Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.

Az Európa Tanács június 10–11-én tartott miniszteri konferenciájának végén a miniszterek zárónyilatkozatot és négy állásfoglalást fogadtak el azokról a területekről, ahol az Európa Tanács a következő években a szólásszabadság védelme érdekében összpontosítja erőfeszítéseit: ezek a digitális technológiák, az újságírók biztonsága, a változó média- és információs környezet, valamint a koronavírus járványnak a véleménynyilvánítás szabadságára gyakorolt ​​hatása. Emlékeztetve arra, hogy az újságírók és más médiaszereplők elleni erőszak támadás a demokrácia ellen, a miniszterek vállalták, hogy ezt a problémát politikai prioritássá teszik, és komoly aggodalmukat fejezték ki az ilyen támadások gyakori büntetlensége miatt.

Felkérték az Európa Tanácsot, hogy készítsen útmutatást az újságírók és más médiaszereplők biztonságáról szóló nemzeti cselekvési tervek kidolgozásához, amelyeket a tagállamok hajtanak végre, és kezdjen átfogó európai szintű kampányt az újságírók védelme érdekében.

A miniszterek elkötelezték magukat, hogy megkeressék az összes olyan szereplőt, aki részt vesz a digitális technológiák és mesterséges intelligencia-eszközök tervezésében, fejlesztésében és telepítésében az online tartalom létrehozása, moderálása és terjesztése során a szabályozás kidolgozása érdekében – adott esetben jogilag kötelező érvényű szabványok révén – biztosítani kell a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartását.

Továbbá vállalták, hogy megteremtik a szükséges szabályozási feltételeket a hírek létrehozásának és terjesztésének automatizálása érdekében, többek között olyan eszközöket szabályoznak, mint az emberi nyelv feldolgozása, a robotújságírás és az algoritmikusan szerkesztett hírcsatornák, hogy a véleménynyilvánítás szabadságához való jog tiszteletben tartása garantált legyen.

Felhívták továbbá az összes szereplőt, hogy fordítson nagyobb figyelmet azon csoportokra, amelyek strukturálisan kirekesztettek a hírekből és kevésbé jutnak hozzá a sokszínű médiához.

Az Európa Tanács és a ciprusi kormány közös szervezésében a miniszteri konferencián több mint 40 miniszter és államtitkár, valamint 350 meghívott vett részt köztük kormánytagok, valamint a nemzetközi szervezetek, a civil társadalom, a média és az egyetemek képviselői.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..