Magyarországot is vizsgálja a MONEYVAL

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A MONEY-val, az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni szervezete, hat ország, köztük Magyarország intézkedéseit vizsgálja.

Az Európa Tanács pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésével foglalkozó szerve a MONEYVAL nyilvánosságra hozta az Albániára, Andorrára, Magyarországra, Lettországra, Szerbiára és Szlovéniára vonatkozó jelentését.

A MONEYVAL kijelentette, hogy Szlovénia kivételével minden ország olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek biztosítják a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni hatékonyabb küzdelmet.

A MONEYVAL a hat országot fokozott felügyeleti eljárás alá vonta az értékelésről készült jelentés elkészítését követően. A jelentés célja a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen bevezetett intézkedések hatékonyságának tesztelése, illetve a nemzetközi szervezetként működő Pénzügyi Akciócsoport 40 pontból álló ajánlásának való megfelelés ellenőrzése, amelyek betartása alapvetőnek minősül a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben.

A nyomonkövetési eljárás keretében a MONEYVAL azt vizsgálja, hogy az országok milyen lépéseket tesznek az értékelő jelentésben feltárt technikai megvalósítési és compliance problémák kiküszöbölése érdekében, illetve hány pontot ültettek át a Pénzügyi Akciócsoport ajánlásai közül. A jelen eljárás nem vizsgálja, hogy melyek azok az intézkedések, amelyeket a tagállamok már megtettek a hatékonyság növelése érdekében, ezek egy következő eljárás tárgyát képezik majd.

A nyomonkövetési eljárás eredményeképpen a MONEYVAL megállapította, hogy Albánia hat ajánlást, Andorra hármat, Magyarország egyet, Lettország tizenegyet, míg Szerbia hármat ültetett át.

Az MONEYVAL kijelentette, hogy az országokat továbbra is fokozott nyomonkövetési eljárásban ellenőrzi.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


A bírák szólásszabadsága korlátozható
2021. február 25.

A bírák szólásszabadsága korlátozható

Az EJEB elé került ügyben a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírája az akkori román főbíróval szemben kritikus véleménycikket publikált. Ebben a rendszerváltás előtt betöltött pozíciójára utalva Ügyész Elvtársnak nevezte a Semmítőszék elnökét, aki részt vett “a szocialista rendszer ellenségeinek kigyomlálásában”.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.
2021. február 25.

A digitális társadalom olvasatai – XIV.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal az EU-szabályozás újabb elemeit veszi górcső alá.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért
2021. február 24.

Fizetni fog a Facebook az ausztrál hírekért

Facebook a következő napokban helyreállítja a híroldalakat Ausztráliában, miután a kormánnyal megállapodott abban, hogy módosítják azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszeríti a közösségi oldalt és a Google-t, hogy fizessen a hírtartalmak megjelenítéséért.

A hír, mint vagyoni érték
2021. február 24.

A hír, mint vagyoni érték

A Microsoft az európai kiadó szervezetekkel összefogva szólította fel az EU-t, hogy kötelezze a nagy techcégeket a híroldalakkal való tárgyalásra.

Ausztrália nem hátrál meg
2021. február 22.

Ausztrália nem hátrál meg

A Facebook elérhetetlenné tette az ausztrálok számára a hazai és külföldi média oldalait, és blokkolta a közösségi oldal felhasználói számára a hírtartalmak megosztását.