Egy Facebook oldal „elrablásának” története


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bizarr történet jól mutatja, hogy a Facebook-csoportok, amelyek egykor központi szerepet játszottak a közösségi médiacég azon törekvésében, hogy a tartalommoderálás nehéz részét a felhasználókra terheljék, hogyan vált egyre inkább a cég problémáinak fő forrásává.

Az eladó telkek az Egyesült Királyságban Facebook oldal 40.000 brit követője január 14-én azzal szembesült, hogy az oldalt átalakították.

Az oldal korábban egy üzenőfal volt azoknak az embereknek, akik kis földterületeket akartak venni vagy eladni.

„Szeretnénk egy telket Falmouth vagy Penryn területén, hogy a gyerekek játszhassanak a gyümölcsfák között” – olvasható egy tipikus bejegyzésben.

Csütörtök reggelre azonban az eladó telkek az Egyesült Királyságban Facebook oldal megszűnt. Új rendszergazdái megváltoztatták a nevet, hogy jobban tükrözze az oldal új szellemiségét, amely így „a szólásszabadság támogatói a nagy technikai fasizmus ellen” lett. Az egykori bukolikus pásztortájképet egy rosszul vágott Cicero-szoborról készült fotóra cserélték, az idézet pedig „önmagunk minden eszközzel és módszerrel való védelmét” hangsúlyozza, amelyet a fegyverviselési jogokért kiállók tévesen tulajdonítanak a római szónoknak.

A csoport „névjegy” oldala megváltozott és a csoport új szellemiségét tükrözi: „Letiltani az embereket azért, mert [sic] igazat mondanak, vagy ha nem tetszik a véleményük vagy a politikai nézetük. Ha a Libtard vagy, akkor nem tartozol ide. Viszontlátásra.”

A bizarr történet jól mutatja, hogy a Facebook-csoportok, amelyek egykor központi szerepet játszottak a közösségi médiacég azon törekvésében, hogy a tartalommoderálás nehéz részét a felhasználókra terheljék, hogyan vált egyre inkább a cég problémáinak fő forrásává.

Egy nagy Facebook-csoport adminisztrátora az egyik legbefolyásosabb pozíciót tölti be a modern közösségi médiában, de nem akadályozható meg, hogy egyetlen ember radikálisan megváltoztassa az emberek ezreinek vagy millióinak a Facebook tevékenységét.

A korábban eladó telkek az Egyesült Királyságban néven ismert Facebook oldal számára ez azt jelenti, hogy a 40.000 követő hirtelen olyan tartalmat kezdett látni, amelyben Joe Biden-t vádolták az amerikai választások elcsalásával, antifasiszta aktivisták Trump-támogatónak való beállításával, akik támadást szerveztek a Kongresszus ellen, és a Twitter, amely megpróbálja cenzúrázni az igaz amerikaiak nézeteit.

Normális esetben az eladó telkek az Egyesült Királyságban Facebook oldal bejegyzései kevés reakciót váltottak ki. A kis csoportnak nem volt reklámköltségvetése, a bejegyzések a felhasználók hírcsatornáin csak „organikus” megosztás útján jelentek meg, és a mezőgazdasági földterületek adásvételére irányuló nem voltak vírus alapanyagok.

De a csoport átnevezése ironikus módon tökéletesen megváltoztatta a felhasználók viselkedését.

A Facebook algoritmusai minden bejegyzést úgy ítéltek meg, hogy a tartalom különösen felkapott, ami azt eredményezte, hogy több követő számára tették elérhetővé az oldal bejegyzéseit, így még több komment érkezett.

A csoport három új rendszergazdája közül senki nem válaszolt a Guardian megkeresésére. Röviddel azután, hogy az oldal átnevezésével kapcsolatos döntésükről kérdezték őket, „privátra” változtatták a csoportot, és azoknak a felhasználóknak, akik megpróbálták rávenni a követőket, hogy lépjenek át az új eladó telkek az Egyesült Királyságban, megtiltották a posztolást.

„Meglepődtem, amikor egy bejegyzés felbukkant az idővonalamon egy csoporttól, amelyhez soha nem csatlakoztam” – mondta Saffy, az egyik ilyen felhasználó. „Úgy tűnt, hogy a jobboldali szélsőségesek sok linket és cikket megosztanak a politikai menetrendekig és összeesküvésekig Trump támogatására. Soha nem csatlakoznék szívesen egy csoporthoz, amely támogatja az ilyen típusú propagandát, de amikor jelentettem a Facebooknak, azt a választ kaptam, hogy ez nem ütközik a közösségi normáikkal.

„Azáltal, hogy lehetővé teszi az ilyen csoportok átnevezését, a Facebook részt vesz e szélsőjobboldali csoportok támogatásában.”

A Facebook szóvivője elmondta: „Közösségi normáink mind az állami, mind a privát csoportokban érvényesek, és a jogsértő tartalmat eltávolítottuk ebből a csoportból. Korlátozásokat szabunk arra, hogy hányszor változtathatja meg a csoport nevét, és megvizsgáljuk az esetleges megtévesztő változtatásokat. A Facebookon mindenki láthatja a csoport nevének történetét, és a tagok értesítést is kapnak, ha megváltozik a név, így eldönthetik, hogy továbbra is érdekli-e őket.

Az eladó telek az Egyesült Királyságban nem a legnagyobb Facebook-csoport, amelyet ilyen módon vettek át, bár szélsőségesebb, mint a többi oldal.

A hónap elején a Substack e-mailes hírlevel írója, Ryan Broderick beszámolt a Giggle Palooza nevű mémoldalról, amelynek 1,6 millió követője volt. Ez szinte egyik napról a másikra átalakult egy gag-eket közzétevő oldalról („kereszténynek lenni nem könnyű, de a nyugdíj csodálatos”)„ egy híveket figyelmeztető oldallá, amely szerint a katonai diktatúra a küszöbön áll ”.

2017-ben, alig egy hónappal Donald Trump beiktatása után Mark Zuckerberg egy 6000 szóból álló kiáltványt tett közzé a Facebook jövőjéről, amelyben leírta, hogy az „értelmes” csoportokra kíván koncentrálni, amelyek a helyi közösségekben fontos társadalmi szerepkört tölthetnek be ”.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek