A koronavírus után is maradhat a távmunka Németországban Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német munkavállalóknak a koronavírus elmúltával is joguk lenne egy-két napon vagy akár egész héten otthonról dolgozni.

Hubertus Heil német munkaügyi miniszter bejelentette, hogy olyan jogszabályok bevezetését tervezik, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést a koronavírus-járványt követően is.

„Mindenkinek, aki otthonról akar dolgozni, és akinek ezt a munkahelye lehetővé teszi, képesnek kell lennie arra, hogy home officeból dolgozzon – a koronavírus járványt követően” – mondta Heil a Bild am Sonntag újságnak.

Az iskolák bezárása és a cégek által biztosított lehetőség miatt jelenleg a munkavállalók 12%-a helyett, most körülbelül 25%-uk  dolgozik otthonról a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A miniszter bejelentette, hogy még idén benyújtja azt a törvénytervezetet, amely biztosítja az otthonról történő munkavégzés jogát az alkalmazottaknak, akár egész héten vagy heti egy-két napon.

Olaf Scholz pénzügyminiszter támogatta az elképzelést, és azt nyilatkozta az újságnak, hogy: „Az elmúlt hetek megmutatták, hogy igen is működik a home office- ez egy komoly eredmény, amelyet nem szabad veszni hagynunk.”

A Német Munkáltatók Szövetsége azonban elutasította a javaslatot. A Funke csoportnak adott nyilatkozatukban kifejtették, a jelenlegi helyzetben a további szabályozásra van a legkisebb szüksége a gazdaságnak.

Katrin Goering-Eckardt, parlamenti képviselő támogatta az otthoni munkavégzéshez való jogot, de szerinte az csak akkor működhet, ha a kormány mindenki számára garantálja a nagysebességű internethozzáférést.

„A home officenak vagy a távmunkavégzésnek mindig önkéntesnek kell lennie, ezért kötelező erejű szabályozásra van szükség. Senkit nem szabad az otthoni munkavégzésre kényszeríteni, és a home office nem vezethet a korlátlan munkaidőhöz ”- jelentette ki nyilatkozatában.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Az érdekeltek perbeli részvételének főbb szabályai

Ismert, és gyakran alkalmazott jogintézmény a peres eljárások során a beavatkozás, melynek keretében egy eredetileg perben nem álló, de magát érdekeltnek tekintő fél belép (beavatkozik) a mások között folyamatban lévő perbe valamelyik peres fél oldalán.

2023. június 1.

„Újratervezés” – a munkaidő-beosztás módosításának szabályai

Mindenki számára kellemetlen, sőt egyenesen megoldhatatlan élethelyzeteket produkálhat, ha váratlan, rövid határidős vagy azonnali munkafeladat okán felborul a betervezett napi, heti időbeosztása. A munka törvénykönyve igyekszik védelmet nyújtani a munkavállalóknak az ilyen szituációkkal szemben a munkaidő-beosztás időzítésével kapcsolatos szabályok formájában. Azonban a törvény azt is respektálja, hogy időnként a leggondosabb vezetői tervezés mellett is előfordulhat (pl. hiányzás, beszállítói csúszás miatti feladattorlódás, sürgős megrendelés stb.), hogy a munkáltatónak változtatnia kell az előre közölt munkaidő-beosztáson. Olyan is megtörténhet, hogy a módosítási igény a munkavállaló oldalán merül fel, mivel valamilyen fontos privát program, kötelezettség adódik. Az alábbiakban áttekintjük, milyen szabályok szerint változtatható meg a már közölt munkaidő-beosztás, kitérve arra is, hogy miként érintette e szabályokat a 2023. január 1-i Mt.-módosítás.

2023. május 29.

Nem csak Magyarország korlátozza a stratégiai cégekben való külföldi tulajdonszerzést

Magyarországi ügyvédként könnyen szembesülhetünk azzal, hogy külföldi ügyfelünk magyarországi cégfelvásárlását a GVH engedélyezésén túlmenően még legalább egy további magyar hatósággal is engedélyeztetni kell. Első ránézésre egy ilyen szabályozás a tőke szabad mozgásának az uniós alapelvébe ütközik. Közelebbről megvizsgálva a kérdést azonban megállapítható, hogy ez korántsem így van, sőt, uniós rendelet van hatályban ebben a kérdésben és nem egy európai uniós államnak van a magyaréhoz hasonlóan szigorú engedélyezési rendszere. Jelen cikkben röviden bemutatjuk az uniós szabályozást, rövid áttekintést adunk az uniós tagállamok szabályozási trendjeiről, és végül röviden összefoglaljuk a magyar szabályozás leglényegesebb jellegzetességeit.