Uniós szabályozási tervezetet értékelt a NAK

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 19.
Rovat:

Érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja az Európai Unió tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen közzétett új szabályozási javaslatában – közölte a köztestület.


Közleményükben felidézik, hogy az Európai Bizottság április 12-én tette közzé új szabályozási javaslatát a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítására.

A bizottság javaslatában helyet kapott az agrárgazdasági kamara álláspontja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról, amelyek döntően a szerződésszegésekből fakadnak, mint a szerződés egyoldalú és visszamenőleges módosítása, a késedelmes fizetés, illetve a romlandó termékekre leadott megrendelés lemondása az utolsó pillanatban.

A kamara kiemelte, számos kereskedelmi gyakorlatra a nemzeti szintű jogszabályozás, vagy a magánszektor magatartási kódexe vonatkozik. A magyarországi szabályozás alapelveit a kamara nemzetközi összehasonlításban is szigorúnak tartja, így a szabályozásnál elsősorban az ellenőrzés és a szankcionálás hatékonyságának növelését javasolta.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

Az agrárkamara egyetért az Európai Bizottság azon javaslatával, miszerint a tagállamoknak ki kell jelölniük az új szabályok végrehajtásáért felelős közigazgatási szervezetet, amely elvégezné a szabályozás betartásának ellenőrzését, meghatározná a szankció mértékét. A kamara fontosnak tartja, hogy a szankcionálás a károkozás mértékével megegyező súlyú legyen – írják a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Változik a befektetési viták rendezése a világban
2018. november 12.

A Taylor Wessing ügyvédi iroda szerint a szabadkereskedelmi egyezményeket átalakító Donald Trump politikája mellett két közelmúltbeli európai uniós döntés is azt mutatja, hogy új korszak veszi kezdetét a nemzetközi befektetési viták rendezésében.

Normalizálódhat a pereskedés?
2018. november 7.

Normalizálódhat a pereskedés?

Az idő haladtával egyre-másra jelennek meg azok a bírósági határozatok, értelmezések, miszerint az új Pp. elsősorban normalizált értelmezésre, együttműködő és ésszerű jogalkalmazásra szorul. Az akut problémák ezzel jelentősen orvosolhatók.

A forgalom-visszaesésre alapított felmondási indok
2018. október 31.

A forgalom-visszaesésre alapított felmondási indok

Örökzöld témák közé sorolható a munkáltató által gyakorolt felmondási jog lehetősége és annak törvényi kritériumai. Lényeges kérdés, hogy mikor és milyen körülmények között gyakorolható, amelynek szabályait az Mt. 66. § szakasza határozza meg.

Létre nem jött szerződések újabb bírósági gyakorlata
2018. október 25.

Létre nem jött szerződések újabb bírósági gyakorlata

A kötelmi jog alapvető kérdése, hogy a felek által kötött kontraktus alkalmas-e szerződéses joghatás kiváltására, avagy sem. Alapelvként kimondható, hogy teljesítést csak létező, érvényes és hatályos szerződés alapján lehet követelni.