Oroszország külföldi ügynököknek tekinti a külföldi lapoknak nyilatkozókat

Az orosz parlament (Duma) múlt csütörtökön fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely külföldi ügynököknek minősíti azon személyeket és szervezeteket, akik külföldi médiacégekkel kommunikálnak.

2012 óta Oroszországban számos olyan intézkedést vezettek be, amely az ország nemzetközi közösségtől való elszigetelését és a nemzetközi kapcsolatokat érinti. Korábban az orosz kormány kötelezte a külföldi szervezeteket, hogy tüntessék fel magukról, hogy külföldi ügynökök, ha kapcsolatba lépnek vagy bármilyen módon kommunikálnak az orosz állampolgárokkal.

Az új törvényt még Putin elnöknek is jóvá kell hagynia, annak érdekében, hogy az hatályba léphessen. A módosítás értelmében az orosz hatóságok vizsgálatot indíthatnak bárki ellen, aki információkat küld a nemzetközi médiának. A független újságíróknak pedig regisztráltatniuk kell magukat az Igazságügyi Minisztériumnál. Az új szabályozást megsértő médiavállalkozások akár 79,000 amerikai dollár bírsággal is sújthatók majd.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Megsértették a Kutyapárt véleménynyilvánítási jogát
2020. január 29.

Megsértették a Kutyapárt véleménynyilvánítási jogát

Az EJEB megállapította, hogy Magyarország megsértette a Kutyapárt szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, amikor megtiltotta számára a Szavazz érvénytelen appon keresztüli szabad véleménynyilvánítást.

Magyarországot is vizsgálja a MONEYVAL
2020. január 28.

Magyarországot is vizsgálja a MONEYVAL

A MONEY-val, az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni szervezete, hat ország, köztük Magyarország intézkedéseit vizsgálja.