Nyomot hagyni az utókornak Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Interjút adott a Jogászvilágnak a két és fél év kényszerszünet után az idén, a sorban immár hetedjére megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny alkalmából dr. Gál Enikő, a kiíró Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Siegler Konrád, az alapítvány egyik életre hívója.

Amint arról már beszámoltunk, április 6-án és 7-én rendezték meg a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, melyet immár hetedik alkalommal írtak ki a szervezők – igaz, két és fél év kényszerszünet után, tekintettel a koronavírus-járványra. (A megmérettetésről szóló tudósításunkat itt, az első négy helyzettel készült interjúinkat pedig itt olvashatják.) Az alábbiakban dr. Gál Enikővel, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnökével (Nagy László özvegyével) és dr. Siegler Konráddal, az szervezet egyik alapítójával és kurátorával, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda vezetőjével beszélgetünk.

Csorbította-e a verseny népszerűségét a járványhelyzet, elhalványult-e az érdeklődés a két és fél éves kihagyás miatt?

Siegler Konrád (S. K.): Sajnos egy hat éve jól bejáratott versenyre komoly veszélyt jelent egy ilyen járványhelyzet, hiszen a rendezvényről a joghallgatók egymás közt is beszélnek, népszerűsítik azt, így buzdítva társaikat a részvételre. Csakhogy az eltelt két és fél év alatt „kifutott” az a főként harmad- és negyedéves generáció, amelyik a gerincét, a bázisát jelenti a versenynek. Zömében idén is ők adták az egymással vetélkedők hadát, és ismét sokan jelentkeztek. Ami tehát a kérdést illeti, szerencsére nem szenvedett csorbát a rendezvény, a népszerűsége töretlen maradt.

Gál Enikő (G. E.): Ez most lényegében egy újrakezdés volt, hiszen jelentős idő telt el a 2019-es megmérettetés óta. De ahogy Konrád is említette, ennek ellenére szép számú jelentkező volt. A versenyre 26 hallgató (18 fiú és 8 lány) jelentkezett, ami az egyetemi oktató barátaink szerint kifejezetten szép eredmény, tekintettel a műfaj nehézségére, a 2,5 év kihagyásra, továbbá a hallgatók ez idő alatt megváltozott szokásaira, mivel az online oktatás jelentősen visszavetette a személyes jelenléttel kapcsolatos aktivitásukat. Az ideális jelentkezési számot általánosságban 30 és 40 közé tesszük, az eddigi rekord 37 volt, tehát az idei 26 jelentkező jó eredménynek mondható. Nagyjából a 40 százalékuk negyedéves hallgató, utána a harmadévesek és az ötödévesek jönnek. Volt egy-egy első-, illetve másodéves hallgató is.

Dr. Gál Enikő - Dr. Nagy László Alapítvány elnöke

Dr. Gál Enikő, a Dr. Nagy László Alapítvány kuratóriumi elnöke

S. K.: Ahogy azt mindig is vallottuk, eredetileg sem volt szándékunkban tömegműfajt teremteni, inkább egyfajta hiánypótlásra is vállalkoztunk, mivel a diákok ilyen típusú kihívásokkal nem találkoznak az egyetemen. Ehhez megfelelő virtusú és magabiztos jelöltek kellenek. A résztvevők száma évről-évre több tucat, ez a szám – a tapasztalataink alapján – elegendő és számunkra is kezelhető, emellett biztosíték ahhoz, hogy a versenyt rangos megmérettetésként tarthassák számon. Az eredeti célunk az országos lefedettség volt, amit nemcsak sikerült elérnünk, hanem ennyi idő elteltével is megőriztünk: egy kivételével minden egyetemi jogi karról érkeztek versenyzők. A legutóbbi esemény alkalmából is elmondtuk, a célunk a résztvevők országos szintű kiegyenlítettségének erősítése, semmint a versenyzők számának növelése.

G. E.: Hadd tegyem hozzá, a személyes kötődés, a speciális hangulata miatt is különleges ez a rendezvény, melyen időről-időre megjelennek a jogi szakma kiváló elméleti és gyakorlati képviselői, emellett pedig szeretnek visszajárni a régi versenyzők is. Ezért döntöttünk a kényszerszünet mellett, a versenyt nem „szerveztük ki” az online térbe. Azzal ugyanis épp a vonzerejét, sajátos élményvilágát veszítette volna el az esemény, hiszen annak egyik fénypontja a verseny utáni díjátadó ünnepség, ahol lehetőség van a kötetlen beszélgetésekre, új kapcsolatok építésére is. Fontos megemlíteni, hogy idén sem jöhetett volna létre mindez a rengeteg háttérmunka nélkül, ami a Bird & Bird csapatának, személyes elköteleződésüknek, valamint Laci egykori kollégáinak, barátainak köszönhető.

