Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio – Már a neve is egy élmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszokásból jövünk, megyünk a tesztautókért, ez egy ilyen szakma, de valahogy, ha Alfáról van szó, akkor kicsit másképp érzünk. Már a tesztnaplóba való időpont feljegyzése is mosolyt csal arcunkra, de jelen esetben soha el nem múló időnek tűnt az a pár hét, mire beleülhettem a piac egyik legerősebb SUV-modelljébe.

A „felkészülési időszakban” minden gyári anyagot végigolvastam, hogy száz százalékban felkészült legyek egy ilyen modellre. Mivel is kezdődhetne az ismertető, mint legekkel. A Ferrari technológiai és fejlesztési szakértelmére támaszkodva megépített teljesen alumínium szerkezetű, 2,9 literes, V6-os biturbó benzinmotorral az Alfa Romeo szabadidőautója 7 perc 51,7 másodperc alatt teljesítette a Nordschleife 20 832 méteres körét. Így az olasz megszerezte a „világ leggyorsabb szabadidőautója” címet. Ez szinte már természetes is volt a modelltől, hiszen a másik „leg” az pont a Stelvio képességeiről szól, amelyek hozzásegítik, hogy szegmense kiemelkedő menetdinamikájú modellje lehessen.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Kerékjárat-szélesítés, hatalmas, 20 colos kerekek, diffúzor és négy dübörgő kipufogó – valami egészen egyedit alkottak az Alfánál (A szerző felvételei)

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

50–50 százalékos súlyelosztás és tökéletes arányok jellemzik, a Misano kék szín zseniális választás hozzá

Az 1830 kilogramm menetkész tömegű SUV motorja az egy lóerejére jutó 3,6 kilogrammal méretosztálya legjobb teljesítmény/tömegarányú gépkocsija, ugyanakkor a literenkénti 176 lóereje a kategóriája legkedvezőbb fajlagos teljesítményű modelljévé teszi. Eme adatok alapján nem csoda, bizseregve vártam, hogy szabadon vihessem. De előtte van még egy pár rémisztő adat tőle, amit lassan-lassan emészteni kell, mert a legek nem értek véget. Az óránként 283 kilométeres végsebességű SUV nulláról százra 3,8 másodperc alatt gyorsul, így a testes olasz kategóriarekordot állított fel és megszerezte a „világ leggyorsabb szabadidőautója” címet.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Aktív légterelő elöl és a Bi-Xenon fényszóró LED-es nappali fénnyel a szériafelszereltség része

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

A 90 fokos hengerszöggel rendelkező V6-os aggregát Ferrari-származék, 510 lóerejével egészen elképesztő, durva ütemet diktál

A V6-os biturbo 6500-as fordulatszámon jelentkező 510 lóerejét és a 2500–5000 percenkénti fordulatszám-tartományban rendelkezésre álló 600 newtonméteres maximális forgatónyomatékát a legerősebb Stelvio egy maguk által fejlesztett, aktív nyomatékvektor-szabályozással kombinált Q4 nevű összkerékhajtás-rendszeren keresztül szabadítja az utakra. A rekorderben természetesen megtalálható a szintén saját fejlesztésű futóműszabályozó is, amely az elektronikus menetdinamika rendszereken keresztül minden helyzetben a lehető legjobb vezethetőséget biztosítja.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Piros indítógombot kapott a Quadrifoglio, a hatalmas váltófülek nem fordulnak együtt a kormánnyal

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Extrafelszerelés a kagylóülés, ami ajánlott bele, a combtámaszt kivéve manuálisan állítható és a fűtési funkcióról is le kell mondanunk

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Rugózása kemény, de elfogadható, még Race-állásban sem rázza ki „annyira” a lelkünket. Fogyasztása normál ingázás közben 13 liter körül alakul és bő tíz literrel több, ha kihasználjuk lehetőségeit

