Bejegyzések közigazgatási per címkével

A marasztalási közigazgatási perek eltérő szabályai
2024. január 11. Cégvilág

A marasztalási közigazgatási perek eltérő szabályai

Ha közigazgatási perről beszélünk, akkor rendszerint valamilyen közigazgatási aktus, határozat, vagy végzés meghozatal, és ezek felülvizsgálata jut eszünkbe. Előfordulhat azonban olyan eset, amikor az eljáró közigazgatási szerv bíróság általi marasztalását kérhetjük.

Felülvizsgálat a közigazgatási perekben
2023. december 14. Cégvilág

Felülvizsgálat a közigazgatási perekben

Korábban élt az a közkeletű vélekedés, hogy a jogerős ítéletekkel szemben tulajdonképpen van még egy rendkívülinek mondott, de valójában széles körben alkalmazható jogorvoslati fórum, a felülvizsgálat.

2023. november 29. Napi

Agyafúrt jogi érvelés Fóton

Az akkumulátor gyár ellen fellépő civilek azzal érvelnek, hogy a Fót közigazgatási határain belül berendezkedő BYD és HTNS egységei úgy kértek környezethasználati engedélyt maguknak, hogy nem számoltak a másikkal. Csakhogy a két üzem együttesen egészen más hatással tud lenni a környezetre, mint ha csak az egyik létezne, érvelnek. A perek a múlt héten kezdődtek a bíróságon, tudható meg a HVG cikkéből.

Amíg nincs keresetlevél, nincs per sem
2023. június 23. Szakma

Amíg nincs keresetlevél, nincs per sem

Amíg nem került sor a keresetlevél benyújtására, nem indulhat meg a közigazgatási per, az azonnali jogvédelem iránt előterjesztett kérelem nem keresetlevél, hanem egyéb intézkedést igénylő kezdőirat – a Kúria eseti döntése.

A felek kellő informáltsága a közigazgatási perekben
2023. március 3. Szakma

A felek kellő informáltsága a közigazgatási perekben

A per tárgyaláson kívül történő elbírálása esetén a bíróság köteles a védiratot a felperessel közölni és a további beadványok benyújtására tizenöt napnál nem rövidebb határidőt biztosítani – a Kúria eseti döntése.

Jogutódlás közigazgatási perekben
2022. szeptember 2. Szakma

Jogutódlás közigazgatási perekben

A jogutódlás megállapításának elmaradása, az alperes személyének meghatározása lényeges eljárási jogszabálysértés, amely a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését eredményezi – a Kúria eseti döntése.