S. K.: Az is eszembe jut ilyenkor, hogy kilenc év telt el Laci halála óta, a rendezvény az ő szellemiségét viszi tovább, jóllehet a versenyzők már nem ismerhették őt, csak mi, néhányan. Ahogy Enikő is mondta, a rendezvény alkalmat ad a személyes kapcsolatok erősítésére, a díjátadó pedig erre még inkább ráerősít. Érdekesség, hogy dr. Szopkó Rebeka, a 2019-es esemény győztese volt az idei versenybizottság egyik titkára, aki ráadásul jelenleg az irodánknál ügyvédjelölt. Ez egyébként is illeszkedik a vetélkedő általános céljához, hogy támogassa a Lacihoz hasonló tehetségű fiatal jogászokat az érvelési verseny megrendezésével és a kapcsolódó díjazással.

Idén milyen fórumokon hirdették meg a versenyt, és név szerint kik jutottak a szóbeli fordulóba?

S. K.: Számos felületen igyekeztünk eljutni a lehetséges jelentkezőkhöz, így a Dr. Nagy László Alapítvány honlapja mellett a Facebook-on, az Instagramon, a LinkedIn-en, továbbá a verseny két támogatója, a Wolters Kluwer Hungary Kft. és az ArsBoni csatornáin. Ezen kívül személyes egyetemi kapcsolatokon, illetve egyetemi szervezeteken, kollégiumokon (HÖK, TDK, Bibó, MCC, Batthyány Szakkollégium, Óriás Nándor Kollégium stb.) keresztül is népszerűsítettük a rendezvényt.

G. E.: Az idei versenyre március 25-éig lehetett jelentkezni egy beugró feladat megoldásával. Ennek révén a szóbeli fordulóba – tradicionálisan – 16-an juthattak be. Betűrend szerint Adorján Ákos Miskolcról, Ambrózi Miklós Pécsről, Antal Kinga Kincső az ELTE-ről, Bárány Tímea Szegedről, Borbély Kincső az ELTE-ről, Cserba Lajos és Halász Szilárd Miskolcról, Kun Tóbiás és Németh Donát az ELTE-ről, Papp Renáta Szegedről, Pintér Gábor, Puska Kristóf és Ratatics Tímea az ELTE-ről, Szabó Zalán a Pázmányról, Szalay István az ELTE-ről és Verebélyi Viktória Győrből – ők a már említett két napon, többfordulós, kieséses rendszerben mérhették össze a tudásukat. És amint az már tudható, Verebély Viktória, a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves hallgatója nyerte a versenyt. Ezzel pedig tovább gyarapodott a nem budapesti győztesek aránya, hiszen a fővárosiakon kívül korábban volt már egy szegedi és két pécsi „aranyérmesünk” is.

A kezdetektől hat éven át minden esztendő novemberének közepén tartották a versenyt, ehhez képest az időpont ezúttal átkerült tavaszra. Ez egy egyszeri változás?

S. K.: Nos, a kényszerszünet lehetőséget adott arra, hogy újragondoljunk néhány szervezési kérdést. Mivel az irodánk életében munka szempontjából az ősz általában egy nehezebb időszak, a verseny előkészítése, lebonyolítása pedig önmagában is számos többletfeladattal jár, úgy határoztunk, hogy 2022-től az esemény időpontját áttesszük áprilisra. Azaz, a jövőben is marad a tavaszi megmérettetés.

Dr. Siegler Konrád - Dr. Nagy László Alapítvány kurátora

Dr. Siegler Konrád, a Dr. Nagy László Alapítvány kurátora

A mostani feladatok közt esetleg olyan aktuális szempontok is szerepeltek-e, mint a járvány- vagy a háborús, abból következően pedig a menekültügyi helyzet, hiszen ezeknek is lehet magánjogi vetületük?

S. K.: Mivel a háború kitörése még túl közeli, ezért azt egyáltalán nem érintették a feladatok. De a pandémia bizonyos formában bekerült a verseny témaköreibe, hiszen való igaz, annak is sok magánjogi vonatkozása van. Egészen új kihívások jelentek meg mind a munkajog világában, mind a kereskedelmi jog területén. Gondoljunk csak a home office-szal kapcsolatos kihívásokra, vagy arra, hogy egy ilyen járványhelyzet esetében beszélhetünk-e vis majorról, azaz a kereskedők mentesülhetnek-e szerződéses kötelezettségük alól. Nos, mivel a tényleges jogalkotásra és -alkalmazásra is vár még számos megválaszolandó kérdés, izgalmasnak tűnt ezeket beemelni a témák közé.

