Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.


A világ legnépszerűbb internetes keresőmotorjának üzemeltetője azért döntött így, mert az EU olyan szabályozást bevezetését tervezi jövőre, amely egyenlő versenyfeltételek biztosítására a Googlet, az Amazont, az Applet és a Facebookot.

A Google Android operációs rendszere a világ okostelefonjainak mintegy négyötödén fut. Az amerikai technológiai óriás 2019-ben közölte, hogy a riválisoknak aukció útján kell fizetniük azért, hogy megjelenhessenek egy választási képernyőn olyan új európai Android-eszközökön, amelyekből a felhasználók kiválasztják a kívánt keresőmotort.

A Google ezen lépése miatt az Európai Bizottság 4,24 milliárd euró bírságot szabott ki a cégre 2018-ban, amiért az Android tisztességtelen felhasználásával erősítette keresőmotorjának dominanciáját.

“Most végleges változtatásokat hajtunk végre a Choice képernyőn, beleértve a a keresőmotorok megjelenésének ingyenessé tételét a jogosult keresési szolgáltatók számára. Emellett növeljük a képernyőn megjelenő keresési szolgáltatók számát is” – írta Oliver Bethell, a Google igazgatója keddi blogbejegyzésében.

A változások szeptemberben lépnek életbe – tette hozzá a blog.

A Bizottság elmondta, hogy számos versenytárs által felvetett aggályokat követően megvitatta a lehetséges változásokat a Google-lal, amellyel sikerül pozitív eredményt elérni.

A Google közölte, hogy a StatCounter szerint minden egyes EU-országban az öt legnépszerűbb keresőmotor, ideértve a Google-t is, véletlenszerű sorrendben jelenik meg a képernyő tetején, míg legfeljebb hét jelenik meg alul.

Korábban csak négy keresőt engedett megjeleníteni az Android-képernyőkön, akiket az egyes EU-országok külön aukciókon választottak ki.

A DuckDuckGo, a vetélytárs keresőmotor, amely régóta panaszkodott az aukciós folyamatra, szerinte a Google-nak tovább kellene lépnie.

“A Google most azt csinálja, amit három évvel ezelőtt meg kellett volna tennie: egy ingyenes keresési preferencia menüt az Androidon az EU-ban” – tweetelt Gabriel Weinberg vezérigazgató.

“Ennek azonban minden platformon, pl. Az asztali Chrome-on is elérhetőnek kell lennie, amely mindig elérhető, azaz nemcsak a gyári beállítások visszaállításakor, és minden országban elérhető.”

Az Ecosia keresőmotor, amely négy másik riválisával együtt panaszt tett a Google tavalyi, a Bizottsághoz intézett eredeti javaslata miatt, üdvözölte a változásokat.

“Ez már hasonlít az egyenlő versenyfeltételekhez” – mondta Christian Kroll vezérigazgató nyilatkozatában.

“A keresési szolgáltatóknak esélyük van arra, hogy tisztességesebben versenyezzenek az Android piacon, termékük vonzereje alapján, ahelyett, hogy elzárnák őket monopolisztikus magatartásból.”

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Az uniós alapító szerződések módosítása
2021. június 8.

Az uniós alapító szerződések módosítása

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a mű Jogalkotás kormányközi alapon című részletét olvashatják.