonsági okból az érintettel nem közölnek és ezeket sem közigazgatási sem pedig bírósági eljárásban nem használhatja fel.

A menekült kiskorú gyermekének helyzete
2022. augusztus 10. Világjogász

A menekült kiskorú gyermekének helyzete

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a tagállam menekült jogállást biztosít egy olyan harmadik országbeli állampolgár kiskorú gyermeke számára, aki az adott tagállam területén született, és másik szülője révén olyan harmadik ország állampolgárságával rendelkezik, amelynek területén nincs kitéve üldözés veszélyének.