Súlyos vádak a Capitolium támadóival szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a szervezett bűnözés ellen kitalált szövetségi jogszabály alapján vonná felelősségre a Capitolium elleni január 6-i megtámadásában részt vevő szélsőjobboldali csoportok tagjait két rendvédelmi forrás szerint.

A Racketeer Influented and Corrupt Organisations Act (RICO) lehetővé teszi az ügyészek számára, bizonyos bűncselekményeket, mint például gyilkosság, emberrablás, megvesztegetés és pénzmosás elleni küzdelmet. Az 1970-es jogszabály olyan súlyos büntetőjogi szankciókat ró az elkövetőkre, mint a 20 évig terjedő szabadságvesztés és bűncselekmény által jogellenesen megszerzett vagyon elkobzását. A források, a jelenlegi nyomozó és a szövetségi kormányból nemrég távozott volt tisztviselő szerint az Igazságügyi Minisztérium vitatja a RICO használatát a Capitolium elleni támadásban részt vevőkkel szemben, de végleges döntés még nem született.

Donald Trump volt elnök támogatói megostromolták a Capitoliumot, a támadás során öt ember halt meg, köztük egy rendőr. Egyelőre nem világos, hogy a támadással kapcsolatos ügyek megfelelnek-e a RICO „törvényi előírásainak” – mondta egy volt szövetségi tisztviselő. „Ezt a dolgot még többször átgondolják az Igazságügyi Minisztériumban” – tette hozzá a tisztviselő.

Joe Biden kormánya felhívta a figyelmet, hogy a hazai szélsőségesség egyre nagyobb fenyegetést jelent a Capitolium megtámadása után, amely hozzáállás élesen eltér a Trump által a szélsőséges csoportokkal, mint a Büszke Férfiak és a Hűség. A Bidennel folytatott szeptemberi választások előtti vitában Trump azt mondta a Büszke Férfiaknak, hogy „álljanak le”.

Kristina Mastropasqua, az Igazságügyi Minisztérium szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a RICO lehetséges alkalmazását azon túl, hogy rámutatott a Columbia Kerület vezető szövetségi ügyésze, Michael Sherwin korábbi nyilatkozataira, miszerint a bizonyítékok alapján vádat emelnek a támadók ellen. Sherwin szerint a több vádat is számításba vettek, köztük szabálysértési eljárásokat, a támadást és az összeesküvést. A RICO törvényt azért alkották meg, hogy segítse az ügyészeket a maffia legfelsőbb vezetõitnek elítélésében, akik másokkal végeztették el a bűncselekményeket. A RICO-ügyek összetettek, gyakran évekig tartanak, és az Igazságügyi Minisztérium vezetésének jóváhagyásához kötöttek. ”

A RICO-t arra tervezték, hogy elkapják a Keresztapát – azt az embert, aki nem mocskolta be a kezét” – mondta Jeffrey Grell, a RICO-ra szakosodott ügyvéd.

Valójában csak a RICO-t csak akkor érdemes használni, ha nagyhalakra vagy vezetőkre pályázol. Az ügyészek más erőszakos csoportok ellen is alkalmazták a RICO-t, például Omar Abdel Rahman, a „Vak Sejk” néven ismert bűnöző, akit az ENSZ és a New York-i George Washington-híd elleni bombatámadás kitervelése miatt ítéltek el.

Több mint 170 ember ellen emeltek vádat a Capitolium elleni támadás kapcsán, amely megszakította a Biden Trump felett elért választási győzelmének hivatalos elismerését, és a törvényhozókat saját biztonságuk érdekében elzárták.

Richard Durbin demokrata szenátor, akit megválasztottak a szenátus igazságügyi bizottságának elnökévé, az esetleges RICO-vádakat támogatta. Durbin szóvivője elmondta: „A szövetségi ügyészek számára jelenleg több jogszabály is rendelkezésre áll, hogy felelősségre vonják az elkövetőket a január 6-i támadás miatt, így a RICO is, és az ügyészeknek értékelniük kell a lehetséges vádakat.”

A hivatalos kormányzati eljárás akadályozása, Büszke Férfiak és a Hűség tagjai által jelenleg felmerült vád „rendbontó tevékenységnek” minősül. A RICO-ügy ügyészeinek be kellene mutatniuk, hogy a szélsőjobboldali csoportok „bűnöző vállalkozásnak” minősülnek, és hogy a tagok két vagy több összekapcsolódó bűncselekményt követtek el a capitoliumi zavargásokon túl. Ez azt jelentheti, hogy megvizsgálják, vajon ezek a csoportok hasonló bűncselekményeket követtek-e el más eseményeken, például a 2017-es erőszakos „Egyesítsd a jobboldalt” tüntetésen a virginiai Charlottesville-ben, vagy más erőszakos tevékenységekben, például az tagállamok fővárosainak megrohamozásában. „Bármilyen elméletet is állítanak fel, meg kell vizsgálni a csoportot és, hogy milyen cselekményekeet követtek el, de nemcsak azt, ami aznap történt” – mondta Kamal Ghali atlantai ügyvéd és volt szövetségi ügyész. A RICO-ügyben az ügyészeknek fel kell mutatniuk az összefüggő erőszakos bűncselekményeket és a további bűncselekmények bekövetkezésének veszélyét.

A washingtoni esküdtszék a múlt hónapban vádat emelt a Hűség három tagjával szemben a Capitolium erőszakos megrohamozásának vádjával. A Büszke Férfiak két tagját vád alá helyezték mert összefogtak másokkal, hogy akadályozzák a rendfenntartókat a Capitolium megvédésében. Az FBI ügynöke eskü alatt vallotta, hogy Thomas Caldwell, az Hűség tagja a támadás után üzeneteket küldött, felszólítva másokat, hogy folytassák a harcot. „Ezt helyben kell lerendeznünk” – idézte Caldwellt az FBI. „Forgassuk fel az ohio-i fővárost. Mondd mikor!”

Az ohiói szövetségi ügyészek meggyőztek egy bírót, hogy vegyék őrizetbe a vádlottat, Donovan Crowlt, a csoport vezetőjének, Elmer Stewart Rhodes legújabb üzenetei alapján. A zavargások után Rhodes arra ösztönözte a tagokat, hogy kezdjék el a szervezkedést a republikánusokra vezette „barátságos vörös” megyékben, mondván, hogy a Biden-kormány „illegitim”.

A három Hűség tag még nem tett vallomást, bár Caldwell korábban a bíróságon azt mondta, hogy „minden vád hamis”.

Rhodes nem válaszolt ezekre a megjegyzésekre.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.