Bejegyzések mesterséges intelligencia a jogrendszerben címkével

A generatív MI szerepe az ügyvédi irodákban
2023. szeptember 6. Cégvilág

A generatív MI szerepe az ügyvédi irodákban

10 hónappal a generatív mesterséges intelligencia megjelenése után kevés jogi szakember vitatja azt az elképzelést, hogy a technológia végső soron megváltoztatja az ügyvédek jogi szolgáltatásnyújtását. Ennek ellenére sok szakember fejében ott motoszkál a kérdés, hogy a generatív mesterséges intelligencia pontosan hol lesz a legnagyobb hatással egy ügyvédi irodában, és mely konkrét funkciókat alakítja át a technológia.

2023. augusztus 31. Világjogász

A mesterséges intelligencia szerepe a közigazgatásban

A ma emberének élete és jóléte szorosan összefügg az adatok és az egymással összekapcsolódó modern technológiák alkalmazásával. A mesterséges intelligencia (MI) már most érezteti hatását, akár a mindennapi életünkben is. Ezért is van óriási jelentősége annak, hogy 2023 júniusában az Európai Parlament elfogadta tárgyalási álláspontját a mesterséges intelligenciára vonatkozó törvénnyel kapcsolatban. Ez lesz a világ első átfogó szabályrendszere a mesterséges intelligencia kockázatainak kezelésére.

A mesterséges intelligencia szerzői jogi kérdései
2023. július 25. Cégvilág

A mesterséges intelligencia szerzői jogi kérdései

A generatív AI-t és/vagy gépi tanulást érintő peres eljárások első hulláma már elkezdődött. Jelenleg négy olyan jelentős, folyamatban lévő ügy van az USA-ban, amelyet mesterséges intelligencia platformokkal kapcsolatos problémák miatt érdemes figyelemmel kísérni.

Hogyan alkalmazza egy adatalapú cég a mesterséges intelligenciát? – 187 éves a Wolters Kluwer
2023. június 19. Cégvilág

Hogyan alkalmazza egy adatalapú cég a mesterséges intelligenciát? – 187 éves a Wolters Kluwer

Köztudott, hogy a mesterséges intelligencia sikeréhez az azt alkalmazó vállalatnak rendelkeznie kell néhány speciális információval és a megfelelő szakértelemmel. A Wolters Kluwer, a holland központú professzionális informatikai, szoftveres megoldásokat fejlesztő- és szolgáltató cég, amely jelenleg több mint 180 országban folytat üzleti tevékenységet, mindig is rendelkezett ilyen erőforrásokkal. A Wolters Kluwert 1836-ban tankönyvkiadó cégként alapították, az évek során egyesült más kiadókkal, és végül digitális információs képességek fejlesztésébe kezdett. Cikkünkből megtudhatja, hogy a vállalat hogyan építette be a szolgáltatásaiba és a termékeibe a mesterséges intelligenciát.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 1. rész
2023. május 24. A jövő jogásza

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 1. rész

2018-ban az Európai Bizottság európai kezdeményezést indított, amelynek célja, hogy felkészüljön a mesterséges intelligencia által előidézett társadalmi-gazdasági változásokra, többek között az oktatás korszerűsítésének ösztönzése és a munkaerő-piaci átmenet támogatása. Ennek része a jogászok, ügyvédek részére készített útmutató, amelyből a cikkünkben részleteket közlünk.

2023. május 5. Világjogász

Felelősségteljes MI fejlesztések az USA-ban

Joe Biden az USA elnöke és alelnöke Kamala Harris vezetésével új intézkedéseket jelentett be az amerikai kormány a polgárok jogait és biztonságát védő felelős mesterséges intelligencia innováció előmozdítása érdekben.

Az MI technológia társadalmi hatásai
2023. április 6. A jövő jogásza

Az MI technológia társadalmi hatásai

Az elmúlt pár hétben éles vita bontakozott ki az MI technológia alkalmazásának negatív társadalmi hatásairól, kiváltképp a ChatGPT zárttá tétele okozott ellenszenvet a nemzetközi színtéren. Cikkemben összegzem az mesterséges intelligencia alkalmazásával, illetve a ChatGPT zárttá tételével kapcsolatos érveket és ellenérveket.

Az MI és a Szép új világ
2023. február 8. Világjogász

Az MI és a Szép új világ

Aldous Huxley disztópikus remekműve, a „Brave New World” [Szép új világ] több mint 90 évvel ezelőtt jelent meg.A jövőbe játszódik, amikor a világ lakossága elsősorban az intelligencia alapján osztályokra bomlik. A történet főszereplője, Bernard Marx felfedezi az osztályrendszeren kívüli világot.Szemben Jules Verne optimistább, a jövőről szóló regényeivel, Huxley „Szép új világ” című műve a technológián alapuló társadalom negatív aspektusait látja. Huxley számos fejleményre számított, a számítógépekre és mesterséges intelligenciára azonban biztosan nem. Vajon más lett volna Huxley regénye, ha ezeket is előre látja.

A metaverzum jogi kérdései – 2. rész
2022. június 23. Szakma

A metaverzum jogi kérdései – 2. rész

A metaverzum egy megosztott, virtuális világ, amit a felhasználók bármilyen platformról képesek elérni az interneten keresztül, és ahol a virtuális avatárjaikkal tudnak kapcsolatba lépni egymással. Az alábbi, kétrészes sorozat az e sajátos világgal kapcsolatban felmerülő sokféle jogi kérdést veszi górcső alá.