Véleménynyilvánítás szabadsága az újságírás tükrében


A médiaért és az információs társadalomért felelős európai miniszterek megállapodtak abban, hogy számos intézkedést hajtanak végre a szólásszabadság legsürgetőbb kihívásainak kezelése érdekében, ideértve az újságírók biztonságának növelését, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitalizáció hatásának szabályozását a médiában és az információs környezetben a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.


Az Európa Tanács június 10–11-én tartott miniszteri konferenciájának végén a miniszterek zárónyilatkozatot és négy állásfoglalást fogadtak el azokról a területekről, ahol az Európa Tanács a következő években a szólásszabadság védelme érdekében összpontosítja erőfeszítéseit: ezek a digitális technológiák, az újságírók biztonsága, a változó média- és információs környezet, valamint a koronavírus járványnak a véleménynyilvánítás szabadságára gyakorolt ​​hatása. Emlékeztetve arra, hogy az újságírók és más médiaszereplők elleni erőszak támadás a demokrácia ellen, a miniszterek vállalták, hogy ezt a problémát politikai prioritássá teszik, és komoly aggodalmukat fejezték ki az ilyen támadások gyakori büntetlensége miatt.

Felkérték az Európa Tanácsot, hogy készítsen útmutatást az újságírók és más médiaszereplők biztonságáról szóló nemzeti cselekvési tervek kidolgozásához, amelyeket a tagállamok hajtanak végre, és kezdjen átfogó európai szintű kampányt az újságírók védelme érdekében.

A miniszterek elkötelezték magukat, hogy megkeressék az összes olyan szereplőt, aki részt vesz a digitális technológiák és mesterséges intelligencia-eszközök tervezésében, fejlesztésében és telepítésében az online tartalom létrehozása, moderálása és terjesztése során a szabályozás kidolgozása érdekében – adott esetben jogilag kötelező érvényű szabványok révén – biztosítani kell a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartását.

Továbbá vállalták, hogy megteremtik a szükséges szabályozási feltételeket a hírek létrehozásának és terjesztésének automatizálása érdekében, többek között olyan eszközöket szabályoznak, mint az emberi nyelv feldolgozása, a robotújságírás és az algoritmikusan szerkesztett hírcsatornák, hogy a véleménynyilvánítás szabadságához való jog tiszteletben tartása garantált legyen.

Felhívták továbbá az összes szereplőt, hogy fordítson nagyobb figyelmet azon csoportokra, amelyek strukturálisan kirekesztettek a hírekből és kevésbé jutnak hozzá a sokszínű médiához.

Az Európa Tanács és a ciprusi kormány közös szervezésében a miniszteri konferencián több mint 40 miniszter és államtitkár, valamint 350 meghívott vett részt köztük kormánytagok, valamint a nemzetközi szervezetek, a civil társadalom, a média és az egyetemek képviselői.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.