Az AI szabályozás jövője az USA-ban


Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.

A Tesla vezérigazgatója a Meta Platforms vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, az Alphabet Inc. vezérigazgatója, Sundar Pichai és más technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.

A törvényhozók a feltörekvő technológia veszélyeinek mérséklését szeretnék elérni, amely az OpenAI ChatGPT chatbotjának megjelenése óta került előtérbe a befektetők és a fogyasztók körében.

Musk szerint szükség van megfelelő szabályozásra az AI biztonságos használata érdekében.

„Fontos számunkra, hogy legyen egy játékvezetőnk” – mondta Musk újságíróknak, a sporthoz hasonlítva a szabályokat.

A milliárdos, aki az X közösségimédia-platform tulajdonosa is, hozzátette, hogy egy megfelelő szabályozás „biztosítaná, hogy a vállalatok a nagyközönség érdekében biztonságosan cselekedjenek”.

Musk szerint a találkozó „az emberiség szolgálata” volt, és azt mondta, hogy „a civilizáció jövője szempontjából nagyon fontos momentumként vonulhat be a történelembe”.

Musk megerősítette, hogy az AI-t „kétélű fegyvernek” nevezte a fórumon.

Zuckerberg szerint a Kongresszusnak „együtt kell működnie a techcégekkel az AI által elérhető innováció támogatása érdekében. Ez egy feltörekvő technológia, fontos érdekek között kell egyensúlyozni, és ezért végső soron a kormány a felelős”.

Hozzátette, „jobb, ha a mércét olyan amerikai vállalatok állítják fel, amelyek a kormányunkkal együttműködve alakíthatják ezeket a modelleket fontos kérdésekben”.

Több mint 60 szenátor vett részt az techóriások vezetőivel folytatott egyeztetésen.

A törvényhozók szerint egyetértés van a mesterséges intelligencia kormányzati szabályozásának szükségességéről.

„Most kezdünk el igazán foglalkozni a következő generáció előtt álló egyik legjelentősebb problémával, és a mai egy remek kezdet ehhez” – mondta a találkozók után újságíróknak Chuck Schumer, a demokrata Szenátus többségi vezetője, aki a fórumot szervezte.

– Hosszú út áll még előttünk- tette hozzá.

Todd Young republikánus szenátor, a fórum társházigazdája kijelentette: úgy véli, hogy a Szenátus „eljutott arra a pontra, hogy a jogalkotásra a bizottságok készen állnak”.

Mike Rounds republikánus szenátor azonban figyelmeztetett, hogy időbe telik, amíg a Kongresszus cselekedni fog.

„Készen állunk arra, hogy törvényt alkossunk? Egyáltalán nem” – fogalmazott Rounds.

A törvényhozók biztosítékokat akarnak a potenciálisan veszélyes hamisítványok, például a hamis videók, a választási beavatkozások és a kritikus infrastruktúra elleni támadások ellen.

A megbeszélésen részt vett még az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang, a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella, az IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna, a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Bill Gates és az AFL-CIO munkaügyi szövetségének elnöke, Liz Shuler.

Schumer szenátor hangsúlyozta, hogy a szabályozás bevezetése még a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt szükséges, különösen a deepfake kapcsán.

„Sok dolgot meg kell tenni, de ennek talán gyorsabb a menetrendje, mint a többinek” – mondta.

Márciusban Musk, valamint mesterséges intelligencia-szakértők és vezetők egy csoportja hat hónapos szünetet kért az OpenAI GPT-4-nél erősebb rendszerek fejlesztésében, a társadalom számára lehetséges kockázatokra hivatkozva. A szabályozók világszerte igyekeztek szabályokat kidolgozni a generatív mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan, amely olyan szöveget és képeket hozhat létre, amelyek mesterséges eredete gyakorlatilag kimutathatatlan.

Kedden az Adobe, az IBM, az Nvidia és öt másik vállalat bejelentette, hogy aláírta Joe Biden elnök önkéntes mesterségesintelligencia-kötelezettségeit, amelyek olyan lépéseket követelnek meg, mint például a mesterséges intelligencia által generált tartalmak vízjelezése.

A júliusban bejelentett kötelezettségvállalások célja annak biztosítása, hogy az AI erejét ne használják fel pusztító célokra.

A Google, az OpenAI és a Microsoft júliusban jelentkezett be saját megoldásával. A Fehér Ház pedig egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos elnöki rendeleten is dolgozik.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.