Felelősségteljes MI fejlesztések az USA-ban


Joe Biden az USA elnöke és alelnöke Kamala Harris vezetésével új intézkedéseket jelentett be az amerikai kormány a polgárok jogait és biztonságát védő felelős mesterséges intelligencia innováció előmozdítása érdekben.

Az amerikai kormány által bejelentett intézkedések célja a felelős mesterséges intelligencia (MI) innováció jogi környezetének megteremtése, amely biztosítja a polgárok emberek jogait és biztonságát. Ezek a lépések illeszkednek az amerikai kormány azon törekvései közé, amelyekkel azt akarják elérni, hogy a technológia javítsa az amerikai emberek életét, és új utat biztosítson a szövetségi kormánynak az MI-vel kapcsolatos kockázatok és lehetőségek koherens és átfogó szabályozására.

Az MI korunk egyik legerősebb technológiája, de ahhoz, hogy megragadhassuk a benne rejlő lehetőségeket, először is mérsékelnünk kell a kockázatait.

Biden elnök világosan kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia kapcsán az embereket és a közösségeket kell a középpontba helyezni, támogatva a felelős innovációt, amely a közjót szolgálja, miközben védi a társadalmat, a közbiztonságot és gazdaságot. Ezért a vállalatok alapvető felelőssége, hogy termékeik biztonságosságáról gondoskodjanak, mielőtt azokat üzembe helyezik vagy nyilvánosságra hozzák.

Harris alelnök és vezető kormányzati tisztviselők találkoztak a mesterséges intelligencia innováció terén élen álló négy amerikai vállalat – az Alphabet Inc., az Anthropic, a Microsoft és az OpenAI – vezérigazgatójával, hogy hangsúlyozzák ezt a felelősséget, és erősítsék bennük a felelősségteljes, megbízható és etikus innováció előmozdításának fontosságát, annak érdekében, hogy csökkenjen a polgárokat és az amerikai társadalmat érintő kockázat és a lehetséges káros hatásokat kiküszöböljék.

A találkozó annak a szélesebb körű, folyamatos erőfeszítésnek a része, amelynek célja a jogvédők, a vállalatok, a kutatók, a polgárjogi szervezetek, a non-profit szervezetek, a közösségek, a nemzetközi partnerek és más személyek bevonása a kritikus MI-kérdésekbe.

Ez az erőfeszítés része azoknak a jelentős lépéseknek, amelyeket az amerikai kormány eddig tett a felelős innováció előmozdítása érdekében.

Ezek közé tartozik a tavaly ősszel bejelentett, mérföldkőnek számító Blueprint for an AI és a végrehajtási rendeletei, valamint a mesterséges intelligencia kockázatkezelési keretrendszere és a Nemzeti MI Kutatási Forrásokra vonatkozó ütemterv, amelyet idén év elején adtak ki.

Az amerikai kormány fontos lépéseket tett az amerikaiak mesterséges intelligenciával szembeni védelme érdekében.

Februárban Biden elnök aláírt egy végrehajtási rendeletet, amely arra utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy szüntessék meg az elfogultságot az új technológiák, köztük a mesterséges intelligencia tervezésében és használatában, és védjék meg a nyilvánosságot az algoritmikus megkülönböztetéstől. A múlt héten a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, a Fogyasztók Pénzügyi Védelmi Hivatala, az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottsága és az Igazságügyi Minisztérium Polgári Jogi Osztálya közös nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a meglévő hatáskörüket használják az amerikaiaknak az MI okozta károktól való megvédése érdekében.

Az amerikai kormány emellett aktívan dolgozik a mesterséges intelligencia által felvetett nemzetbiztonsági aggályok megoldásán, különösen az olyan kritikus területeken, mint a kiberbiztonság, a biológiai biztonság és a közbiztonság.

Ez magában foglalja azt, hogy a kormány a nemzetbiztonsági szolgálatok kiberbiztonsági szakértőit támogatja és ezáltal biztosítja, hogy a vezető mesterséges intelligencia vállalatok hozzáférjenek a legjobb gyakorlatokhoz, beleértve az MI-modellek és -hálózatok védelmét.

