Betilthatják a “vegaburgert” és a “vegakolbászt” az EU-ban


A húsipar és a gazdák szerint az elnevezésekkel az élelmiszeripar félrevezeti a fogyasztókat.


A „joghurt” és a „sajtszerű” kifejezések használatát titló rendelkezések mintájára az Európai Parlament elé került javaslat szerint betiltanák a „vegaburger” és a „vegakolbász” kifejezéseket. A képviselők még a héten szavaznak a javaslatról.

A vega termékek értékesítése gyorsan növekszik, de a gazdák és a húsipari lobbi szerint a fenti kifejezések félrevezetik az embereket, és a húsipar „tradicionális termékeit ejtik foglyul”. Az ellenérdekű nagy élelmiszeripari vállalatok, köztük az Unilever és a Nestle szerint a fogyasztók megtévesztésére való hivatkozások nevetségesek. Szerintük a tiltás ellentmondana az EU azon törekvésének is, hogy segítse a fogyasztókat a fenntarthatóbb élelmiszerek kiválasztásában és a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

A húsipari lobbi javaslata kimondja: „A húskészítményekre jelenleg használt elnevezéseket kizárólag a húst (beleértve a steaket, kolbászt, sültet és hamburgert) tartalmazó termékek számára kell fenntartani.” Hasonló tilalom vonatkozna a növényi alapú csirkehelyettesítő termékekre is.

Már jelenleg is tiltott a növényi alapú tejtermék helyettesítőket tejnek, tejszínnek, vajnak, sajtnak vagy joghurtnak elnevezni. A második lépcsőben a javaslat betiltaná azokat a kifejezéseket is, amelyek a termékeket a tejtermékekhez hasonlítják, például a „szerű”, az „utánzat”, az „ízű” és a „helyettesítő” elnevezéseket.

“Ez a kulturális visszaélés nyilvánvaló esete” – mondta Jean-Pierre Fleury, a Copa-Cogeca, az európai gazdák kereskedelmi testületének képviselője. “Bizonyos marketing ügynökségek ezeket a kifejezéseket a fogyasztók szándékos megtévesztésére használják fel.”

A cél az, hogy tiszteletben tartsák az európai mezőgazdasági termelők és állattenyésztők millióinak munkáját: „Nem akarunk olyan új világot, ahol a marketing nem kapcsolódik a termékek valódi természetéhez és a cél az, hogy ellenőrizhetetlen élelmiszereket fogyasztunk. ”

Jasmijn de Boo, a ProVeg International élelmiszer-érdekképviseleti szervezet munkatársa szerint: „Ez egyértelmű butaság. Ahogyan mindannyian tudjuk, hogy a mogyoróvajban nincs vaj, a [zöldségburgereket vásárló] fogyasztók pontosan tudják, mit kapnak. Ezek a javaslatok egyértelműen ellentmondanak az EU által az Európai Zöld Ajánlat és a Termelőtől a Fogyasztóig  stratégiában megfogalmazott célkitűzéseknek, amelyek az egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszer-termelés és fogyasztás létrehozására irányulnak.”

David Haines, a Flora kenhető élelmiszereket előállító Upfield cég vezérigazgatója úgy értékelte a helyzetet, hogy: “Ez egyfajta cenzúrára, mivel lehetetlenné válhat a növényi eredetű ételek egészséges és fenntartható tulajdonságainak kiemelése a tejtermékkel szemben.”

európai unió jogrendszere

A hús- és a tejtermékek nagy környezeti lábnyomát az utóbbi években számos tudományos tanulmányban mutatták be, amely azt mutatja, hogy a húsfogyasztás drasztikus csökkenése elengedhetetlen az éghajlatváltozás hatásainak elkerüléséhez.

A javaslatokat az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága terjesztette elő, és a szavazás holnap várható, a 350 milliárd eurós (320 milliárd fontos) közös agrárpolitika új költségvetésének keretében. A szakértők szerint nem egyértelmű, hogy mi lesz a szavazás eredménye.

Ha elfogadják a javaslatot, akkor a végrehajtásáról az Európai Tanácsban tárgyalni kell a tagállamok kormányaival, a végső döntés pedig valószínűleg még az év vége előtt megszületik. Néhányan azt javasolták, hogy a hamburgert és a kolbászt a „korong” és a „tubus” kifejezéssel lehetne helyettesíteni.

A Copa-Cogeca azt kifogásolja, hogy „ezeket az magas feldolgozottságú [növényi alapú] termékeket egészségesebb lehetőségként mutatják be, annak ellenére, hogy gyakran magasabb az adalékanyag, só, cukor és zsír tartalmuk, mint a hús- és tejtermékeknek”.

A javaslatok ellenzői szerint az emberek már most is az előírtnál több húst esznek, és a vörös hús fogyasztása összefügg a rák és a szívbetegségek kialakulásával. Szerintük az állattenyésztés veszélyezteti a közegészségügyet az antibiotikumok túlzott használata miatt, amely egy idő után rezisztenciához, valamint más betegségek kialakulásának kockázatához vezet.

“A fogyasztók nem egy húsburger tápértékének megfelelőjét akarják megvenni, hanem annál jobbat.” – mondta Alex Holst, a Good Food Institute munkatársa. Szerinte a gazdák kiaknázhatják a növekvő ágazatot, ha állati takarmány helyett fehérjetartalmú növényeket, például hüvelyeseket, szóját és borsót termesztenek, amely a növényi hús alapanyaga.

Franciaország, amely az EU-ban a mezőgazdaság egyik erőteljes képviselője, támogatja a javaslatokat, és már be is vezette a vegaburger elnevezés tilalmát. A holland kormány ezzel szemben támogatta az ilyen elnevezések használatát, míg egy szatirikus holland tévéműsor nemrégiben hamis hirdetést tett közzé az alábbi szlogennel: „Meg kell ölnöd, hogy hamburger legyen belőle”.

Az Egyesült Királyságban a Lordok Házának bizottsága 2019-ben aggodalmát fejezte ki, mondván, hogy az elnevezések betiltása „csökkentené a fogyasztói tudatosságot”, és megnehezítené, hogy az emberek kevesebb húst fogyasszanak, a kormánynak éppen ennek az ellenkezőjét kellene ösztönöznie. Állításuk szerint az emberek kevesebb mint 4% -a vásárolt véletlenül vegetáriánus terméket.

“Biztosak vagyunk benne, hogy bármi is lesz a szavazás eredménye, a növényi élelmiszeripar továbbra is innovatív és virágzó lesz” – mondta De Boo. “A növényi eredetű élelmiszerek iránti globális kereslet folyamatosan nő, függetlenül attól, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be.”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.