Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály-tervezet célja az, hogy védelmet adjon a felhasználóknak a nagy internetes platformok, mint például a Google, a Facebook, vagy az Amazon túlzott befolyása ellen. Eszerint az embereknek nagyobb beleszólásuk lenne abba, hogy milyen tartalmakat és reklámokkal érik el őket a platformok. A jogalkotók szerint ami törvénytelen a való világban, azt az az online platformokon is tiltani kell.

„Megpróbáljuk biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni az online környezetet az olyan helyzetekben, amikor a politikáról vitázunk, amikor az interneten vásárlunk vagy üzletet kötünk. Be kell tartani az alapvető jogokat és több jogot kell adni a felhasználóknak az internetes óriásokkal szemben” – mondta az ügy parlamenti jelentéstevője, Christel Schaldemose.

EU Jog online

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a 22 éve készült elektronikus kereskedelemről szóló irányelvet váltja fel. Ez a szabály akkor született, amikor a Facebook nem létezett még.

Az új szabályok lehetővé teszik majd azt, hogy a szolgáltatókat kötelezzék a jogsértő tartalmak törlésére. De a felhasználók leállíthatják majd a személyre szabott reklámokat és tartalmakat is. A bírálók szerint vannak olyan kiskapuk a rendszerben, melyeket kihasználva egyes kormányok visszaélhetnek a jogszabállyal.

„Szerintem a legnagyobb problémát a határokon átnyúló törlési kérések ügye jelenti. Ez oda vezethet, hogy egy országban a teljesen jogszerű tartalmakat is töröltethetik egy másik ország döntése nyomán. Ez különösen veszélyes a mostani jogállamisági válságban, amikor néhány tagállam a totalitáriusság felé halad. Odaadni nekik egy egy eszközt, amivel eltüntethetik a szólásszabadságot, elfogadhatatlan és nem segíti a digitális közös piac létrehozásának ügyét” – mondta egy cseh EP-képviselő, Mikuláš Peksa.

Az Európai Parlamentnek még meg kell egyeznie a 27 tagállammal is, mielőtt a jogszabály életbe lépne.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.