Különleges verseny személyes kötődéssel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Interjút adott a Jogászvilágnak az idei Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny alkalmából dr. Gál Enikő, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Siegler Konrád, az alapítvány egyik életre hívója.

Amint arról már beszámoltunk, november 13-án és 14-én rendezték meg a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, melyet immár hatodik alkalommal írtak ki a szervezők. A megmérettetésről szóló tudósításunkat itt, az első négy helyzettel készült interjúinkat pedig itt olvashatják. Az alábbiakban dr. Gál Enikővel, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnökével (a névadó feleségével) és dr. Siegler Konráddal, az alapítvány egyik alapítójával és kurátorával, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda vezetőjével beszélgetünk.

Mára mennyire vált népszerűvé a verseny; az elmúlt hat évben a jelentkezők száma alapján megfigyelhető-e az érdeklődés növekedése?

Siegler Konrád (S. K.): A verseny már az első alkalommal elért egy jelentős érdeklődési szintet, ami azóta is tart. Nem volt szándékunkban tömegműfajt teremteni, hiszen egyfajta hiánypótlásra is vállalkoztunk, mivel a diákok ilyen típusú kihívásokkal nem találkoznak az egyetemen. Ehhez megfelelő virtusú és magabiztos jelöltek kellenek. A résztvevők száma évről-évre több tucat, ez a szám – a tapasztalataink alapján– elegendő és számunkra is kezelhető, emellett biztosíték ahhoz, hogy a versenyt rangos megmérettetésként tarthassák számon. Az eredeti célunk az országos lefedettség volt, amit sikerült elérnünk, hiszen minden egyetemről érkeznek a versenyzők, nemcsak Budapestről, sőt volt már egy szegedi és két pécsi győztesünk is. Az idén viszont több volt az ELTE-s, a legjobb négy közé is ők jutottak. Összegzésképp azt mondhatnám, hogy célunk inkább a résztvevők országos szintű kiegyenlítettségének erősítése, ezt szeretnénk kiszámíthatóan stabilizálni, mint a versenyzők létszámának növelése.

Hol, milyen fórumokon hirdetik meg a versenyt, hogy annak híre minél többekhez eljuthasson?

S. K.: Több ilyen lehetőségünk is van, elsősorban az alapítvány honlapján, a Facebookon, de természetesen az egyetemekkel is tartjuk a kapcsolatot az oktatókon keresztül.

Gál Enikő (G. E.): Hadd tegyem hozzá, a személyes kötődés miatt is különleges ez a verseny, hasonlóról nem tudunk idehaza. Emiatt van egy sajátos, speciális hangulata is az eseménynek, ahová szeretnek visszajárni a régi versenyzők is. Ezt biztosítja az a rengeteg háttérmunka, ami elengedhetetlen a verseny lebonyolításához, és ami az alapítvány és a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda munkatársainak, az ő személyes elköteleződésüknek köszönhető, a névadó egykori kollégáinak, barátainak. A már említett sajátos hangulat erre vezethető vissza, ezért is különbözik a nagy intézményi szervezettségű versenyektől.

Az idei megmérettetésre az ország mely egyetemeiről érkeztek a jelentkezők?

S. K.: Az idei versenyre konkrétan az ELTE-ről, a Pázmány Péter Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Miskolci, a Győri és a Pécsi Tudományegyetem jogi karairól jelentkeztek a hallgatók.

Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny díjazottjai

A kép a verseny díjátadóján készült; jobb oldalán dr. Gál Enikő, mellette dr. Siegler Konrád, tőlük balra az első négy helyezett látható (Fotók: Imre Norbert)

A versenyzők jellemzően felsőbb évesek, vagy érdeklődnek az egészen ifjú hallgatók is?

S. K.: Ez egy jó kérdés, hiszen a verseny egy másik érdekes sajátosságára mutat rá. Tavalyvolt egy különdíjasunk, akkor harmadéve elején járt, így az egyetemen még semmit nem tanulta verseny tipikus feladatainak témáiból. Ő Szopkó Rebeka, aki tavaly a negyeddöntőben esett ki, idén pedig immár negyedévesként visszajött és győzni tudott. Most a legfiatalabb induló 19 éves volt, aki nagyon ügyesen versenyzett egyébként, de jellemzően azért a negyed- és az ötödévesek jelentkeznek. Fiatalabbak évről-évre fel-felbukkannak, de az is ténykétségtelen, hogy a versenyhez a jó érvelési készség mellett elengedhetetlen a megfelelő szakmai ismeret.

