Súlyos ügyhátralék a brit büntetőügyekben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit rendészeti, börtönügyi, felfüggesztett szabadságvesztéssel és büntetőeljárásokkal foglalkozó főfelügyelője kedden közzétett jelentésben „súlyos aggodalmát” fejezte ki a koronavírus következtében jelentősen elhúzódó bírósági eljárások hosszú távú hatásaival kapcsolatban.

A jelentés rávilágít arra, hogy a koronavírus járvány milyen hatással volt az angliai és walesi büntető igazságszolgáltatási rendszerre, valamint a járvány hosszú távú hatásaira, amely csak súlyosbította az igazságszolgáltatás hiányosságait”.

A felügyelőségek szerint „az ügyek jelentős feltorlódása jelenti a legnagyobb veszélyt a büntető igazságszolgáltatási rendszer megfelelő működésére”. A jelentés szerint a bíróságok március végétől május közepéig (egyes esetekben ennél is tovább tartó) tartó  bezárása jelentősen megnövelte az ügyhátralékot.

Justin Russell a feltételes szabadságra bocsátásért felelős főfelügyelő kijelentette: „A járásbíróságok foglalkoznak a legsúlyosabb esetekkel, ezért az ügyhátralék felhalmozása mindannyiunkat érint. A koronavírus járvány súlyos késedelemhez és számos tárgyalás törléséhez vezetett 2020-ban és ez negatív hatást gyakorolt ​​minden érintettre. ”

2020 december 13-án a járásbíróságokon folyamatban lévő ügyek száma 44 százalékkal volt magasabb, mint tavaly februárban. A jelentés hangot ad a rendőrök azon aggodalmának, hogy e jelentős késedelem miatt az áldozatok kevésbé lesznek együttműködők az eljárásokban.

A büntető igazságszolgáltatási rendszerre gyakorolt ​​hatása miatt a jelentés kiemeli, hogy „azonnali és jelentős intézkedéseket kell hozni a súlyos ügyhátralék mielőbbi csökkentése és megszüntetése érdekében”. A főfelügyelők kedden számolnak be a brit parlament alsóháza mellett működő igazságügyi bizottságnak.
Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.