A koronavírus után is maradhat a távmunka Németországban Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német munkavállalóknak a koronavírus elmúltával is joguk lenne egy-két napon vagy akár egész héten otthonról dolgozni.


Hubertus Heil német munkaügyi miniszter bejelentette, hogy olyan jogszabályok bevezetését tervezik, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést a koronavírus-járványt követően is.

„Mindenkinek, aki otthonról akar dolgozni, és akinek ezt a munkahelye lehetővé teszi, képesnek kell lennie arra, hogy home officeból dolgozzon – a koronavírus járványt követően” – mondta Heil a Bild am Sonntag újságnak.

Az iskolák bezárása és a cégek által biztosított lehetőség miatt jelenleg a munkavállalók 12%-a helyett, most körülbelül 25%-uk  dolgozik otthonról a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A miniszter bejelentette, hogy még idén benyújtja azt a törvénytervezetet, amely biztosítja az otthonról történő munkavégzés jogát az alkalmazottaknak, akár egész héten vagy heti egy-két napon.

Olaf Scholz pénzügyminiszter támogatta az elképzelést, és azt nyilatkozta az újságnak, hogy: „Az elmúlt hetek megmutatták, hogy igen is működik a home office- ez egy komoly eredmény, amelyet nem szabad veszni hagynunk.”

A Német Munkáltatók Szövetsége azonban elutasította a javaslatot. A Funke csoportnak adott nyilatkozatukban kifejtették, a jelenlegi helyzetben a további szabályozásra van a legkisebb szüksége a gazdaságnak.

Katrin Goering-Eckardt, parlamenti képviselő támogatta az otthoni munkavégzéshez való jogot, de szerinte az csak akkor működhet, ha a kormány mindenki számára garantálja a nagysebességű internethozzáférést.

„A home officenak vagy a távmunkavégzésnek mindig önkéntesnek kell lennie, ezért kötelező erejű szabályozásra van szükség. Senkit nem szabad az otthoni munkavégzésre kényszeríteni, és a home office nem vezethet a korlátlan munkaidőhöz ”- jelentette ki nyilatkozatában.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. november 25.

Niveus: véglegesítik a home office szabályozást

A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.

2021. november 23.

Hiányoznak az új eszközök a lízingpiacról

A finanszírozott összeg 512 milliárd forintra emelkedett, azaz 14,5 százalékkal nőtt, viszont a bővülés elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett – közölte a Magyar Lízingszövetség.