Csak a Cégközlönyben jelenhet meg a cég közleménye?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A címben feltett kérdésre a jelen cikk szerzője, Dr. Zalavári György ügyvéd szerint a válasz egyszerű: „Nem, más online felületen is közzé tehető a gazdasági társaság hivatalos közleménye.” De miért is fontos ez?

Alapesetben a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) szerint a cégeljárás két fontos elemét, a cégnyilvánosságot és a közhitelességet garantálja a közlemények megjelenése és a mindenki számára biztosított elérhetősége. Ez ezért lényeges, mert a gazdaság működése során mind a vállalkozások, mind a fogyasztók fontos érdeke, hogy könnyen, megbízható információhoz férhessenek hozzá a cégek működéséról, képviselőiről, tulajdonosairól. Ezen elvek érvényesülését a törvény szerint a cégbíróság, a céginformációs szolgálat, valamint a Cégközlönyben történő közzététel biztosítja és ez szolgálja azt is, hogy a piac szereplői hiteles információk birtokában hozhatnak döntéseket.

A Cégközlöny az igazságügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium hivatalos lapja, amely elektronikus formában jelenik meg a cegkozlony.hu internetes oldalon.  Az egyes lapszámaiba való betekintés, a lapszámok letöltése és a keresőprogram használata ingyenes mindenki számára.

A cégek létrejöttével, adataik módosításával, megszűnésükkel kapcsolatos cégbírósági végzések és a cégek közvetlenül közzétett közleményei (például az átalakulások kapcsán) képezik főként a Cégközlöny tartalmát.

De dönthet úgy a gazdasági társaság, hogy a Cégközlöny helyett a közleményeket a cég honlapján teszi közzé. Ez ugyanúgy megfelelő közzétételnek minősül, azzal, hogy a közzététel igazolásaként a cég a honlap közzététel céljára szolgáló helyének pontos megjelölését köteles megadni. Ahhoz, hogy a cég ezen lehetőséggel élhessen, ezt a döntését és az elektronikus elérhetőségét, honlapját a cégjegyzéknek előzetesen be kell jelentenie. A honlapon való közzététellel egyidejűleg a cégnek a közleményeit az ismert hitelezői számára közvetlenül, elektronikus úton is meg kell küldenie, ha azt ismerik.

A cég köteles a bejelentett, a közlemények megjelentetésére fenntartott honlapját folyamatosan működtetni, és a közlemények megtörténtének időpontját a honlapom fel kell tüntetnie.

Ha bármely cég Cégközlönyben vagy honlapján megjelent közleményei kapcsán kérdése merül fel, keresse szakértőnket annak megválaszolására.

A cikk szerzője dr. Zalavári György senior partner ügyvéd. Az Ecovis Hungary Legal a Jogászvilág.hu szakmai partnere.

ECOVIS 202107


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

Eljárást indított a GVH a Natur Tanya ellen

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutat rá a kibervédelem minimumára

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.