2024-től csak elektronikus űrlapon alapítható kft. szerződésmintával


2024. január 1-től kezdődően amennyiben a korlátolt felelősségű társaság szerződésmintát alkalmaz, a létesítő okiratot kizárólag elektronikus nyomtatvány (űrlap) kitöltésével lehet elkészíteni.

A cégjogi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 11/2023. (VII. 20.) IM rendelet amely többek között a Cvhr. és az eCvhr., rendelkezéseit módosította, a  2019. június 20-i (EU) 2019/1151 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek (Digitális Irányelv) való megfelelést szolgálja.

A cégeljárásban használható mintaszerződések (mintaokiratok) kizárólag elektronikus űrlapként lesznek elérhetőek. A rendeletben szereplő sémadefiníció alapján a nyomtatványfejlesztő (űrlapfejlesztő) cégek alakítják ki az űrlaposított szerződésmintákat. A számítógépes alkalmazás segítségével történő kitöltés azonban nem jelenti azt, hogy a kitöltött, így egyedi létesítő okiratként alkalmazott szerződésminta csak elektronikus formában létezhet. A kitöltött minta továbbra is kinyomtatható és a felek által kézzel aláírható, amennyiben az elektronikus aláírás feltételei nem biztosítottak. Ebben az esetben továbbra is az aláírt papíralapú szerződésmintát kell a jogi képviselőnek elektronikus okirattá alakítania és csatolnia mellékletként a cégbejegyzési (változásbejegyzési) kérelemhez.


Hogyan tudja egy jól kiválasztott informatikai szoftver támogatni a nyomtatványok kitöltését, továbbá ezen kitöltött nyomtatványoknak az előírt formátumban történő benyújtását? Ismerje meg a Cégeditor szoftvert!


A cikk a Wolters Kluwer Hungary Kft. termékeire/szolgáltatásaira vonatkozó reklámot tartalmaz.




Kapcsolódó cikkek

2024. április 23.

A jegybank felméri a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

2024. április 19.

Jogi tudatosság a profit érdekében

Megalakult a KKVHÁZ Jogi Bizottsága Dr. Gábriel Gyula ügyvéd vezetésével, aki a Bogsch és Társai Ügyvédi Iroda irodavezetője. A Bizottság célja, hogy felhívja a KKV-k figyelmet a jogi tudatosságra, hogy a jogi munka ne legyen tűzoltás.