Versenyjogi aggályok merültek fel a Privacy Sandbox ügyében


A Googlenek a cookiek, népszerű webes nyomkövető eszköz, blokkolására vonatkozó terve sérti a versenyjogi szabályokat állítják hirdetők, kiadók és techcégek egy csoportja az EU versenyhatóságának benyújtott panaszában.


A panasz előmozdíthatja az Európai Bizottságnak a Google adatvédelmi szabályozásával kapcsolatban júniusban indított vizsgálatát, amely a vállalat szerint lehetővé tenné a vállalkozások számára, hogy személyek azonosítása nélkül célozzák meg a fogyasztói csoportokat.

A Google egy éve azt mondta, hogy betilt bizonyos cookie -kat a Chrome böngészőjében, hogy növelje a felhasználók adatainak védelmét, és alternatívaként kínálja a Privacy Sandbox szolgáltatást.

A Mozgalom a Nyílt Webért (MOW) szerint a javaslat felhatalmazza a Google -t annak eldöntésére, hogy milyen adatokat lehet megosztani az interneten és kivel. “A Google azt mondja, hogy megerősítik a felhasználók ” magánéletének védelmét “, de valójában egy hátborzongató adatbányászati projektre készülnek” – fogalmazott Tim Cowen, a MOW ügyvédje.

EU Jog online

A Bizottság megerősítette a panasz kézhezvételét és kijelentette, hogy azt a szokásos eljárásrend szerint fogja értékelni. Júniusban megkezdte a vizsgálatot a Google online vizuális hirdetési technológiai szolgáltatásaival kapcsolatban. A Google felajánlotta, hogy rendezi az ügyet annak érdekében, hogy elkerülje az esetleges bírságot és a hosszan tartó vizsgálatot – nyilatkozta egy belső forrás a Reutersnek a múlt héten.

A Google nem kommentálta a MOW -panaszait, és hivatkozott korábbi nyilatkozatára, amelyben engedményeket ajánlott fel az Egyesült Királyság versenyhatóságának, amely a Privacy Sandbox -ot egy olyan kezdeményezésként jellemezte, amely erős adatvédelmet biztosít a felhasználóknak, ugyanakkor támogatja a kiadókat.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is vizsgálatot folytat az ügyben tudta meg a Reuters egyik belső informátorától.

A korábbi panaszt az Egyesült Királyság versenyhatósága kivizsgálta és engedélyezte a Google-nek az egyezséggel történő lezárást.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 19.

Hogyan előzhető meg a munkatársak kiégése?

A munkavégzés átalakulóban van, amely miatt a jogi vezetők és teamek sok bizonytalansággal és megválaszolatlan kérdéssel szembesülnek. A példátlan változások és a sok ügyvédi iroda gyors növekedése miatt az ügyvédi irodák vezetőinek proaktívan kell tervezni a munkahelyi környezetet annak érdekében, hogy megakadályozzák a munkavállalók kiégését és növeljék a munkavállalók motivációját.

2021. október 18.

Etikai forródrótot kell kiépíteni a nagyvállalatoknak

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket. Az Európai Unió 2021. december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek – olvasható az EY Jogászvilághoz eljuttatott közleményében.

2021. október 18.

Döntött a Kúria a külföldi utasokat megillető áfa mentesség kérdésében

A Kúria hatályában fenntartotta a Szegedi Törvényszék ítéletét, amelyben az Európai Unió Bíróságának Bakati ügyben hozott döntése alapján kimondta: nem valósul meg adókijátszás akkor, ha a külföldi utast megillető áfa mentesség feltételei nem teljesülnek ugyan, de a termékek igazoltan elhagyják az unió területét. Ebben az esetben termékexport címén áll fenn adómentesség, függetlenül attól, hogy a vámalakiságokat elmulasztották. A Kúria döntésének ismeretében időszerű foglalkozni a „hogyan tovább?” kérdésével, mivel az ítéletek fényében az eddigi gyakorlat nem lesz fenntartható, azt mind a kereskedőknek, mind az adóhatóságnak át kell gondolnia.