Az elemzések fontossága a jog világában

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az elemzések elsősorban időt és pénzt spórolnak a jogászok számára. Segítenek eldönteni, hogy érdemes-e pert indítani, vagy inkább egyezségre kell törekedni, illetve a per várható kimenetelét is képesek előre megmutatni.

Az elemzésekkel versenyelőnyre lehet szert tenni

Az üzleti életben elengedhetetlenek a folyamatos elemzések, amelyek a piac változásait tükrözik vissza. A jogi szektorban sincs ez másként, a jogi cégek azonban csak alapos megfontolást követően veszik igénybe az elemzéseket és azok eredményeit.

[multibox]

Az elemzések azért szükségesek, mert egyre több adat áll rendelkezésünkre, ezáltal a -jogi- ügyek is bonyolultabbak, összetettebbek lesznek, amelyet az alapos elemzések alapján lehet egyértelműen megítélni.

Thomas Barnett, adattudományi szakember és jogász, úgy foglalta össze a probléma lényegét, hogy a jogászok nem törekszenek arra, hogy elsajátítsák az analizálás képességét, ezért azt kell számukra megmutatni, hogy az adatelemzéssel versenyelőnyre tehetnek szert a többiekhez képest.  

Az adatelemzés hasznos az elektronikus bizonyítási eljárás során is

Barnett kiemelte, hogy az adatelemzés módszerét már több mint két évtizede használják valamilyen formában az előzetes bizonyítási eljárásban. A jogászok többsége azonban az elavult elektronikus bizonyítás-felderítési referencia modell módszerét használja.

Bár ez egy elavult módszer, de mivel régóta használják, ezért nem valószínű, hogy rövid időn belül meg fog szűnni. Barnett szerint a jogászok számára elsősorban abban jelenhet segítséget az adatelemzés, hogy a rengeteg dokumentum közül ki tudják választani azokat, amelyek az ügy megoldásához ténylegesen fontosak, így időt tudnak spórolni, mert nem kell áttanulmányozniuk minden iratot.

Csak mondja ki hangosan gondolatait és

kész a jogi dokumentum!

 Több, mint 100 millió szóból álló jogi szakszótár, 95%-os beszédfelismerés, tanítható rendszer.

A Globalspeech beszédleíró szoftver ismeri és érti is a jogi szaknyelvet.

Tudjon meg többet a szoftverről >>

Kathellen McConnell elektronikus bizonyítási és információs irányítási tanácsadó azzal érvelt, hogy az ő csapata inkább arra használja az adatelemzést, hogy eldöntse, egyáltalán érdemes-e peres eljárást indítani és kevésbé használják arra, hogy a per során valamely állításukat bizonyítsák.

McConell szerint manapság az analízis eszközét csak későn, már közvetlenül a tárgyalási szak előtt veszik igénybe, ahelyett, hogy az elektronikus bizonyítási eljárás korai szakaszában alkalmaznák, megegyeznének az ellenérdekű féllel, amellyel rengeteg költséget meg lehetne spórolni.

Az analízis birodalma

Az elektronikus bizonyítási eljárás során alkalmazott elemzés csak egy kis része az analízis területének. McConell emlékeztetett arra, hogy ügyeik során felbecsülhetetlen jelentőségűek az ügyfelektől beszerzett adatok és az azzal elvégzett elemzések, amelyek nemcsak az ügy megoldásához nyújtanak segítséget, hanem a jövőbeli jogvitákat is kiszámíthatóbbá teszik.

McConell úgy véli, hogy az elemzéssel az is kimutatható, hogy melyek az adott jogintézmény problémás részei, illetve, hogy melyek a leggyakoribb jogsértések.

A tanácsadó elismerte, hogy a szoftveres adatelemzés sokféle megoldási lehetőséget fel tud kínálni, azonban ő a számítógépes és emberi elemzésből alkotott eredményt tartja a legmegfelelőbbnek, mivel az eredmény emberi felülvizsgálata arra is választ tud adni, hogy miért pont azok az eredmények jöttek ki.

Barnett azt tanácsolta, hogy ha elsősorban szoftveres adatelemzést használunk, akkor legyünk kétkedőek és mindig vizsgáljuk felül a kapott eredményt. Barnett az eszközök és stratégiák kombinálását ajánlja, mert minden egyes platformnak más az erőssége, így lehet, hogy csak több szoftver alkalmazásával érjük el a kívánt eredményt. Példaként említette, hogy egy cég prediktív szoftvere nem talált egyetlen olyan dokumentumot sem, amellyel elkezdhette volna az adatelemzést, azonban egy egyszerű kulcsszó-kereséssel máris 65 olyan dokumentum bukkant fel, amelyet a cég alaposabban megvizsgálhatott.

Jogászvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

A fő kérdés azonban Barnett szerint az, hogy a jogászok megragadják-e ezt a jövőbemutató lehetőséget. Úgy vélte, hogy erre csak akkor van esély, ha az új módszerek elsajátítják a jogászi gondolkodásmódot.

Kemelte továbbá, hogy az elemző programoknak figyelembe kell venniük, hogy a jogászok tipikusan olyanok, akiknek kérdéseket tesznek fel és, akik kérdéseket válaszolnak meg, ezért ők egy ilyen típusú szoftvert tudnak a legjobban hasznosítani.

McConnell kifejtette, a jogászok számára nem azt kell hangsúlyozni, hogy az elemzés fontos eszköz, hanem azt, hogy miben segíti az elemzés a gyakorlati jogi munkát.

Az adatelemzés a nagyvállalatok számára rendkívül előnyös lehet, mivel ők rengeteg adattal dolgoznak, ezért nincs idejük arra, hogy az összes rendelkezésre álló információt áttekintsék, így szinte minden esetben alkalmaznak valamilyen analitikus eszközt, például amikor szoftverrel elemzik az e-mailezést.

(legaltechnews.com)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!