Támogatni kell a minőségi újságírást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács által rendezett nemzetközi konferencia témája az újságírás volt, amelyet a tagállamoknak, a média érdekképviseleti szervezeteinek, az internetes felületközvetítőknek, a szabályozó hatóságoknak és az újságíróknak közösen kell  biztosítaniuk, annak érdekében, hogy a média elnyerje és fenntartsa a közvélemény bizalmát.

A két napos, „(Utolsó) felhívás a minőségi újságírásért” elnevezésű rendezvényen, 150 médiaszakértő vett részt 40 különböző országból, köztük hatóságok képviselői, jogászok, ügyvédek, politikusok és újságírók. A panelbeszélgetéseken olyan témák kerültek szóba, mint a médiával kapcsolatos műveltség fontossága, a minőségi újságírás a közvélemény bizalmának megőrzése és fejlesztése érdekében, valamint a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségek és kihívások.

A résztvevők hangsúlyozták, hogy a digitális átalakulás és a pénzügyi kockázatnak kitett médiaszervezetek világában elengedhetetlen a minőségi újságírás biztosítása, annak érdekében, hogy az állampolgároknak továbbra is legyen tájékozódási lehetőségük, így továbbra is fenntartva a hatóságok elszámoltathatóságát és a demokráciát.

Az Európa Tanács több más szervezettel együtt olyan szervezetet fog kialakítani, amely megteremti a minőségi újságírás feltételeit, ezzel megfelelve az Emberi Jogok Európai Egyezményében és a Miniszteri Bizottság, a minőségi újságírás anyagi feltételeinek digitális korban való biztosítására vonatkozó nyilatkozatára, valamint további iránymutatásokat adnak és szoros együttműködést alakítanak ki a tagállamokkal a minőségi újságírást segítő programok és kezdeményezések érdekében.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek