Bejegyzések a ‘GDPR’ címkével ellátva

Az Operatív Törzs korlátlan adatgyűjtési jogot kapott a Kormánytól? Koronavírus

Az április 7-én a Magyar Közlönyben közzétett 93/2020. (IV. 6.) számú kormányrendelet feljogosítja az Operatív Törzset (OT), hogy bármely szervtől, jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől adatszolgáltatást kérjen. Ezzel az OT lényegében a hatályos adatvédelmi jogszabályokra tekintet nélkül korlátozás nélkül ismerhet meg – adott esetben különleges – személyes adatokat, ami a járvány elleni küzdelem érdekében szüksége lehet ugyan, de adatvédelmi aggályokat is felvet, mutat rá Dr. Albert Lili a Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalójában.

Egységes EU App kell a koronavírus tájékoztatásra Koronavírus

Az adatvédelemért felelős európai biztos azt javasolta, hogy egyetlen, egységes koronavírus applikációt használjanak a tagállamok, ahelyett, hogy minden országnak sajátja lenne.

Kérhet videofelvételt a tanár? Koronavírus

A NAIH-ot arról kérdezték, hogy a tanár kérhet-e videófelvétel a feladat teljesítéséről és ha igen, akkor milyen feltételek mellett.

Bűnüldözési céllal gyűjthetők a telefonos ügyféladatok

A német jog a telefontársaságok törvényi kötelezettségévé tette, hogy előfizetőik mellett az eldobható (feltöltőkártyás) SIM-kártyák birtokosainak alapvető személyes adatait is tárolják. A Bíróság 6:1 arányban úgy értékelte, hogy beépített garanciális előírások, így a szövetségi és tartományi adatvédelmi biztosok felügyeleti jogköre és a jogorvoslathoz való jog megfelelő biztosítékot nyújtanak a visszaélés ellen, így a vitatott előírások nem sértik az Egyezményt.

Gyűjthet-e a munkáltató egészségügyi adatokat? Koronavírus

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. március 20.
Címkék: , ,
Rovat:

A világon és most már hazánkban is rendkívüli gyorsasággal terjedő koronavírus (COVID-19) miatt kialakult járványügyi válsághelyzet kapcsán számos kérdés merül fel a munkáltatók, a munkavállalók és az egyének részéről egyaránt, hogy milyen intézkedések hozhatók, illetve mely intézkedéseket kell tűrniük a helyzet kezelése és a vírus terjedésének csökkentése érdekében úgy, hogy közben a hatályos adatvédelmi szabályokat se sértsék meg, illetve személyes adataik védelméhez való joguk ne sérüljön.

Személyes adatok kezelése a koronavírus idején Koronavírus

Az Európai Adatvédelmi Testület szerint a GDPR alapján a munkáltatók és a hatóságok is kezelhetik az érintettek személyes adatait, de ehhez megfelelő garanciákat kell biztosítani.

A Google kiüresítette a törléshez való jogot

A Google a keresési találat törléséről értesíti a webhely tulajdonosát és ezt a törlési kérelem leírásában is feltünteti, amely a svéd adatvédelmi hatóság szerint alkalmas arra, hogy visszatartsa az érintetteket a törléshez való joguk gyakorlásától.

Mit tehet a munkáltató koronavírus idején? Koronavírus

A munkáltató jogos érdek alapján kezelheti a munkavállaló egészségügyi adatait, ha megbetegedés gyanúja merül fel, de az általános, minden munkavállalóra kiterjedő szűrővizsgálat egyelőre nem indokolt a munkahelyeken.

Jogellenesen kezelték a lengyel diákok ujjlenyomatait

A lengyel adatvédelmi hatóság 20 000 lengyel zloty (körülbelül 1.563.200,- Ft) pénzbírságot szabott ki a gyermekek biometrikus adatainak feldolgozása során elkövetett jogsértés miatt az iskolai étkezés során.