A munkáltatóknak a magánszféra és a közérdek között kell egyensúlyozniuk Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus kitörése miatt a cégek elvárják, hogy hozzáférjenek munkavállalóik egészségügyi adataihoz. Az egészségügyi adatokra szigorú adatvédelmi előírások vonatkoznak, de az egészségügyi válság fényében ezek átmenetileg rugalmasabbak lehetnek.

Az Egyesült Államokban is egyre növekszik a koronavírusos esetek száma, ezért egyre több cég árasztja el kérdésekkel az ügyvédeket hogy tanácsot kérjenek a világjárvány kezelésével kapcsolatban. Az ügyvédek szerint a munkavállalók egészségügyi adatainak kezelésével kapcsolatos adatvédelmi kihívásokra vonatkozóan is sok kérdés érkezik.

„Jelenleg a vírus terejdése nagy kihívást jelent mert az alkalmazottakat és társadalmat is meg kell védenünk, úgy, hogy nem adjuk ki [a munkavállalókra vonatkozó információkat]” – mondta Dora Wang, a Reed Smith globális szabályozási csoportjának partnere.

A munkaadóknak egyensúlyozniuk kell a munkavállalók magánéletének tiszteletben tartása és a biztonságos munkakörnyezet megteremtése között. Jelenleg különféle jogszabályok rendelkeznek az egészségügyi személyes adatok megosztását és harmadik személyekkel való közlését, de a koronavírus átmenetileg változtathat a jogszabályok végrehajtásának módján.

Néhány társaság azonban eltérő állásponton van abban a kérdésben, hogy mely adatvédelmi jogszabályok hatálya alá tartoznak. Például az Uber közleményben jelentette ki, hogy együttműködik a közegészségügyi hatóságokkal, és ideiglenesen felfüggesztheti azokat a vállalkozónak minősülő járművezetőket, akik ki vannak téve a koronavírusnak. Joyce Smithey (Smithey Law Group) megjegyezte, hogy a munkavállalók védelme nem terjed ki az alvállalkozókra, de a vállalatoknak tiszteletben kell tartaniuk a munkavállalóik adatvédelmi jogait.

Az USA-ban a fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló jogszabály rendelkezik arról, hogy milyen típusú orvosi információkat kell közölni a munkáltatókkal – tette hozzá Smithey. A koronavírus miatti egészségügyi veszélyhelyzet azonban átmenetileg felülírhatja a fenti jogszabály alapján bevezetett korlátozásokat, ha „egészségügyi problémák merülnek fel”.

Ennek ellenére a munkavállalók által adott válaszokat csak közérdeken alapuló okból lehetne megosztani másokkal – mondta Smithey. Dora Wang azt javasolta, hogy a társaságok jelöljenek ki egy szervezeti egységet, például a HR-t, az orvosi információk gyűjtésére és védelmük biztosítására, annak érdekében, hogy minimalizálják a magánéletbe való beavatkozás kockázatát, és ezzel egyidejűleg megfeleljenek az egészségügyi állapot harmadik személyekkel való közlésére vonatkozó szigorú korlátozásoknak abban az esetben, ha a munkavállaló vagy az alvállalkozó ki van téve a koronavírus fertőzésveszélynek.

Az USA egészségbiztosítási jogszabálya határozza meg az orvosi nyilvántartásokra vonatkozó adatvédelmi szabályokat, amelyeket szintén alkalmazni kell, ha a társaság egészségvédelmi programokat nyújt alkalmazottainak – tette hozzá Smithey. Ez a szabály biztosítékokat bevezetését írja elő a személyes egészségügyi adatok védelme érdekében, illetve korlátozásokat és feltételeket határoz meg, hogy az adatokat, hogyan lehet az érintett hozzájárulása nélkül felhasználni és közölni harmadik személyekkel.

A multinacionális cégek stratégiákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy minimalizálják a koronavírus terjedését az irodáikban, és egyidejűleg megfeleljenek a különféle adatvédelmi törvényeknek is, de Dora Wang szerint nincs egy mindenki számára megfelelő egységes megoldás. A vállalatoknak ezért az iroda helye szerinti állam helyi jogszabályait és az általános adatvédelmi elveket kell betartaniuk – tette hozzá.

A munkavállalók egészségi adataira és a munkáltatók kötelezettségeire vonatkozó adatvédelmi szabályok jelenlegi szabályozási elveit, Smithey és Wang szerint felülírhatja ez az új halálos világjárvány, amely alapvető változásokat hozhat.

„Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok tapasztalatot szerez abban, hogy hogyan kell egyensúlyba hozni a közegészségügyi érdekeket a magánélet védelmével” – mondta Wang. „Ez nem könnyű helyzet, de mivel a közérdek egyre nagyobb hangsúlyt kap, a nagyobb politikai és társadalmi akarat a betegségek elleni küzdelemhez fűződik, ezért a magánélet védelme a közbiztonsági kényszer miatt átmenetileg korlátozható lehet.

(law.com/legaltechnews)


Kapcsolódó cikkek

2020. március 13.

A koronavírus-járvány munkajoga

Egyre komolyabb készültségi helyzet van idehaza is a járvány miatt. De vajon milyen jogai vannak egy munkavállalónak, és milyen egy munkáltatónak karantén idején? Egyáltalán, mikor lehet karantént kihirdetni és ki viseli a költségeket? E kérdésekre igyekszik választ adni összefoglalónkban dr. Kricskovics-Béli Boglárka ügyvéd a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda munkatársa.
2020. március 13.

Munkáltatói kisokos a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre

Milyen hatással van a vírus a munkaviszonyra? Milyen praktikus tanácsok adhatók? Melyek a munkáltatók és a munkavállalók alapvető jogai és kötelezettségei? Mik a vis maior munkajogi vonatkozásai? Melyek a hatósági zárlat esetén irányadó szabályok? Ezekre és sok más kérdésre ad választ a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összeállítása.