Az amerikai kormány a következő bejelentések tette:

  • Új befektetések a felelős amerikai mesterséges intelligencia kutatás és fejlesztés (K+F) támogatására.

A National Science Foundation 140 millió dolláros támogatást jelent be hét új National AI Research Institute indítására. Ezzel a beruházással az intézetek száma országszerte 25-re nő, és az érintett szervezetek hálózata szinte minden államra kiterjed. Ezek az intézetek katalizálják a felsőoktatási intézmények, a szövetségi ügynökségek, az ipar és mások közötti együttműködési erőfeszítéseket az etikus, megbízható, felelősségteljes és a közjót szolgáló mesterséges intelligencia fejlesztések érdekében. A felelősségteljes innováció előmozdításán túl ezek az intézetek erősítik az USA mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztési infrastruktúráját, és támogatják a sokszínű mesterséges intelligencia munkaerő fejlesztését. A bejelentett új intézetek előmozdítják a mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztését, hogy áttöréseket érjenek el olyan kritikus területeken, mint az éghajlat, a mezőgazdaság, az energia, a közegészségügy, az oktatás és a kiberbiztonság.

  • A meglévő generatív MI-rendszerek nyilvános értékelései.

Az amerikai kormány bejelentette a vezető mesterséges intelligencia-fejlesztők – köztük az Anthropic, a Google, a Hugging Face, a Microsoft, az NVIDIA, az OpenAI és a Stability AI – független kötelezettségvállalását, amelybem kijelentik, hogy részt vesznek az MI-rendszerek nyilvános értékelésében, összhangban a felelős közzétételi elvekkel – egy értékelő platformon, a Scale AI által kifejlesztett – a DEFCON 31 AI Village-ben. Ez lehetővé teszi, hogy ezeket a modelleket a közösségi partnerek és az MI-szakértők ezrei alaposan kiértékeljék, hogy feltárják, hogyan illeszkednek a modellek az amerikai kormány által az AI Bill of Rights és AI Risk Management Framework keretében felállított elvekhez és gyakorlatokhoz. Ez a független értékelési rendszer kritikus információkat nyújt a kutatóknak és a nyilvánosságnak e modellek hatásairól, és lehetővé teszi az MI-cégek és fejlesztők számára, hogy lépéseket tegyenek az ezekben a modellekben talált problémák megoldására. Az MI-modelleknek a kormánytól vagy az azokat kifejlesztő vállalatoktól független tesztelése fontos eleme a hatékony értékelésüknek.

  • Politikai döntések, amelyek biztosítják, hogy az Egyesült Államok kormánya példát mutasson az MI-kockázatok csökkentésében és a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásában.

A Management és Költségvetési Hivatal (OMB) bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza a mesterséges intelligencia-rendszerek amerikai kormány általi használatára vonatkozó irányelvtervezetet. Ez konkrétumokat határoz meg a szövetségi minisztériumok és ügynökségek számára, hogyan biztosítsák az MI-rendszerek fejlesztését, beszerzését és használatát, amelyek az amerikai nép jogainak és biztonságának védelmét szolgálják. Ez arra is felhatalmazza az ügynökségeket, hogy felelősségteljesen használják a mesterséges intelligenciát küldetésük előmozdítása és az amerikaiak méltányos kiszolgálására való képességük megerősítése érdekében – és mintaként szolgálhat az állami és helyi önkormányzatok, a vállalkozások és mások számára, amelyeket követniük kell saját mesterségesintelligencia-beszerzésük és -használatuk során. Az OMB ezen a nyáron nyilvános véleményezésre bocsátja ezt az útmutató tervezetet, hogy a véglegesítés előtt a jogvédők, a civil társadalom, az ipar és más érdekelt felek véleményezhessék.

(whitehouse.gov)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 7.

„A meztelenség nem emberi jog” – vagy mégis?

Meztelenül napozni az erkélyen, pőrén kirándulni, bikinifelső nélkül az uszodában – aki mindent megmutat magából, hamar bíróság előtt végzi. Németországban, ahol hagyománya van a nudizmusnak, rendszeresen születnek groteszk ítéletek. Már az Emberi Jogok Európai Bírósága is foglalkozott a meztelenséggel, ám az Strasbourg szerint nem emberi jog.