A koronavírus után is maradhat a távmunka Németországban Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német munkavállalóknak a koronavírus elmúltával is joguk lenne egy-két napon vagy akár egész héten otthonról dolgozni.

Hubertus Heil német munkaügyi miniszter bejelentette, hogy olyan jogszabályok bevezetését tervezik, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést a koronavírus-járványt követően is.

„Mindenkinek, aki otthonról akar dolgozni, és akinek ezt a munkahelye lehetővé teszi, képesnek kell lennie arra, hogy home officeból dolgozzon – a koronavírus járványt követően” – mondta Heil a Bild am Sonntag újságnak.

Az iskolák bezárása és a cégek által biztosított lehetőség miatt jelenleg a munkavállalók 12%-a helyett, most körülbelül 25%-uk  dolgozik otthonról a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A miniszter bejelentette, hogy még idén benyújtja azt a törvénytervezetet, amely biztosítja az otthonról történő munkavégzés jogát az alkalmazottaknak, akár egész héten vagy heti egy-két napon.

Olaf Scholz pénzügyminiszter támogatta az elképzelést, és azt nyilatkozta az újságnak, hogy: „Az elmúlt hetek megmutatták, hogy igen is működik a home office- ez egy komoly eredmény, amelyet nem szabad veszni hagynunk.”

A Német Munkáltatók Szövetsége azonban elutasította a javaslatot. A Funke csoportnak adott nyilatkozatukban kifejtették, a jelenlegi helyzetben a további szabályozásra van a legkisebb szüksége a gazdaságnak.

Katrin Goering-Eckardt, parlamenti képviselő támogatta az otthoni munkavégzéshez való jogot, de szerinte az csak akkor működhet, ha a kormány mindenki számára garantálja a nagysebességű internethozzáférést.

„A home officenak vagy a távmunkavégzésnek mindig önkéntesnek kell lennie, ezért kötelező erejű szabályozásra van szükség. Senkit nem szabad az otthoni munkavégzésre kényszeríteni, és a home office nem vezethet a korlátlan munkaidőhöz ”- jelentette ki nyilatkozatában.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

A versenyszférában dolgozók kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét.

2024. február 22.

A Tanács elfogadta a társasági jog digitális eszközeinek fejlesztésére vonatkozó álláspontját

A Tanács elfogadta álláspontját (tárgyalási megbízását) a társasági jog területén igénybe vehető digitális eszközök és folyamatok használatának további kiterjesztését és korszerűsítését célzó módosító irányelvről. Az új szabályok révén könnyebben hozzáférhetővé válnak a vállalatok adatai, növekedik a gazdasági társaságok iránti bizalom és az átláthatóság a tagállamokban, a közigazgatás nagyobb mértékben összekapcsolttá válik, és csökkennek a gazdasági […]