A verseny célját, szellemiségét tekintve miért érzik fontos szempontnak a fiatal jogászok támogatását?

S. K.: A névadó, Nagy Laci is szeretett a fiatalokkal foglalkozni, elkötelezett, kiváló mentor volt. A verseny ötlete, gondolata is alapvetően innen ered.

G. E.: Azt hiszem, így tudunk mi nyomot hagyni az utókornak, és Laci szellemi hagyatékából megőrizni valamit. A verseny ehhez teremt egyfajta családias platformot, hiszen az egymás számára addig jórészt ismeretlen versenyzők később is összejárnak, visszatérnek a következő „viadalokra”, erősítve ezt a sajátos, fiatal szakmai fórumot. És persze az értékes díjak is ösztönzőek lehetnek a számukra.

S. K.: Amellett, hogy komoly anyagi ösztönzőket tudunk biztosítani, a győztesnek felajánlott két szakmai gyakorlat is nagy lehetőség. Csak összehasonlításképp: a háromszáz jogászt foglalkoztató londoni anyairodánkba, a Bird & Bird-höz évente több ezren jelentkeznek szakmai gyakorlatra a világ minden tájáról, de keveseknek adatik meg a lehetőség a bekerülésre. Ehhez mérten a verseny győztese jogot nyer egy egyhetes szakmai gyakorlatra. Azt hiszem, egy ilyen világba betekinteni felbecsülhetetlen érték, lelki-szellemi adalék egy joghallgató, egy kezdő jogász számára. A verseny győztesei nem véletlenül olyan lelkesek, amikor visszajönnek onnan. És ez annak is köszönhető, hogy egy ilyen irodaóriásban külön figyelmet fordítanak arra is, hogy a gyakornokokkal valóban foglalkozzanak.

Volt-e már az eddigi versenyzők, győztesek, díjazottak közül, akivel később szorosabb munkakapcsolatba kerültek?

S. K.: A díjátadó maga is egy fórum a résztvevők számára, kapcsolat a potenciális munkaadókkal, egymással, az oktatókkal. Volt már három olyan kollégánk, aki korábban versenyző volt, ez egy velejáró lehetőség, de nem ez a verseny megrendezésének a célja. Az egykori résztvevők kapcsolatban maradnak egymással, követik a másik szakmai útját, s így akár munkatársakká is válhatnak. Láttunk már itt indult, egészen komoly barátságokat is.

Nyomon követik-e a versenyzők, győztesek, díjazottak későbbi pályafutását, van-e/vannak-e olyanok, akikre ma is büszkék?

S. K.: Természetesen követjük az útjukat, sokan dolgoznak már nagy nemzetközi irodáknál vagy vezető magyar ügyvédi irodáknál, melyek kívülről „félelmetesnek” tűnhetnek, ám belülről korántsem azok. Büszkék vagyunk a versenyzőinkre, sokan visszatérnek vendégként olyanok is, akik amúgy nem voltak győztesek. Ez is pozitív visszajelzés a számunkra, s biztatás a folytatáshoz, hiszen a korábbi résztvevők bizonyára és remélhetőleg jó hírét viszik a versenynek. Visszatérve a londoni szakmai lehetőségre, akinek ez a verseny jóvoltából egyszer megadatik, remek tapasztalatokat szerezhet, ráadásul távlatokat nyit a számára. Természetesen nem elsősorban az angolszász joganyagot és jogrendszert fogja tanulmányozni, erre már az idő rövidsége sem ad lehetőséget. Az ilyen szakmai gyakorlat arra azonban kiválóan alkalmas, hogy a hallgató bepillantást nyerjen egy nagy nemzetközi ügyvédi iroda működésébe, felépítésébe, értékeibe.

G. E.: Fontos, hogy minden versenyző, aki erre igényt tart, személyes visszacsatolást kap, hiszen a zsűri mindenkivel négyszemközt értékeli a versenyteljesítményét. Mivel ez sem tipikus az egyetemi tanulmányok során, a versenyzők bő 80 százaléka él is a lehetőséggel, hogy meghallgassa ezeket az értékeléseket. S ha van is tüske valakiben, amiért nem jutott tovább, az hamar elmúlik, inkább tanul a hibáiból, s a következő évben akár már ezzel a többlettudással felvértezve tér vissza. Véleményem szerint egyébként ez a jó szakmai és emberi hozzáállás, hiszen mindannyian így tudunk egyre több tapasztalatra szert tenni.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.