Munkacsoport alakult a megváltozott munkaképességüekért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén a Magyar Távmunka Szövetség ismét együttműködést kezdeményezett, amely eredményeként megalakult a Magyar Távmunka Szövetség „Megváltozott munkaképességű személyek rugalmas foglalkoztatási helyzetével foglalkozó” Munkacsoportja (MMK Munkacsoport).


Távmunkával a megváltozott munkaképességű emberekért

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szövetség égisze alatt olyan vállalatok, szolgáltatók és civil szervezetek fogtak össze, annak érdekében, hogy a két felet egymáshoz közelítsék, a munkáltatókat speciális foglalkoztatási megoldásokkal, fejlesztési irányokkal, javaslatokkal támogassák és érzékenyítsék a humán erőforrás menedzseléstől egészen az informatikai- és fizikai akadálymentesítésig.

Rodin munkaügyi rendezvények

2013.06.12. – A munkabér és a kártérítési felelősség

2013.06.18. – A Munka törvénykönyvének évközi módosításai

2013.06.27. –A munkaviszony megszüntetése

 

A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) vallja, hogy a távmunka különböző élethelyzetekre (pl. kisgyermekesek visszaintegrálása a munkaerőpiacra) is jól reagáló, rugalmas megoldásként szolgáló, atipikus foglalkoztatási forma, amely a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítésére is alkalmas munkavégzési formát jelent. Nemzetközi kutatási eredmények, az MTMSZ eddigi felmérései, és a vállalati tapasztalatok is azt igazolják, hogy a távmunka révén a munkavállalók hatékonysága és teljesítménye mérhetően emelkedik (átlagosan 13-16 százalékkal). A megváltozott munkaképességű munkavállalók ilyen irányú rugalmas foglalkoztatása pedig potenciált jelent a kiaknázatlan szellemi erőforrások munkaerőpiacra történő integrációjában.

Interaktív munkáltatói felmérés

A rugalmas foglalkoztatáshoz a vezetői és dolgozói alkalmasság, közös felelősségvállalás elengedhetetlen. Az mmk foglalkoztatás esetében ez különösen felértékelődik, kiéleződik. A munkacsoport idén nyáron felmérést készít, hogy feltérképezze a munkáltatói elvárásokat és igényeket a megváltozott munkaképességű emberek rugalmas foglalkoztatásához.

A Munkacsoport a Szövetség védjegyévé vált interaktív típusú online kérdőívvel szólítja meg a munkáltatókat. A kérdőívmintát úgy építik fel, hogy információs pontokat helyeznek el a kérdések mentén, amellyel rövid, jól érthető, hasznos tippekkel látják el a felmérésben résztvevő munkáltatókat. A Munkacsoport felmérésével így lehetséges foglalkoztatási megoldásokat is nyújt a vállalkozások számára.

A felmérés idén nyáron tart. A csoport őszre tűzte ki a felmérés eredményeinek prezentálását az atipikus foglalkoztatási megoldások (pl. távmunka, részmunkaidő, rugalmas munkaidő) bemutatásával, megvalósíthatóságával, bevezetés támogatásával.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Fontos határidő közeledik a gazdasági szankciókkal érintett magyar cégeknek

Az ukrán-orosz háborúra reagálva az Európai Unió a közelmúltban újabb gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Az egyik legfontosabb változás, hogy bizonyos, az orosz cégek vagy szervek részére nyújtható, biztosítható vagy értékesíthető szolgáltatások, amelyek eddig a szankciók alól mentességet élveztek, 2024. június 20. napjától csak hatósági engedély birtokában végezhetők majd. Melyek ezek a szolgáltatások? Honnan szerezhető be az engedély és milyen feltételeknek kell majd megfelelni? Mivel a határidő vészesen közeleg, ezért a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársai, dr. Bognár Alexandra és dr. Suller Noémi segítenek eligazodni az új szabályozásban a fenti kérdések megválaszolásával.

2024. május 14.

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.