Maradnak az online tárgyalások a vírus után? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tartsa meg kedvenc Zoom hátterét, mert az online bíróságok nem szűnnek meg a koronavírus járvány lecsengése után.

A koronavírus kihívás elé állította az amerikai bíróságokat a virtuális eljárásokkal kapcsolatban hangzott el a Clio Cloud Conference „Virtuális bíróságok jövője” címen tartott konferenciáján. De a világjárvány közepette a bíróságok felfedezték az online megoldásokat, amelyek egyszerűsítették az igazságszolgáltatást azoknak a felpereseknek, akik rendszeresen úgy érezték, hogy a legyőzi őket az igazságszolgáltatási rendszer. Az eredmények megtartása érdekében a bíróságok szerint a technológia továbbra is jelentős szerepet fog játszani a koronavírus utáni igazságszolgáltatásban.

Bridget McCormack, Michigan Állam Legfelsőbb Bíróságának vezetője a panelbeszélgetésen megjegyezte, hogy a bíróságok az igazságszolgáltatás keretében rendezik a jogvitákat, de tevékenységük nem helyhez kötött.

„Vannak bírósági épületeink ahol az igazságszolgáltatást végezzük, [és] adott esetben lehet, hogy az a legmegfelelőbb hely a tárgyalásra, de ne gondoljuk, hogy az az egyetlen hely, ahol az igazságszolgáltatás működhet” – mondta McCormack.

„Vannak olyan tisztességes eljárási mutatóink, amelyek szerint az online tárgyalások messze gördülékenyebben folynak, mint a bírósági meghallgatások” – tette hozzá. Jelenleg a michigani bírósági rendszer készen áll arra, hogy további technológiákat és bírósági szabályzatokat hozzon létre az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés elősegítése érdekében – jegyezte meg McCormack.

„[A bírák] nagyrészt engednek a tárgyalások adminisztratív szabályaiból, mert első számukra az emberek biztonságának megőrzésére, és megtanulták, hogy nem olyan idegen a technológia és az igazságszolgáltatás, mint gondoltuk” – mondta.

Shannon Salter, Kanada első online törvényszékének, a Polgári Ügyek Törvényszékének elnöke szerint a bíróságoknak most lehetőségük van újratervezni az igazságszolgáltatást, készülve a világjárvány utánra.

„Lehetőségnek kell lennie arra, hogy lazítson minket, hogy távolról végezhessük a dolgokat, hogy az igazságszolgáltatás eljusson az emberekhez, és meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget, hogy radikálisan átgondoljuk” – mondta.

Hozzátette azonban, hogy az online eljárások nem válthatják fel teljesen a személyes jelenlétet. A bíróságoknak fontolóra kell venniük a tevékenységük postán és telefonon történő ellátását személyes támogatással.

„Vannak olyanok, akiknek az online szolgáltatások ellenére továbbra is szükségük van az emberi támogatásra. Ezt nem csak digitális megoldásokkal szembeni ellenérzés, hanem a szükséges készségek hiánya is indokolhatja ” – mondta Salter.

Az biztos, hogy nem minden jogász szeretné, ha a bírósági eljárások virtuálisak lennének. McCormack elmondta, hogy a lezárások elején sok panaszt érkezett hozzá. A legtöbben azonban megbékéltek az új világgal. „Mára mindenki továbblépett. Valószínűleg vannak olyan ügyvédek és bírák, akik szeretnének visszatérni a régi rendszerhez, de egyre kevesebben vannak. – tette hozzá.

Az online megoldások nem alkalmasak minden jogi eljárásra, az ügyvédeknek fel kell készülniük arra, hogy több technológiát is használjanak egyszerre – fejtette ki véleményét Hank Greenberg, a Greenberg Traurig részvényese és New York Állam Ügyvédi Kamarájának volt elnöke.

Ennek ellenére „nem lehet visszatérni a válság előtt állapotba, de a személyes meghallgatásoknak továbbra is helye lesz az eljáró bíróságokon, a fellebbviteli és a családi bíróságokon egyaránt, és ez fontos.”

Azonban a technológia szélesebb körű alkalmazására van szükség a peres felek segítéséhez, akiknek nincs lehetőségük ügyvédet fogadni – tette hozzá.

„Az online igazságszolgáltatás valójában jobb a peres felek számára, különösen az ügyek bizonyos kategóriáiban, amelyekben nem járnak el az érdekükben ügyvédek – mondta Greenberg. „Sok peres fél számára az, hogy ezeket az eseteket számítógépen tudják kezelni, kevésbé idegesítő és félelmetes.”

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek