Megváltozik a lakáshotelek szabályozása: itt a kormány új javaslata

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. július 13.
Címkék: ,
Rovat:
Benyújtotta a kormány a rövid távú szálláshely kiadással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat indoklása szerint “a magánszálláshely és az egyéb szálláshely egy naptári éven belüli hasznosíthatósága időtartamának megállapíthatóságát (…)  helyi önkormányzati hatáskörbe utalja, amely alapján az önkormányzat rendeletben határozhatja meg a hasznosíthatóság éven belüli időtartamát. A szabályozás rugalmasságát így két tényező biztosítja: egyrészt, hogy a tevékenység korlátozására nem országosan egységesen, hanem helyben kerül sor, továbbá, hogy az önkormányzat nem köteles korlátozó rendeletet alkotni, hanem csak mérlegelése szerint abban
az esetben és ezen belül is olyan mértékben, amely a helyi viszonyok alapján indokolt.”

Vagyis az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy az év hány napján adhatók bérbe a településen a lakások, házak, nyaralók.

Az általános indoklás kitér arra, hogy “a javaslat szerint a helyben lakók magánéletéhez való joga, az otthon nyugalma, valamint a magánszálláshely üzemeltető érdekei közötti egyensúlyt a helyi önkormányzatok tudják megteremteni, azzal, hogy hatékony fellépési lehetőséget kapnak a helyi lakosok érdekeivel ellentétesen üzemeltetett magánszálláshelyekkel szemben.”

Kapcsolódó cikkek:


A haszonélvezet szabályai
2019. május 10.

A haszonélvezet szabályai

Az OBH jogos a kérdés rovatának e heti riportjában dr. Herwerth Szonját, a Zalaegerszegi Törvényszék kollégiumvezető bíráját kérdezte a témában.