Súlyos ügyhátralék a brit büntetőügyekben Koronavírus

A brit rendészeti, börtönügyi, felfüggesztett szabadságvesztéssel és büntetőeljárásokkal foglalkozó főfelügyelője kedden közzétett jelentésben “súlyos aggodalmát” fejezte ki a koronavírus következtében jelentősen elhúzódó bírósági eljárások hosszú távú hatásaival kapcsolatban.


A jelentés rávilágít arra, hogy a koronavírus járvány milyen hatással volt az angliai és walesi büntető igazságszolgáltatási rendszerre, valamint a járvány hosszú távú hatásaira, amely csak súlyosbította az igazságszolgáltatás hiányosságait”.

A felügyelőségek szerint „az ügyek jelentős feltorlódása jelenti a legnagyobb veszélyt a büntető igazságszolgáltatási rendszer megfelelő működésére”. A jelentés szerint a bíróságok március végétől május közepéig (egyes esetekben ennél is tovább tartó) tartó  bezárása jelentősen megnövelte az ügyhátralékot.

Justin Russell a feltételes szabadságra bocsátásért felelős főfelügyelő kijelentette: „A járásbíróságok foglalkoznak a legsúlyosabb esetekkel, ezért az ügyhátralék felhalmozása mindannyiunkat érint. A koronavírus járvány súlyos késedelemhez és számos tárgyalás törléséhez vezetett 2020-ban és ez negatív hatást gyakorolt ​​minden érintettre. ”

2020 december 13-án a járásbíróságokon folyamatban lévő ügyek száma 44 százalékkal volt magasabb, mint tavaly februárban. A jelentés hangot ad a rendőrök azon aggodalmának, hogy e jelentős késedelem miatt az áldozatok kevésbé lesznek együttműködők az eljárásokban.

A büntető igazságszolgáltatási rendszerre gyakorolt ​​hatása miatt a jelentés kiemeli, hogy „azonnali és jelentős intézkedéseket kell hozni a súlyos ügyhátralék mielőbbi csökkentése és megszüntetése érdekében”. A főfelügyelők kedden számolnak be a brit parlament alsóháza mellett működő igazságügyi bizottságnak.Kapcsolódó cikkek:


Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen
2021. március 4.

Hatékonyabb eszközök a bántalmazók ellen

A brit kormány által javasolt módosítások szerint önálló bűncselekmény lesz a fojtogatás, nem kell együttélés a családon belüli bántalmazáshoz és kiterjesztik a bosszúpornó büntetőjogi fogalmát is.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása
2021. március 4.

Sértheti az uniós jogot a lengyel bírák kinevezésének szabályozása

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik – foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága, de hozzátette, hogy a jogsértés tényleges fennállásáról a lengyel bíróságoknak kell dönteniük.

A digitális társadalom olvasatai – XV.
2021. március 4.

A digitális társadalom olvasatai – XV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal a modernitás ezredvégi kritikáit veszi górcső alá.

Sérti az emberi méltóságot a koldulás büntetése
2021. március 2.

Sérti az emberi méltóságot a koldulás büntetése

Az EJEB az emberi méltóság alapvető szempontjait is elemezve egyhangúlag egyezménysértőnek találta az egyedi mérlegelést nélkülöző, általános koldulási tilalmat, amely nincsteleneket kötelez pénzbírság megfizetésére.

A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.