Online kereshető az EJEB ítéletek végrehajtása


Az Európa Tanács új online adatlapokat tett közzé, amelyről tájékozódhatnak az EJEB ítéleteinek végrehajtásáról az egyes tagállamokban.


“Az EJEB ítéleteinek végrehajtása kulcsfontosságú az európai nemzetközi emberi jogi rendszer sikeréhez, amely egyedülálló a világon” – mondta Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára. “Az átláthatóság növelése azáltal, hogy világos és naprakész információkat nyújt minden érintett számára – beleértve a pályázókat, a tagállamokat és a civil társadalmat -, hozzájárul a rendszer további megerősítéséhez, amely egyértelmű prioritás az Európa Tanács számára.” Az elmúlt tíz év mindegyikére vonatkozóan az országos tájékoztatók az új, folyamatban lévő és lezárt ügyek számát mutatják be, amelyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága zár le, amelynek feladata az EJEB tagállami végrehajtásának felügyelete.

A „vezető” ügyeket ügyszámok szerint bontják, általában új strukturális vagy rendszerszintű problémákat emelnek ki, és az ismétlődő ügyekben olyan kérdésekre összpontosítanak, amelyeket az EJEB már korábban feltárt.

Az ország szerinti bontást tartalmazó adatlapok összefoglalják az EJEB ítéleteinek végrehajtása során az egyes országokban elért főbb eredményeket, valamint azokat a fő kérdéseket, amelyeket a Miniszteri Bizottság még vizsgál.

Az EJEB ítéletei a végrehajtási folyamat átláthatóságának további fokozása és az információk hozzáférhetőbbé tétele érdekében az érdekelt felek számára. Ezeket egyre több tematikus adatlap egészíti ki, amelyek összefoglalják a politikában és a gyakorlatban bekövetkezett változásokat számos emberi jogi kérdésben – ideértve az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát és a környezetet -, amelyek kapcsolódnak az EJEB ítéleteinek végrehajtásához.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.