Súlyos ügyhátralék a brit büntetőügyekben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit rendészeti, börtönügyi, felfüggesztett szabadságvesztéssel és büntetőeljárásokkal foglalkozó főfelügyelője kedden közzétett jelentésben „súlyos aggodalmát” fejezte ki a koronavírus következtében jelentősen elhúzódó bírósági eljárások hosszú távú hatásaival kapcsolatban.


A jelentés rávilágít arra, hogy a koronavírus járvány milyen hatással volt az angliai és walesi büntető igazságszolgáltatási rendszerre, valamint a járvány hosszú távú hatásaira, amely csak súlyosbította az igazságszolgáltatás hiányosságait”.

A felügyelőségek szerint „az ügyek jelentős feltorlódása jelenti a legnagyobb veszélyt a büntető igazságszolgáltatási rendszer megfelelő működésére”. A jelentés szerint a bíróságok március végétől május közepéig (egyes esetekben ennél is tovább tartó) tartó  bezárása jelentősen megnövelte az ügyhátralékot.

Justin Russell a feltételes szabadságra bocsátásért felelős főfelügyelő kijelentette: „A járásbíróságok foglalkoznak a legsúlyosabb esetekkel, ezért az ügyhátralék felhalmozása mindannyiunkat érint. A koronavírus járvány súlyos késedelemhez és számos tárgyalás törléséhez vezetett 2020-ban és ez negatív hatást gyakorolt ​​minden érintettre. ”

2020 december 13-án a járásbíróságokon folyamatban lévő ügyek száma 44 százalékkal volt magasabb, mint tavaly februárban. A jelentés hangot ad a rendőrök azon aggodalmának, hogy e jelentős késedelem miatt az áldozatok kevésbé lesznek együttműködők az eljárásokban.

A büntető igazságszolgáltatási rendszerre gyakorolt ​​hatása miatt a jelentés kiemeli, hogy „azonnali és jelentős intézkedéseket kell hozni a súlyos ügyhátralék mielőbbi csökkentése és megszüntetése érdekében”. A főfelügyelők kedden számolnak be a brit parlament alsóháza mellett működő igazságügyi bizottságnak.
Kapcsolódó cikkek

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.

2023. március 9.

Személyes adatok továbbítása az USA-ba

Az Európai Adatvédelmi Testület szerint továbbra sincsenek megfelelő garanciák a személyes adatok továbbításakor az adatoknak az amerikai titkosszolgálatoktól való védelmére.