Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály-tervezet célja az, hogy védelmet adjon a felhasználóknak a nagy internetes platformok, mint például a Google, a Facebook, vagy az Amazon túlzott befolyása ellen. Eszerint az embereknek nagyobb beleszólásuk lenne abba, hogy milyen tartalmakat és reklámokkal érik el őket a platformok. A jogalkotók szerint ami törvénytelen a való világban, azt az az online platformokon is tiltani kell.

„Megpróbáljuk biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni az online környezetet az olyan helyzetekben, amikor a politikáról vitázunk, amikor az interneten vásárlunk vagy üzletet kötünk. Be kell tartani az alapvető jogokat és több jogot kell adni a felhasználóknak az internetes óriásokkal szemben” – mondta az ügy parlamenti jelentéstevője, Christel Schaldemose.

EU Jog online

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a 22 éve készült elektronikus kereskedelemről szóló irányelvet váltja fel. Ez a szabály akkor született, amikor a Facebook nem létezett még.

Az új szabályok lehetővé teszik majd azt, hogy a szolgáltatókat kötelezzék a jogsértő tartalmak törlésére. De a felhasználók leállíthatják majd a személyre szabott reklámokat és tartalmakat is. A bírálók szerint vannak olyan kiskapuk a rendszerben, melyeket kihasználva egyes kormányok visszaélhetnek a jogszabállyal.

„Szerintem a legnagyobb problémát a határokon átnyúló törlési kérések ügye jelenti. Ez oda vezethet, hogy egy országban a teljesen jogszerű tartalmakat is töröltethetik egy másik ország döntése nyomán. Ez különösen veszélyes a mostani jogállamisági válságban, amikor néhány tagállam a totalitáriusság felé halad. Odaadni nekik egy egy eszközt, amivel eltüntethetik a szólásszabadságot, elfogadhatatlan és nem segíti a digitális közös piac létrehozásának ügyét” – mondta egy cseh EP-képviselő, Mikuláš Peksa.

Az Európai Parlamentnek még meg kell egyeznie a 27 tagállammal is, mielőtt a jogszabály életbe lépne.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.