Több mint 1 milliárdos kártérítésre kötelezték a Teslát rasszista munkakörnyezet fenntartása miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közel 3,2 millió dollár, vagyis több mint 1 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Teslát egy amerikai bíróság.

A vállalatnak egy volt munkavállalójának, Owen Diaznak kell megfizetnie az összeget, mert az ítélet szerint fekete bőrszínével szemben ellenséges munkakörnyezetben dolgoztatta a férfit.

Diaznak 2021-ben még 137 millió dollárt ítélt meg egy San Francisco-i bíróság az ügyben, ezt most 98 százalékkal csökkentette a szövetségi szintű bíróság, mert az összeget extrém magasnak találta.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója azt írta a Twitteren, ha a cége bemutathatott volna új bizonyítékokat, a bíróság nulla dollárra csökkentette volna a kártérítést. Azt azonban nem részletezte, hogy ezek a bizonyítékok mik is lettek volna pontosan. Musk ugyanakkor hozzátette, hogy tiszteletben tartja a bíróság ítéletét.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.