Az államfőn múlik a lengyel igazságügyi reform

Várhatóan a lengyel elnök aláírja és kihirdeti a bírák elbocsátását lehetővé tevő jogszabályt.

A lengyel törvényhozók csütörtökön véglegesen jóváhagyták azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné a politikusok számára, hogy megszüntessék azoknak a bíróknak a szolgálati jogviszonyát, akik bírálják a döntéseiket.

A törvényjavaslat értelmében a tanács által választott bírák függetlenségét megkérdőjelező bírók fegyelmi büntetésre számíthatnak, amely akár elbocsátást is jelenthet. A lengyel parlament alsó házaként működő Szejm, csütörtökön jóváhagyta az új javaslatot.

A szenátus azonban a decemberben előterjesztett törvényjavaslatot elutasította. Az egyik szenátor akkor így nyilatkozott: „A bírósághoz és a tisztességes eljáráshoz való jog, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke biztosít, csak a bíróságok és a bírák függetlenségével garantálható. ”

Annak érdekében, hogy a törvényjavaslat törvényé váljon, Andrzej Duda lengyel elnöknek a benyújtását követő huszonöt napon belül alá kell írnia azt. Ezután el kell rendelnie annak kihirdetését a lengyel hivatalos közlönyben. Duda elnök korábban támogatta a jogszabályt, ezért várhatóan aláírja majd és elrendeli a kihirdetést.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?
2020. február 20.

Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?

A tel-avivi bíróság elrendelte, hogy a Facebook, oldja fel az NSO Group izraeli titkosszolgálati cég munkavállalójának felhasználói fiókjára vonatkozó korlátozást, és hasonló döntések várhatók más alkalmazottak ügyében is a következő napokban – mondta az NSO szóvivője kedden.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?
2020. február 20.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, William Barr fontolóra veszi a lemondást Donald Trump elnöknek az Igazságügyi Minisztérium nyomozásairól szóló tweetjei miatt – mondta egy helyzetet ismerő forrás a Reutersnek, amelyre a minisztérium úgy reagált, hogy “a miniszter nem tervezi lemondását.”

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.
2020. február 20.

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.

A polgári jogi felelősségi rendszer innovációja jogalkotási művelet eredménye, melyhez az ürügyet a 2015/2302 számú európai uniós irányelv szolgáltatta, amely a szervezett utazások joganyagának megújítását és modernizációját tűzte ki céljául, nem utolsó sorban meg akarta feleltetni a jogi rendelkezéseket az internet korszakának.