A verseny célját, szellemiségét tekintve természetesen továbbra is fontos szempont a fiatal jogászok támogatása. Ez miért kiemelendő küldetése az alapítványnak, s hogyan jelentkezik a díjazásban?

G. E.: Azt hiszem, így tudunk mi nyomot hagyni az utókornak, és Laci szellemi hagyatékából megőrizni valamit. A verseny ehhez teremt egyfajta családias platformot, hiszen az egymás számára addig jórészt ismeretlen versenyzők később is összejárnak, visszatérnek a következő „viadalokra”, erősítve ezt a fórumot. Laci amellett, hogy egyenes jellem és színes személyiség volt, egyben egy igazi mentor is, akinek nagyon sokat jelentett a fiatalok szakmai támogatása. Itt fontos megjegyezni, hogy a Weil, Gotshal & Manges LLP nemzetközi ügyvédi iroda – melynek magyar partnerénél Laci és Konrád hosszú éveken át együtt dolgozott – rendszeresen értékeli a partnerek (cégtársak) munkáját abból a szempontból is, milyen teljesítményt nyújtanak a cégnél dolgozó fiatalabb jogászgenerációk pályájának segítése, szakmai karrierjük támogatása, személyes mentorálása érdekében. A legkiemelkedőbb teljesítményeket a Jonathan Weiss Mentoring Award odaítélésével díjazza, amit e tevékenysége elismeréseként Laci 2013-ban posztumusz megkapott. Sőt, a Weilben dolgozó ügyvédek javaslatára a cég vezetése úgy döntött, hogy a „mentoring award” a Weil USA-n kívüli irodái tekintetében 2015-től Laci nevét viseli, és ezentúl évente Dr. László Nagy Mentoring Award néven ítélik oda. Erre különösen büszke vagyok és jó érzéssel tölt el.

S. K.: Ami a díjazást illeti, idén az első három helyezett emelt összegű, 200, 150 és 100 ezer forintos pénzjutalomban részesült. Egyik támogatónk, a Wolters Kluwer jóvoltából az említett 16 versenyző  április 4-étől a 2021/2022-es tanév végéig – tehát már a verseny időtartamára is – ingyenes hozzáférést kap a Jogtár online platformján (http://uj.jogtar.hu/) található széleskörű jogi adatbázishoz, továbbá a harmadik helyezett lehetőséget kap a XIX. Magyar Munkajogi Konferencián való all inclusive részvételre, míg a második helyezett a Pro/Lawyer Consulting 50 ezer forintos, konferenciára vagy könyvre beváltható különdíját kapta meg. Az aranyérmes pedig, ahogy a korábbi győztesek is, szakmai gyakorlati lehetőséget kap az irodánknál, melyből egy hetet tölthet majd a Bird & Bird egyik nyugat-európai irodájában. Utazásának és szállásának költségeit az iroda, illetve az alapítvány állja. Azt hiszem, egy ilyen világba betekinteni komoly lelki-szellemi adalék egy joghallgató, egy kezdő jogász számára. A verseny győztesei nem véletlenül olyan lelkesek, amikor visszatérnek onnan. És ez annak is köszönhető, hogy egy ilyen irodaóriásban külön figyelmet fordítanak arra is, hogy a gyakornokokkal foglalkozzanak. Reméljük, hogy a 2019-es győztesünk, Rebeka is hamarosan pótolhatja ezt az utazását.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A jövő jogásza podcast: az AI hatása a jogi szakmára

Podcastunkban a mesterséges intelligencia jogi szakmára gyakorolt hatásáról Dr. Megyeri Andrea a Wolters Kluwer Hungary innovációs és tartalomfejlesztési vezetője beszélget Dr. Tilesch György mesterséges intelligencia szakértővel, a PHI INSTITUTE for Augmented Intelligence elnökével.

2023. június 22.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 4. rész: hivatásbeli kötelezettségeket érintő kockázatok

Cikksorozatunk negyedik részében kiemelünk néhány olyan kockázatot, amelyek akkor merülnek fel, ha az ügyvédek MI-eszközöket használnak. Kitérünk arra is, hogy ezek használata miként veszélyeztetheti a hivatásbeli kötelezettségeknek való megfelelést. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

Cikksorozatunk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak. A cikk az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) és az Európai Ügyvédek Alapítványa (ELF) által bemutatott, az Európai Bizottság által finanszírozott AI4Lawyers projekt keretében megalkotott útmutató alapján készült.