Pert nyert az ügyészség egy ingatlanközvetítő cég szerződései ügyében


Első fokon pert nyert egy ingatlanközvetítő cég ellen a fogyasztók jogainak védelmében fellépő, Fővárosi Főügyészség – közölte  a fővárosi főügyész.

Ibolya Tibor közölte: a főügyészség megvizsgálta az – egyebek között – ingatlanközvetítéssel foglakozó budapesti cég általános szerződési feltételeit. A vizsgálat eredménye alapján keresetet nyújtottak be, a bíróságtól azt kérve, a még nem teljesített szerződéseket érintően állapítsa meg, hogy a cég által részben 2020. november 7-étől, részben ismeretlen időponttól kezdődően 2021. január 30-áig alkalmazott egyes általános szerződési feltételek tisztességtelenek, ezért érvénytelennek minősülnek.

A közleményben példaként említették, hogy az ingatlanközvetítő a honlapjára kitett tartalmat előzetes figyelmeztetés nélkül egyoldalúan módosíthatta, törölhette, továbbá a megbízót fizetési kötelezettség terhelte, ha bizonyos esetekben elzárkózott az ingatlan bérbeadásától. Olyan is előfordult, hogy a megbízónak bizonyos esetekben 30 százalékos késedelmi kötbért kellett fizetnie.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében a keresetnek helyt adott és megállapította, hogy az általános szerződési feltételek egy része tisztességtelen, valamennyi fogyasztóra kiterjedően érvénytelen, de az érvénytelenség a már teljesített szerződéseket nem érinti. A bíróság az ingatlanközvetítő céget arra kötelezte, hogy egy a “megállapításainak megfelelő közleményt” hozzon nyilvánosságra a honlapján 60 napon keresztül.
Az ítéletet az ügyészség elfogadta, a cég viszont még fellebbezhet – tájékoztatott Ibolya Tibor.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 3.

Rengeteg embert vert át a két ingatlanközvetítő, elítélték őket

Két ingatlanközvetítőt jogerősen börtönbüntetésre elítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn annak a büntetőpernek az előkészítő ülésén, amelyben több mint másfélszáz sértettnek okoztak összességében több mint 3 milliárd forint kárt – tudatta a Fővárosi Főügyészség közleményben.