Oroszország tartsa tiszteletben az emberi jogokat!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács képviselői felszólították az orosz hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki a békés tüntetők és újságírók elleni összes visszaélést, és állítsák bíróság elé a felelősöket annak érdekében, hogy teljesítsék az Európa Tanács keretében vállalt kötelezettségeket.

A német szövetségi kormány Európa Tanács Miniszteri Bizottságát vezető különmegbízottja Michael Roth államminiszter, Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke és az Európa Tanács 47 tagú főtitkára, Marija Pejčinović Burić ma közös nyilatkozatot fogadott el Alekszej Navalnij elítélésével kapcsolatban:

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy a moszkvai bíróság nemrégiben börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnijt. Ez a döntés egy olyan büntetőügyön alapul, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága a Navalnij kontra Oroszország ügyben 2017. október 17-én hozott ítéletében önkényesnek és nyilvánvalóan ésszerűtlennek talált, és ennek következtében megállapította, hogy Oroszország megsértette az EJEE 6. és 7. cikkét.

Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy tartsák be az EJEE szerinti nemzetközi kötelezettségeiket. Az egész Oroszország területén a közelmúltban kirobbant tüntetéseken a tüntetők és újságírók több esetben erőszakba torkolló letartóztatásai szintén riasztóak. Hivatkozunk az Európa Tanács emberi jogi biztosának ezzel kapcsolatos nyilatkozatára. A gyülekezés szabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog az emberi jogok európai egyezménye által garantált alapvető jogok. Ezeket a jogokat szigorúan tiszteletben kell tartani. Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki a békés tüntetők és újságírók elleni összes visszaélést, és állítsák bíróság elé a felelősöket annak érdekében, hogy teljesítsék az Európa Tanács keretében vállalt kötelezettségeket.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.