Szlovéniában legális az azonos neműek házassága, és adoptálhatnak is a párok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A törvénymódosítással Szlovénia kilóg a közép-kelet európai államok sorából.

Július közepén az Euronews is megírta, hogy a szlovén Alkotmánybíróság utasította a szlovén parlamentet, hogy hat hónapon belül engedélyezzék az azonos nemű párok házasságkötését, és ezzel együtt az örökbefogadást is. A parlament mindössze eddig várt ezzel a lépéssel.

Az MTI a szlovén nemzeti televízióra hivatkozva írja, hogy kedden a szlovén parlament módosította a családtörvényt, és beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is. A jogszabályt 48 igen és 29 nem szavazattal fogadták el. A módosított törvény a házasságot két személy szövetségeként határozza meg, és lehetővé teszi az azonos nemű házastársak számára, hogy ugyanolyan feltételekkel fogadjanak örökbe gyermeket, mint a különneműek.

Az Alkotmánybíróság két hónapja azonos nemű házaspár alkotmányjogi panasza alapján tárgyalt az ügyben, miután a pároknak nem engedélyezték a házasságkötést az anyakönyvi hivatalban, és nem kerülhettek fel az örökbefogadásra jelentkező szülők listájára. A bíróság az utóbbival kapcsolatban rámutatott: határozata „nem vezet be örökbefogadási jogot”, mindössze annyit jelent, hogy a jogalkotónak szem előtt kell tartania a diszkrimináció tilalmát, és lehetővé kell tennie az azonos nemű házaspárok számára, hogy örökbefogadásért folyamodhassanak.

A Robert Golob kormányfő vezette balközép koalíció támogatta a törvénymódosítást, míg az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) párt nemmel szavazott.

Az országban eddig az azonos neműek házassága és az adoptálás alkotmányellenesnek számított, keddtől viszont megnyíltak a kapuk, mivel az ítélet azonnali hatályú, és egyben úttörőnek számít az LMBTQ-jogok terén Közép- és Kelet-Európában, ahol több ország alkotmánya is tiltja az azonos neműek házasságát, ilyen például Horvátország, Csehország, Magyarország és Montenegró, melyekben törvényekkel szabályozzák azonos neműek élettársi kapcsolatát. Házasságot és adoptálást egyik ország sem engedélyez.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek