Több kereső közül választhatunk az Androidban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.


A világ legnépszerűbb internetes keresőmotorjának üzemeltetője azért döntött így, mert az EU olyan szabályozást bevezetését tervezi jövőre, amely egyenlő versenyfeltételek biztosítására a Googlet, az Amazont, az Applet és a Facebookot.

A Google Android operációs rendszere a világ okostelefonjainak mintegy négyötödén fut. Az amerikai technológiai óriás 2019-ben közölte, hogy a riválisoknak aukció útján kell fizetniük azért, hogy megjelenhessenek egy választási képernyőn olyan új európai Android-eszközökön, amelyekből a felhasználók kiválasztják a kívánt keresőmotort.

A Google ezen lépése miatt az Európai Bizottság 4,24 milliárd euró bírságot szabott ki a cégre 2018-ban, amiért az Android tisztességtelen felhasználásával erősítette keresőmotorjának dominanciáját.

“Most végleges változtatásokat hajtunk végre a Choice képernyőn, beleértve a a keresőmotorok megjelenésének ingyenessé tételét a jogosult keresési szolgáltatók számára. Emellett növeljük a képernyőn megjelenő keresési szolgáltatók számát is” – írta Oliver Bethell, a Google igazgatója keddi blogbejegyzésében.

A változások szeptemberben lépnek életbe – tette hozzá a blog.

A Bizottság elmondta, hogy számos versenytárs által felvetett aggályokat követően megvitatta a lehetséges változásokat a Google-lal, amellyel sikerül pozitív eredményt elérni.

A Google közölte, hogy a StatCounter szerint minden egyes EU-országban az öt legnépszerűbb keresőmotor, ideértve a Google-t is, véletlenszerű sorrendben jelenik meg a képernyő tetején, míg legfeljebb hét jelenik meg alul.

Korábban csak négy keresőt engedett megjeleníteni az Android-képernyőkön, akiket az egyes EU-országok külön aukciókon választottak ki.

A DuckDuckGo, a vetélytárs keresőmotor, amely régóta panaszkodott az aukciós folyamatra, szerinte a Google-nak tovább kellene lépnie.

“A Google most azt csinálja, amit három évvel ezelőtt meg kellett volna tennie: egy ingyenes keresési preferencia menüt az Androidon az EU-ban” – tweetelt Gabriel Weinberg vezérigazgató.

“Ennek azonban minden platformon, pl. Az asztali Chrome-on is elérhetőnek kell lennie, amely mindig elérhető, azaz nemcsak a gyári beállítások visszaállításakor, és minden országban elérhető.”

Az Ecosia keresőmotor, amely négy másik riválisával együtt panaszt tett a Google tavalyi, a Bizottsághoz intézett eredeti javaslata miatt, üdvözölte a változásokat.

“Ez már hasonlít az egyenlő versenyfeltételekhez” – mondta Christian Kroll vezérigazgató nyilatkozatában.

“A keresési szolgáltatóknak esélyük van arra, hogy tisztességesebben versenyezzenek az Android piacon, termékük vonzereje alapján, ahelyett, hogy elzárnák őket monopolisztikus magatartásból.”

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány

Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályok kívül helyezhetik.

2022. június 28.

EU: Legyen világos, mi árt az egészségnek és a klímának!

Az Európai Bizottság (EB) a Zöld Fordulat céljainak eléréséért akciócsomaggal állt elő. Javasolja a termékmegjelölési szabályok szigorítását és kibővítését. A koncepció az élelmiszereknél már ismert: a csomagoláson színek jelölik a káros összetevők arányát. Ez a legtöbb országban csak ajánlás, az EB viszont kötelezővé tenné.