Az érvelés ifjú kiválóságai

Múlt csütörtökön zárult a hatodik Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny, az alábbiakban a megmérettetés döntőseivel készült interjúinkat olvashatják. Abban mind a négy díjazott egyetért, hogy joghallgatóként – helyezéstől függetlenül – érdemes volt kipróbálnia magát egy ilyen nívós magánjogi versenyen.

Múlt hét csütörtök este volt az immár hatodik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny díjátadója. Az elismeréseket az első négy helyezett vehette át a zsűri döntése alapján és a szervező Dr. Nagy László Alapítvány, valamint a szakmai támogatók, így a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda és a Wolters Kluwer Hungary Kft. jóvoltából. A négy díjazott mindegyike az ELTE joghallgatója.

A versenyről és a díjátadóról szóló tudósításunkat itt olvashatják. A győztes, a tavalyi verseny különdíjasa, Szopkó Rebeka negyedéves hallgató amellett, hogy átvehette a Dr. Nagy László Díjat, lehetőséget kap a Bird & Bird londoni irodájában 2020 első félévében egy egyhetes, míg a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Irodában egy kéthetes szakmai gyakorlaton való részvételre, melynek során az iroda, illetve az alapítvány állja a londoni utazás és a szállás költségeit. A verseny első három helyezettje, így a győztes, továbbá a második Kósa Dorottya ötödéves és a képzeletbeli bronzérmes, Pázmándi Patrik negyedéves hallgató emellett 150, 100 és 75 ezer forintos pénzjutalomban is részesült. A zsűri döntése alapján a negyedik helyezett, Durucskó Annamária a Wolters Kluwer Kft. 50 ezer forintos különdíját érdemelte ki. Az első helyezett továbbá egy egész napos részvétel lehetőséget is nyert a Wolters Kluwer Kft. jóvoltából a november 29-én megrendezendő Jogi Innovációs Napra. A harmadik helyezett a Pro/Lawyer Consulting különdíját is megkapta, ami egy 50 ezer forint értékű konferencia-belépő az általa választott tanácskozásra, szakmai rendezvényre és nyert egy 1 órás személyes márka- és LinkedIn-tanácsadást.

Alábbi cikkünkben a négy döntőssel a díjátadó után készített gyorsinterjúinkat olvashatják, a negyedik helyezettel kezdve, abban a sorrendben, ahogy a verseny végeztével a díjazottakat is bejelentették. Egyaránt azt kérdeztük tőlük: ki miért, milyen motivációval indult a versenyen és elégedett-e a helyezésével; a győztest emellett arról is faggattuk, mit remél a londoni és a budapesti szakmai gyakorlattól?

Durucskó Annamária (Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny)

Érvek és érvelők „összecsapása” a verseny záró szakaszában (Fotók: Imre Norbert)

Durucskó Annamária (negyedik helyezett – ötödéves): Fantasztikus lehetőségnek érzem, hogy itt lehettem, ráadásul döntős helyezéssel végeztem. A verseny azért jó lehetőség, mert ötödéves joghallgatóként próbára tehettem a már megszerzett tudásomat, összehasonlítva azt a társaiméval. A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny az egyik legnívósabb ilyen megmérettetés, a kiírók, a szervezők pedig szívvel-lélekkel tesznek azért, hogy ez így legyen. Ami a negyedik helyezésemet illeti, szerintem azt kell nézni, hogy ezen a versenyen mind a tizenhatan nyertünk, akik végül bekerültek a kétnapos, szóbeli fordulókba.

Pázmándi Patrik (Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny)

Pázmándi Patrik (harmadik helyezett – negyedéves): Az én személyes motivációm a magánjog területe iránti érdeklődés. Nekem is fontos szempont volt és megerősített az indulásban a Dr. Nagy László Alapítvány, valamint maga a névadó szellemisége, a leírtakból megismerhető személyisége. Mivel nekem is több ismerősöm ajánlotta a versenyt, úgy éreztem: ki kell próbálni, milyen is egy ilyen izgalmas „mérkőzés”. Jóllehet a versenyen mindenki nyerni akar, de nincs bennem semmilyen rossz érzés, ellenkezőleg, elégedett vagyok a harmadik helyezésemmel, különösen, hogy az itt szerezett tapasztalat megfizethetetlen. Mindezekre tekintettel jövőre is indulni szeretnék, mivel egy év múlva is még joghallgató leszek, azaz megfelelek a kiírás eme feltételének.

Kósa Dorottya (Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny)

Kósa Dorottya (második helyezett – ötödéves): Számomra nagy kihívást jelentett a részvétel, hiszen ez a legnívósabb magánjogi verseny. Akit érdekel ez a téma, annak ezt a vetélkedést nem szabad kihagynia. Emellett mások is biztattak az indulásra, leginkább azok a barátaim ösztönöztek, akik részt vettek már rajta korábban és díjazottak is lettek. Végül, de nem utolsó sorban megfogott az a szellemiség, amit a Dr. Nagy László Alapítvány és annak névadója képvisel-képviselt. Olyan küldetéssel szembesültem az előzetes olvasmányok alapján, ami nagyon szimpatikus a számomra. Ami pedig az elért helyezésemet illeti, elégedett vagyok vele, itt, indulókként, mindannyian győztesek vagyunk, mivel a nagy versenydrukk ellenére, vagy amellett is, kifejezetten élveztük a játékos, de fontos vetélkedést.

Szopkó Rebeka (Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny)

Szopkó Rebeka (első helyezett – negyedéves hallgató): A tavalyi versenyen a legjobb nyolc között végeztem és nagyon élveztem az egész vetélkedést. Korábban nem volt ilyen típusú verseny. Természetesen a tavalyi különdíjam is arra ösztönzött, hogy idén is elinduljak, mindenképp szerettem volna jönni. Ezúttal is összetett feladatok voltak, a legjobb tudásunkat kellett felmutatnunk. Mindvégig erős ellenfeleim voltak, így különösen örülök az első helyezésnek. Ami a szalmai gyakorlatokat illeti, nagyon várom már a londoni „ösztöndíjat”, mivel még soha nem jártam Angliában. Amellett, hogy érdekel maga az ország, természetesen nagyon kíváncsi vagyok arra, vajon milyen lehet belülről, hogyan működik egy ilyen rangos és nagy külföldi ügyvédi iroda, mennyiben más, miben különbözik egy hazaitól. A budapesti gyakorlatot pedig különösen a verseny kiváló szervezői miatt várom lelkesen; kíváncsi vagyok, immár túl két megmérettetésen is, vajon milyen lehet velük együtt dolgozni, megismerve a valódi jogi munkát. Ha lesz rá lehetőségem, természetesen a jövő évi versenyen is szeretnék elindulni.

Kapcsolódó cikkek:


Milyen lesz a „jövő” ügyvédi irodája?
2020. július 10.

Milyen lesz a „jövő” ügyvédi irodája?

A jövő jogásza kutatás kendőzetlenül és objektíven kereste a választ arra a kérdésre, hogy mi vár az ügyvédi irodák, vállalati jogászok, és úgy általában a jogi szektorban dolgozó cégek többségére a technológiai újítások és a koronavírus okozta kihívások közepette.

20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek
2020. július 1.

20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek

A Gazdasági Versenyhivatal 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Magyar RTL Televízió Zrt.-vel (M-RTL) szemben, mert a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kapott határidő-hosszabbítás ellenére is akadályozta a tényállás feltárását és ezzel elhúzta az eljárást.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre
2020. június 29.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre

A NAV bizonyos esetekben szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban.