Munkacsoport alakult a megváltozott munkaképességüekért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén a Magyar Távmunka Szövetség ismét együttműködést kezdeményezett, amely eredményeként megalakult a Magyar Távmunka Szövetség „Megváltozott munkaképességű személyek rugalmas foglalkoztatási helyzetével foglalkozó” Munkacsoportja (MMK Munkacsoport).

Távmunkával a megváltozott munkaképességű emberekért

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szövetség égisze alatt olyan vállalatok, szolgáltatók és civil szervezetek fogtak össze, annak érdekében, hogy a két felet egymáshoz közelítsék, a munkáltatókat speciális foglalkoztatási megoldásokkal, fejlesztési irányokkal, javaslatokkal támogassák és érzékenyítsék a humán erőforrás menedzseléstől egészen az informatikai- és fizikai akadálymentesítésig.

Rodin munkaügyi rendezvények

2013.06.12. – A munkabér és a kártérítési felelősség

2013.06.18. – A Munka törvénykönyvének évközi módosításai

2013.06.27. –A munkaviszony megszüntetése

 

A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) vallja, hogy a távmunka különböző élethelyzetekre (pl. kisgyermekesek visszaintegrálása a munkaerőpiacra) is jól reagáló, rugalmas megoldásként szolgáló, atipikus foglalkoztatási forma, amely a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítésére is alkalmas munkavégzési formát jelent. Nemzetközi kutatási eredmények, az MTMSZ eddigi felmérései, és a vállalati tapasztalatok is azt igazolják, hogy a távmunka révén a munkavállalók hatékonysága és teljesítménye mérhetően emelkedik (átlagosan 13-16 százalékkal). A megváltozott munkaképességű munkavállalók ilyen irányú rugalmas foglalkoztatása pedig potenciált jelent a kiaknázatlan szellemi erőforrások munkaerőpiacra történő integrációjában.

Interaktív munkáltatói felmérés

A rugalmas foglalkoztatáshoz a vezetői és dolgozói alkalmasság, közös felelősségvállalás elengedhetetlen. Az mmk foglalkoztatás esetében ez különösen felértékelődik, kiéleződik. A munkacsoport idén nyáron felmérést készít, hogy feltérképezze a munkáltatói elvárásokat és igényeket a megváltozott munkaképességű emberek rugalmas foglalkoztatásához.

A Munkacsoport a Szövetség védjegyévé vált interaktív típusú online kérdőívvel szólítja meg a munkáltatókat. A kérdőívmintát úgy építik fel, hogy információs pontokat helyeznek el a kérdések mentén, amellyel rövid, jól érthető, hasznos tippekkel látják el a felmérésben résztvevő munkáltatókat. A Munkacsoport felmérésével így lehetséges foglalkoztatási megoldásokat is nyújt a vállalkozások számára.

A felmérés idén nyáron tart. A csoport őszre tűzte ki a felmérés eredményeinek prezentálását az atipikus foglalkoztatási megoldások (pl. távmunka, részmunkaidő, rugalmas munkaidő) bemutatásával, megvalósíthatóságával, bevezetés támogatásával.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ingatlanpiac: a panel a leggyorsabban eladható

Tavaly a negyedik negyedévben is a panelt lehetett a leggyorsabban eladni, országos átlagban kereken két hónap alatt – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum.

2023. január 26.

Figyel az MNB a hitelintézetek számladíj-módosításaira

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik – figyelmeztetett csütörtöki közleményében a Magyart Nemzeti Bank (MNB) azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.