Oroszország tartsa tiszteletben az emberi jogokat!


Az Európa Tanács képviselői felszólították az orosz hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki a békés tüntetők és újságírók elleni összes visszaélést, és állítsák bíróság elé a felelősöket annak érdekében, hogy teljesítsék az Európa Tanács keretében vállalt kötelezettségeket.


A német szövetségi kormány Európa Tanács Miniszteri Bizottságát vezető különmegbízottja Michael Roth államminiszter, Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke és az Európa Tanács 47 tagú főtitkára, Marija Pejčinović Burić ma közös nyilatkozatot fogadott el Alekszej Navalnij elítélésével kapcsolatban:

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy a moszkvai bíróság nemrégiben börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnijt. Ez a döntés egy olyan büntetőügyön alapul, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága a Navalnij kontra Oroszország ügyben 2017. október 17-én hozott ítéletében önkényesnek és nyilvánvalóan ésszerűtlennek talált, és ennek következtében megállapította, hogy Oroszország megsértette az EJEE 6. és 7. cikkét.

Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy tartsák be az EJEE szerinti nemzetközi kötelezettségeiket. Az egész Oroszország területén a közelmúltban kirobbant tüntetéseken a tüntetők és újságírók több esetben erőszakba torkolló letartóztatásai szintén riasztóak. Hivatkozunk az Európa Tanács emberi jogi biztosának ezzel kapcsolatos nyilatkozatára. A gyülekezés szabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog az emberi jogok európai egyezménye által garantált alapvető jogok. Ezeket a jogokat szigorúan tiszteletben kell tartani. Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki a békés tüntetők és újságírók elleni összes visszaélést, és állítsák bíróság elé a felelősöket annak érdekében, hogy teljesítsék az Európa Tanács keretében vállalt kötelezettségeket.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. december 9.

Kérelem, a kiskorú gyermek visszavitele iránt

A szerző alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának az A. és B. ügyében hozott döntését[1] ismerteti, melynek különlegessége, hogy az EUB első ízben ítélkezett ilyen típusú, kiskorú gyermek átadására vonatkozó kérdésben.

2021. december 8.

Európa digitális jövője

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közzétette ideiglenes megállapodását az európai adatkormányzási rendeletről.

2021. december 6.

Bevethető a jogállamisági mechanizmus

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak az Európai Bizottság által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós péntek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak.