Magyarország is kap uniós pénzt a munkahelyvédelemre Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azt még nem tudni, mennyit kap Magyarország a százmilliárd eurós hitelkeretből.


Az Euronews több brüsszeli forrásból is úgy értesült, hogy a közeljövőben bejelentik Magyarország részvételét az Európai Unió SURE nevű válságkezelő programjában. A csatornánknak nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint a magyar igények elbírálása azért csúszik, mert problémák vannak a magyar munkaügyi támogatások rendszerével és a munkások jogainak védelmével.

Az Európai Bizottság áprilisban jelentette be, hogy SURE néven 100 milliárd eurós hitelprogramot indít azért, hogy a tagállamok megakadályozzák a válság miatti tömeges elbocsájtásokat. Ezekből a tagállamok részmunkaidős, vagy rövidített munkaidős programokat finanszírozhatnak azért, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe került cégeket, illetve munkavállalókat segítsék. A program az unió kiváló hitelminősítését kihasználva nyújt kedvező kölcsönt a tagállamoknak.

Az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy első körben 81,4 milliárd eurót osztana ki 15 tagállamnak.

Ezen a listán Magyarország még nem szerepelt, de úgy tudjuk, a budapesti kormány is pályázott és hamarosan be is jelentik a megegyezést az Európai Bizottsággal. Erre első körben azért nem került sor, mert a magyar fél egyik intézkedési javaslata elfogadhatatlan volt a bizottság számára és ezt nem tudják a múlt heti bejelentésig korrigálni.

Értesüléseink szerint módosítják a magyar igénylést, így Magyarország is olcsó uniós hitelből finanszírozhat olyan programokat a cégek számára, amelyekkel azok megtarthatják a dolgozóikat. Az azonban még nem derült ki, hogy Magyarország mennyi pénzt kap és konkrétan milyen projektekre fordítja majd azt.

Szakszervezetek: Magyarország a legrosszabb példa

Az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetője szerint azonban nem véletlen, hogy a magyar igényt bírálja el legutoljára az Európai Bizottság. Luca Visentini főtitkár megkeresésünkre így reagált:

“Magyarország a legrosszabb példa jelenleg az unióban. A vészhelyzetet és a korlátozásokat kihasználva lerombolták a dolgozók jogait és a dolgozók védelmét” – mondta a főtitkár.

Lehetséges, hogy az Európai Bizottság épp azért tartja vissza a döntést a magyar SURE-igényeket illetően, mert problémák vannak a munkaügyi támogatásokhoz való hozzáféréssel, a kormányzati intézkedések megfelelőségével és azzal, hogy a szociális partnerek nincsenek megfelelő mértékben bevonva a munkások jogainak védelmébe.

A SURE eddigi legnagyobb kedvezményezettje Olaszország 27 milliárd euróval, Spanyolország 21 milliárd euróval. A keleti blokkban Lengyelország kapja a legtöbbet, 11 milliárd eurót, Románia pedig 4 milliárd eurós hitelt kap.

Az Európai Unió eddig leginkább hitelekkel, illetve átcsoportosításokkal segítette a tagállamok küzdelmét a vírus, illetve a válság ellen. Ebben fordulatot hoz majd az EU újjáépítési eszköze, amely jövőre már vissza nem térítendő támogatást is nyújt majd a tagállamok gazdaságélénkítő programjaira.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 21.

EUB-döntés a regionális televíziós reklámokról

A szerző az alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely a Fussi Modestraße Mayr GmbH kontra SevenOne Media GmbH és társai-ügyben[1] született, mely a területi és országos reklámértékesítés szabályait veti össze.

2021. október 20.

A bírósági rendszer kritikája miatt kapott fegyelmit a bolgár bíró

Az EJEB megállapította, hogy a bíró ugyan szabálysértést követett el, amikor nem hozott időben ítéletet, de a fegyelmi büntetése összefüggésben volt a bírósági vezetők kinevezése és a bírósági ügyelosztás kapcsán megfogalmazott kritikai véleményével is.