Egységes EU App kell a koronavírus tájékoztatásra Koronavírus

Az adatvédelemért felelős európai biztos azt javasolta, hogy egyetlen, egységes koronavírus applikációt használjanak a tagállamok, ahelyett, hogy minden országnak sajátja lenne.


Több ország fejleszt a felhasználókat követő alkalmazásokat, de adatvédelmi szakértők szerint ez sértheti a magánélet védelméhez való jogot.

Az európai adatvédelmi biztos véleménye szerint a koronavírus világjárvány legjobb megoldása az egységes, megfelelő adatvédelmi biztosítékokkal ellátott eu-s alkalmazás.

“Ezt nem csak tagállami eszközökkel tudjuk megoldani.” – hívta fel a figyelmet Wojciech Wiewiorowski adatédelmi biztos.

Szerinte az EU fő adatvédelmi jogszabálya, a GDPR, lehetővé teszi közegészségügyi érdekből az érzékeny személyes adatok kezelését. Ugyanakkor felhívta a figyelemet, hogy: “a nagy mértékű adatkezelés egyben nagy felelősséget is jelent”.

Lengyelországot, ahonnan a biztos is származik, sok kritika éri a karanténalkalmazása miatt, amely nyomon követi a felhasználó tartózkodási helyét, annak érdekében, hogy a hatósági házikarantén és a kijárási korlátozás szabályainak betartását ellenőrizzék.

Az amerikai székhelyű digitális jogokat védő szervezet, az Electronic Frontier Foundation megkongatta a vészharangot amiatt, hogy a világ kormányai “rendkívüli új megfigyelési jogköröket vezettek be” a koronavírus visszaszorítására. Az ilyen jogosultságokat a válság elmúltával, haladéktalanul meg kell szüntetni.

Írország várhatóan egy olyan applikációt fog elindítani a következő két hétben, amelyhez önkéntesen lehet majd csatlakozni. Az Egyesült Királyság, amely már nem az EU tagja szintén fontolóra vette, hogy saját alkalmazást indít.

A biztos elmondta, hogy irodája “tisztában van azzal, hogy számos EU-tagállam már kidolgozott vagy jelenleg dolgozik a saját alkalmazása kifejlesztésén.”.

Néhány alkalmazás – például a Bluetooth-t használaja a kapcsolatok feltérképezéséhez – ” ez egy jó megoldásnak tűnik” – mondta a biztos.

Ideális esetben az Egészségügyi Világszervezet segítségével az egész világra kiterjedő appot is használhatnánk, a beépített adatvédelem így már a kezdetektől biztosított lenne, de jelenleg az egységes koronavírus mobilalkalmazást európai szinten kell létrehozni.

A biztos egyértelművé tette, hogy minden olyan intézkedésnek, amely sérti a magánélet védelméhez való jogot:

  • Ideiglenesnek kell lennie és “a válság után azonnal meg kell szüntetni”.
  • Csak olyan mértékben lehet alkalmazni, amilyen mértékben az feltétlenül szükséges.
  • Korlátozni kell az adatokhoz való hozzáférést és követhetően kell nyilvántartani, hogy ki férhet hozzá az adatokhoz.
  • Az intézkedésnek célja kell legyen, illetve “egyértelműnek kell lennie, hogy mi fog történni” a nyers adatokkal és azok eredményeivel.

Noha az Egyesült Királyságot már nem érintik az EU kezdeményezései, a biztos irodája “szoros kapcsolatban van” az Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Latin-Amerika és Új-Zéland hatóságaival.

Az Egyesült Királyság tervei alapulhatnak a kormány tudományos tanácsadói véleményein, amelyek szerint a helymeghatározó technológia “kritikus szerepet játszhat” a szabad mozgást korlátozó intézkedések megfelelő alkalmazásábak, de senkit nem szabad a helyadatainak megosztására kötelezni.

Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői megerősítették, hogy “foglalkoznak” az ötlettel.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – XI.
2020. május 20.

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – XI.

Sorozatunk összegzéseképp három innovációs gyakorlatról, az úgynevezett adaptációs, a transzformációs és a szakítás modelljéről beszélhetünk. Dönteni ezek között, vagy ezekben együttesen gondolkodni – ez a jövő nagy kérdése. Ám megválaszolása már egy új jogász generációra vár.