A jogi adatelemzésé a jövő

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ügyvédi irodák adatelemzési szerepe felívelőben van manapság, azonban csak úgy tudnak előnyt kovácsolni a rendelkezésükre álló ügyféladatokból, ha közben az etikai szabályokra és az ügyvédi titokra is figyelemmel vannak. 

Az utóbbi évtizedben az adatok üzleti szempontból különösen felértékelődtek. A világcégek ezekre az adatokra építik üzletpolitikájukat, sok pénzt fektetnek az adatelemzésbe, sokat költenek elemzőkre, a képzésükre, illetve az adatokkal foglalkozó kutatók iránt is jelentősen megnőtt a kereslet.

Kapcsolódó linkek

A Big Data-val való foglalkozás Amerikából indult, amikor bevezették az online perfelvételi szakaszt. Az ügyvédi irodák az eljárás digitalizálását követően egyre nagyobb mértékben használták és fejlesztették az elemzőprogramokat, amelyek segítséget nyújtottak a perfelvételi szakasz sikeres befejezéséhez.

Az ügyvédi irodák még csak nemrég kezdtek el foglalkozni az adatok felhasználásával és a Big Data-val. A nagy irodák kezdetben inkább ügyvédjelölteket vagy fiatal ügyvédeket alkalmaztak erre a munkára, de ma már elkezdték kialakítani saját speciális részlegeiket is. Az ő feladatuk, hogy úttörőként kitalálják, hogy az ügyvédi irodák hogyan tudják saját hasznukra felhasználni a rendelkezésükre álló ügyfél adatokat és hogyan tudnak lépést tartani a többi szektorral, akik előbb kezdtek bele az adatbányászatba. Jelenleg az a fő kérdés, hogy a perfelvételi szakasz inkább a peres eljárás előkészítése miatt, vagy az annak sikeres lezárása érdekében szükséges.

Az irodák vezetői az adatok felhasználásával elsősorban eredményeket akarnak elérni és profitot termelni, amelyben ez a terület úgy segít, hogy optimalizálja a munkaerő szükségletet, így az irodák több ügyet is tudnak vállalni. 

Az ügyfelek egy része is jelezte már, hogy tudomása van olyan új technológiai lehetőségekről, amelyeket igénybe lehet venni az összetettebb problémák megoldására.

Az elemzők mostanában leginkább a compliance területéről kapnak megkereséseket, például a GDPR szabályainak való megfelelést lehetővé technikai megoldásokat keresik az ügyfelek.

A másik kiemelt terület a peres eljárások. Az ügyfelek elsősorban a perrel járó kockázatok felmérését kérik. A rizikók feltárásával a problémákra és kockázatokra az ügyfelek előre fel tudnak készülni, ezzel pedig sok költséget és időt meg tudnak spórolni. Az ügyfelek az USA-ban már hajlandók erre jelentősebb összeget is elkölteni.

Az adatelemzés kiemelten jelen van a munkajog területén, és az egyesüléseknél, valamint a szétválásoknál is előszeretettel veszik igénybe.

Bennett Borden ügyvéd úttörőként kezdett el foglalkozni az adatelemzéssel. Szerinte a számítógépes programok felhasználásával az adatokból nagy valószínűséggel megjósolható az emberi viselkedés bizonyos helyzetekben. Ugyan Borden nem ért el áttörést, de hatására egyre több ügyvédi iroda kezdett el foglalkozni a Big Data-ban rejlő lehetőségekkel.

Borden adatelemzései során eltérést kimutató algoritmusokat, az etikai problémákat is képes figyelembe venni, de foglalkozik gépi tanulás fejlesztésével, illetve előrejelző rendszereket is használ, amelyek úgy segítik az üzleti döntések meghozatalát, hogy modellezik az esetleges jogviták kimenetelét, illetve a cégek szétválásával vagy egyesülésével kapcsolatos adatokat. 

Az kutatók szerint az adatelemzés akkor is terjedni fog, ha az ügyvédek nem kezdenek el rendszerszerűen foglalkozni ezzel a területtel, mert az ügyfeleknek igényük van rá, és sokszor maguk végzik, vagy végeztetik el ezeket az elemzéseket.

Az ügyféladatok felhasználásakor az etikai szempontokat is figyelembe kell venni. Ilyenkor azt kell eldönteni, ki az adat tulajdonosa, illetve mi az, amit tilos az adatokkal csinálni. 

Jelenleg akkora hiány van a jó szakemberekből, hogy „harc folyik a tehetségért”. A jó adatelemzők olyan fizetésért és olyan munkakultúrában dolgozhatnak, amilyen a nagy technológiai cégeknél jellemző. A jogi szektorban problémát okoz, hogy az irodák gyakran ügyvédi irodában szerzett tapasztalatot várnak el, amelyet azonban a terület kezdetleges jellege miatt még szinte lehetetlen teljesíteni.

A tehetségek figyelmének felkeltése, motiválásuk elsősorban azzal érhető el, hogy a jogi adatok elemzése még gyerekcipőben jár, így számos újdonság még felfedezésre vár, most kezdik csak meghatározni a jövőbeli kutatási irányokat. Szinte minden eredmény úttörőnek számít, mert olyan problémákkal foglalkoznak, amivel azelőtt még senki.

Start upokkal és egyetemekkel létrejöttek már közös projektek. Az egyik ilyen esetben például egy amerikai jogi egyetemmel működtek együtt az elemzők, hogy több száz munkajogi ügyből származó adatot vizsgáljanak át az egyetem jogi kutatólaborjában, amellyel előrejelzéseket tudnak készíteni a jövőbeli munkajogi jogviták megítélésre.

Az irodák segítik az egyetemi kutatók és az ügyfelek közötti kapcsolatteremtést, hátha az ügyfelek más kutatásokba is be tudják vonni őket. Az egyetemisták a részvételükkel egy speciális tudást kapnak, amely javítja elhelyezkedési esélyeiket a munkaerőpiacon.

Mostanáig az irodák inkább statisztikusokkal, vagy közgazdászokkal végeztették az adatelemzést, de amint kijön az első jogi egyetemi generáció, ez változni fog és a Big Data kutatók megjelennek majd az ügyvédi irodákban is.

(law.com)

General Data Protection Regulation -

texts, commentaries and practical guidelines

Az új általános adatédelmi rendelet értelmében a kötelezettségek megsértése esetén akár 20 millió eurós bírság is kiszabható.

Angol nyelvű kommentárunk hasznos segítséget nyújt a felkészüléshez és segít a rendelet nehéz nyelvezetének feldolgozásában. 

Megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!