Kiskorúak eutanáziája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A holland kormány a koalíciós partnerekkel folytatott hónapokig tartó vita után lehetővé tette az orvosok számára, hogy a halálosan betegségben szenvedő egy és 12 év közötti gyermekek is élhessenek az eutanáziával.

Az ország egészségügyi minisztere, Hugo de Jonge szerint a szabályozás megváltoztatására azért van szükség, hogy segítsen „a reménytelenül és elviselhetetlenül szenvedő, halálos beteg gyermekeknek”.

A kormány becslése szerint az orvosok büntetőjogi fenyegetettségének megszüntetésével évente öt-tíz olyan gyermek részesülhet eutanáziában, akiknél reménytelen az állapot javulása.

Az élet megszüntetésére irányuló beavatkozás Hollandiában már törvényes a 12 évnél idősebb gyermekek számára is, ha a beteg és szülei beleegyezésüket adják. Az egyéves csecsemők szülői beleegyezéssel kaphatnak eutanáziát.

A tervezett jogszabály által hivatkozott gyermekcsoport jelenleg csak palliatív ellátásban részesülhet, vagy táplálkozásukat visszatarthatják haláluk felgyorsítása érdekében a jelenlegi szabályok szerint azonban az orvosokat büntetőeljárás alá vonják, ha bármilyen más intézkedést tesznek a beteg gyermekek életének megszüntetése érdekében.

Az 1 és 12 év közötti gyermekek eutanáziája eddig „szürke területnek” számított, ezért az orvosok kezdeményezték a változtatást.


A kérdés heves vitákat váltott ki a kormányzó négypárti koalícióban, mindkét keresztény párt, a De Jonge által vezetett Christen-Democratisch Appèl párt és a konzervatívabb Christen Unie párt ellenállása miatt.

De Jonge nyitott volt a kérdés megvitatására, ezért szembe helyezkedett a Christen Unie-vel. A holland parlamentnek írt levelében, amelyben bejelentette a kormány szándékát, De Jonge egy közelmúltbeli jelentést idézett, amely azt mutatta, hogy az orvosok elsöprő többséggel támogatják a törvénymódosítást.

De Jonge szerint: „A tanulmány azt mutatja, hogy aktív eutanáziára van szükség a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek esetében, akik reménytelenül és elviselhetetlenül szenvednek, és belátható időn belül meg fognak halni”.

Szükség lesz a szülők beleegyezésére, és a beteg „elviselhetetlen és végtelen szenvedéseinek” is fenn kell állnia az eutanázia alkalmazásához. Az eljárásban legalább két orvosnak hozzá kell járulnia.

A felnőttek eutanáziájára 2002 óta van lehetőség Hollandiában olyan esetekben, amikor ezt önkéntes és jól megfontolt kérésnek tekintik az elviselhetetlen szenvedéseket átélő betegeknél, akiknek az egészségi állapota várhatóan nem javul és alternatív gyógymód sincs.

Tavaly 6361 eutanáziát végeztek az országban – ez az ország teljes halálozásának alig több mint 4% -a. Az esetek 91% -ában végzetes egészségügyi állapotban lévő beteg részesült eutanáziában.

Az esetek fennmaradó része súlyos pszichiátriai betegséggel küzdőket érintette. Két évvel ezelőtt a krónikus öngyilkosságban szenvedő Aurelia Brouwers (29) esete váltott ki vitát, amikor a haláláról szóló döntését a holland RTL Nieuws televízióban dokumentumfilmben mutatták be. Brouwers-t halála előtt két hétig filmezték, többek között a temetésére választott krematórium látogatása során.

Brouwers saját orvosai nem segítenék betegüket abban, hogy életét megszüntesse, de a kívánságát teljesítették, miután jelentkezett a hágai Levenseindekliniek klinikára.

Belgium volt az első olyan ország, amely engedélyezte a gyermekek önkéntes eutanáziáját. Az ország 2014-ben engedélyezte az eutanáziát olyan esetekben, amikor a fiatal beteg a halálos betegsége miatt súlyos fájdalmakat él át. Két kilenc és 11 éves belga gyermek volt az első, akik 2016-ban, illetve 2017-ben részesültek eutanáziában.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.