Az államfőn múlik a lengyel igazságügyi reform


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Várhatóan a lengyel elnök aláírja és kihirdeti a bírák elbocsátását lehetővé tevő jogszabályt.

A lengyel törvényhozók csütörtökön véglegesen jóváhagyták azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné a politikusok számára, hogy megszüntessék azoknak a bíróknak a szolgálati jogviszonyát, akik bírálják a döntéseiket.

A törvényjavaslat értelmében a tanács által választott bírák függetlenségét megkérdőjelező bírók fegyelmi büntetésre számíthatnak, amely akár elbocsátást is jelenthet. A lengyel parlament alsó házaként működő Szejm, csütörtökön jóváhagyta az új javaslatot.

A szenátus azonban a decemberben előterjesztett törvényjavaslatot elutasította. Az egyik szenátor akkor így nyilatkozott: „A bírósághoz és a tisztességes eljáráshoz való jog, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke biztosít, csak a bíróságok és a bírák függetlenségével garantálható. ”

Annak érdekében, hogy a törvényjavaslat törvényé váljon, Andrzej Duda lengyel elnöknek a benyújtását követő huszonöt napon belül alá kell írnia azt. Ezután el kell rendelnie annak kihirdetését a lengyel hivatalos közlönyben. Duda elnök korábban támogatta a jogszabályt, ezért várhatóan aláírja majd és elrendeli a kihirdetést.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.