Uniós szabályozási tervezetet értékelt a NAK

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 19.
Rovat:

Érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja az Európai Unió tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen közzétett új szabályozási javaslatában – közölte a köztestület.


Közleményükben felidézik, hogy az Európai Bizottság április 12-én tette közzé új szabályozási javaslatát a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítására.

A bizottság javaslatában helyet kapott az agrárgazdasági kamara álláspontja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról, amelyek döntően a szerződésszegésekből fakadnak, mint a szerződés egyoldalú és visszamenőleges módosítása, a késedelmes fizetés, illetve a romlandó termékekre leadott megrendelés lemondása az utolsó pillanatban.

A kamara kiemelte, számos kereskedelmi gyakorlatra a nemzeti szintű jogszabályozás, vagy a magánszektor magatartási kódexe vonatkozik. A magyarországi szabályozás alapelveit a kamara nemzetközi összehasonlításban is szigorúnak tartja, így a szabályozásnál elsősorban az ellenőrzés és a szankcionálás hatékonyságának növelését javasolta.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

Az agrárkamara egyetért az Európai Bizottság azon javaslatával, miszerint a tagállamoknak ki kell jelölniük az új szabályok végrehajtásáért felelős közigazgatási szervezetet, amely elvégezné a szabályozás betartásának ellenőrzését, meghatározná a szankció mértékét. A kamara fontosnak tartja, hogy a szankcionálás a károkozás mértékével megegyező súlyú legyen – írják a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Lelépti díj, avagy a munkavállaló illegális távozása
2018. augusztus 13.

Lelépti díj, avagy a munkavállaló illegális távozása

Bár nem gyakori, hogy a munkáltatók a szabálytalanul kilépő munkavállalókkal szemben jogi úton igényt érvényesítsenek, nem árt, ha mindkét fél tudja, milyen lehetőségei vannak az ilyen helyzetbe került munkáltatónak.

Megbírságolta a jegybank a City Hitelbróker Kft.-t
2018. augusztus 10.

A Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértések megszüntetésére kötelezte a pénzpiaci független közvetítőként működő City Hitelbróker Kft.-t, egyebek közt nyilvántartási, panaszkezelési és adatszolgáltatási hiányosságok miatt.

Nem mindig elég a végrendelet
2018. augusztus 9.

A rendszerváltás környékén alapított, a magyar gazdaság meghatározó szeletét kitevő családi vállalkozások vezetői tömegesen érik el a nyugdíjkorhatárt, miközben az utódlás sok helyen nem megoldott.

A tudomásszerzés időpontja és a felszámolási kifogás határideje
2018. augusztus 9.

A tudomásszerzés időpontja és a felszámolási kifogás határideje

A Csődtörvény egyértelműen fogalmaz: a felszámoló jogszabálysértő intézkedése vagy mulasztása ellen a sérelmet szenvedett fél, a hitelezői választmány, valamint a hitelezői képviselő a tudomásszerzéstől számított 15 napon belül a felszámolást elrendelő bíróságnál a felszámolóval szemben kifogással élhet; azonban a jogszabálysértő intézkedésről való tudomásszerzés időpontja nem minden esetben ilyen egyértelmű.