Az államfőn múlik a lengyel igazságügyi reform

Várhatóan a lengyel elnök aláírja és kihirdeti a bírák elbocsátását lehetővé tevő jogszabályt.

A lengyel törvényhozók csütörtökön véglegesen jóváhagyták azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné a politikusok számára, hogy megszüntessék azoknak a bíróknak a szolgálati jogviszonyát, akik bírálják a döntéseiket.

A törvényjavaslat értelmében a tanács által választott bírák függetlenségét megkérdőjelező bírók fegyelmi büntetésre számíthatnak, amely akár elbocsátást is jelenthet. A lengyel parlament alsó házaként működő Szejm, csütörtökön jóváhagyta az új javaslatot.

A szenátus azonban a decemberben előterjesztett törvényjavaslatot elutasította. Az egyik szenátor akkor így nyilatkozott: „A bírósághoz és a tisztességes eljáráshoz való jog, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke biztosít, csak a bíróságok és a bírák függetlenségével garantálható. ”

Annak érdekében, hogy a törvényjavaslat törvényé váljon, Andrzej Duda lengyel elnöknek a benyújtását követő huszonöt napon belül alá kell írnia azt. Ezután el kell rendelnie annak kihirdetését a lengyel hivatalos közlönyben. Duda elnök korábban támogatta a jogszabályt, ezért várhatóan aláírja majd és elrendeli a kihirdetést.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


A Facebooknak még hosszú utat kell megtennie
2020. július 9.

A Facebooknak még hosszú utat kell megtennie

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Facebook polgári szabadságjogokkal kapcsolatos politikájával sok aktivistát haragított magára. Válaszul megkezdődnek az átalakítások a közösségi médiavállalatnál.

LMBT jogok a lengyel választási kampányban
2020. július 7.

Andrzej Duda, Lengyelország jelenlegi elnöke hétfőn alkotmány módosítási javaslatot fogalmazott meg annak érdekében, hogy az LGBT közösséghez tartozó párok ne fogadhassanak örökbe.