A határokon átnyúló igazságügyi együttműködés javítása és digitalizálása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tanács zöld utat adott egy olyan digitális platform létrehozásáról szóló új uniós jogszabálynak, amelynek segítségével az ügyészek és a bírák – közös nyomozócsoportokban együttműködve – könnyebben tudják majd megosztani információikat és bíróság elé állítani a bűnözőket.

„A bűnözői tevékenységnek nem állják útját a határok, így a bűnözés visszaszorításához elengedhetetlenek a határokon átnyúló nyomozások. A digitális platform segítségével a bűnüldöző és az igazságügyi hatóságok könnyebben meg tudják majd osztani az információkat és a bizonyítékokat, és egyszerűbben tudnak kommunikálni más országbeli kollégáikkal.” – Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter

A határokon átnyúló igazságügyi együttműködés digitalizációja

A platform meg fogja könnyíteni a közös nyomozócsoportok napi szintű koordinációját és irányítását. Lehetővé fogja tenni az operatív információk és a bizonyítékok megosztását és ideiglenes tárolását, valamint a biztonságos kommunikációt, és elősegíti majd a bizonyítékok nyomonkövethetőségét.

A platform össze lesz kapcsolva a közös nyomozócsoportokban részt vevő hatóságok által használt informatikai eszközökkel. A platform használata ugyan határozottan ajánlott lesz, ám továbbra is önkéntes marad.

A platform megtervezése, fejlesztése és üzemeltetése a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség nagy méretű IT-rendszereinek üzemeltetési igazgatását végző európai uniós ügynökség, azaz az eu-LISA feladata lesz.

Háttér és a következő lépések

A közös nyomozócsoportokban két vagy több uniós ország és esetleg harmadik országok hatóságai folytatnak korlátozott ideig közösen, konkrét határokon átnyúló bűnügyi nyomozásokat. E csoportok tagjai közvetlenül megoszthatják egymással a bizonyítékokat, anélkül, hogy szükség lenne lefolytatni a hagyományos igazságügyi együttműködési eljárásokat.

Közös nyomozócsoportok 2002 óta működnek, de több technikai problémával kellett szembenézniük például az információk és a bizonyítékok elektronikus módon történő biztonságos megosztása, valamint a biztonságos elektronikus kommunikáció terén.

Az új rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és minden uniós országban közvetlenül alkalmazandó lesz.

A platform működése legkésőbb két és fél évvel a rendelet hatálybalépését követően kezdődik.

(hirlevel.egov.hu)

(consilium.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.