Online kereshető az EJEB ítéletek végrehajtása


Az Európa Tanács új online adatlapokat tett közzé, amelyről tájékozódhatnak az EJEB ítéleteinek végrehajtásáról az egyes tagállamokban.


“Az EJEB ítéleteinek végrehajtása kulcsfontosságú az európai nemzetközi emberi jogi rendszer sikeréhez, amely egyedülálló a világon” – mondta Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára. “Az átláthatóság növelése azáltal, hogy világos és naprakész információkat nyújt minden érintett számára – beleértve a pályázókat, a tagállamokat és a civil társadalmat -, hozzájárul a rendszer további megerősítéséhez, amely egyértelmű prioritás az Európa Tanács számára.” Az elmúlt tíz év mindegyikére vonatkozóan az országos tájékoztatók az új, folyamatban lévő és lezárt ügyek számát mutatják be, amelyet az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága zár le, amelynek feladata az EJEB tagállami végrehajtásának felügyelete.

A „vezető” ügyeket ügyszámok szerint bontják, általában új strukturális vagy rendszerszintű problémákat emelnek ki, és az ismétlődő ügyekben olyan kérdésekre összpontosítanak, amelyeket az EJEB már korábban feltárt.

Az ország szerinti bontást tartalmazó adatlapok összefoglalják az EJEB ítéleteinek végrehajtása során az egyes országokban elért főbb eredményeket, valamint azokat a fő kérdéseket, amelyeket a Miniszteri Bizottság még vizsgál.

Az EJEB ítéletei a végrehajtási folyamat átláthatóságának további fokozása és az információk hozzáférhetőbbé tétele érdekében az érdekelt felek számára. Ezeket egyre több tematikus adatlap egészíti ki, amelyek összefoglalják a politikában és a gyakorlatban bekövetkezett változásokat számos emberi jogi kérdésben – ideértve az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát és a környezetet -, amelyek kapcsolódnak az EJEB ítéleteinek végrehajtásához.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.