Az Alfáktól megszokott DNA-kapcsolóval válthatunk az üzemmódok között, amely jelen esetben kiegészül egy Race-móddal, ami tulajdonképpen a nevével el is árulja, hová való ez a lehetőség. Itt egy mozdulattal kiiktatjuk a menetstabilizálót, ércesebb hangra vált a kipufogórendszer és növekszik a teljesítmény a versenypályákon használva. Ebben az állásban sokat megenged, az érzékeny gázpedál finom korrekciókat igényel, súlyából adódóan érezni, hogy az elengedett hatás alatt a Q4-es rendszer tartja az aszfaltcsíkon, hangja ebben a helyzetben ideális, egyben mennyei, de tényleg csak itt. Utcán a hangja már-már tolakodó lehet a külvilágnak, kétutcányira hallani, ha jövünk, ráadásul a kikapcsolt menetstabilizáló mellett a ráfutásos ütközésgátló is inaktív, így ha határt tudunk szabni vágyainknak, inkább a Dynamic-módot válasszuk. Ahol a Natural-álláshoz képest jobb gázreakciót, gyorsabb váltást, de ugyanolyan sportos és keményebb felfüggesztés-beállítást biztosít. Kezelhetősége mindvégig stabil marad, irányíthatósága precíz, olyannyira, hogy a kormány holtjátéka szinte nulla, így minimális korrekciókkal is irányíthatjuk. De ugyanilyen pontos reakciót nyújt integrált fékrendszere is, a pedál lenyomásával azonnali visszajelzés érkezik, komoly hatások mellett.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Tagadhatatlan alfás felnik pöffeszkednek rajta, a 20 colos kerekeken elöl 255/45, míg hátul 285/40-es Pirelli gumik feszülnek

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Nagyon vagány benne a Sparco versenyülés, de kell is bele, cikcakkos útmentén nagyon jól tartanak, meg amúgy is jól illik ebbe a környezetbe

Az 50–50 százalékos súlyelosztása is egyik fontos jellemzője, amely a különböző anyagok speciális felhasználásának eredménye. A vázszerkezet nagy szakítószilárdságú acélból, a felfüggesztés, az ajtók, a kerékívek, a motorháztető, a hátsó ajtó, az első és hátsó spoilerek és a motor alumíniumból, a kardántengely szénszálas anyagból készült. A hengerlekapcsolási funkciónak köszönhetően akár spórolhatunk is, ha A-állásba helyezzük a DNA-kapcsolót, akkor a Start/Stop-rendszer is üzemképes állapotba kerül, de azért a 9 literes gyári fogyasztástól még akkor is nagyon-nagyon messze járunk.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

A menetdinamikai kapcsoló Race-állásban kiiktatja a menetstabilizálót, nyitja a szelepeket a kipufogóban és átengedi nekünk mind az 510 lóerő használatát

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

A Quadrifoglio-jelzés már 1923 óta az Alfa Romeo legizgalmasabb modelljeinek emblémája, a Stelvio is büszkén viseli, hiszen rekordokkal kezdte szereplését

Hagyjuk is meg ezt a területet a zöld rendszámos autóknak, de ott a tudat, hogy ezt is tudja, ám azt is, hogy a 8 fokozatú automata sebességváltója Race-üzemmódban mindössze 150 ezred másodperc alatt vált fokozatot, melyet akár a középkonzolon található sebességváltóval vagy a kormánykerékre szerelt alumínium váltófülek segítségével is pakolhatjuk és micsoda mély hangok kíséretében.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

A felfüggesztés, az ajtók, a kerékívek, a motorháztető, a hátsó ajtó, az első és hátsó spoilerek és a motor alumíniumból, a kardántengely szénszálas anyagból készült

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

A csomagtartó 525 literes, ami ebben a kategóriában átlagosnak mondható, de ebben a Stelvióban nem ez az adat a mérvadó

A száraz adatok mellett fontosabb jelenség is egyben a Stelvio. Már alapból arányai erőt és dinamizmust fejeznek ki, kompakt méretekbe sűrítve. A V6-os modell pár centiméterrel minden irányban nagyobb az alapmodellnél, de ennél látványosabbak fekete, 20 colos felnikre húzott, elöl 255/45, míg hátul 285/40-es Pirelli P Zero gumijai, melyek a széles nyomtáv érdekében szinte kitüremkednek a kaszniból. A tipikus alfás felnik mögött sárga féknyergek uralkodnak, míg a karosszéria króm díszítő elemeit feketére cserélték, már mondani sem kell, hogy a kék fényezéssel összhangban kellően látványos még hangtalan állapotban is. Hátul a négy hatalmas méretű kipufogó közt a diffúzor, míg elöl az aktív légterelő van hatással a versenyautós dinamikára. Ha valaki esetleg nem ismerné fel a részleteket, akkor annak a háromszög táblácskába rajzolt zöld lóhere mindenképpen jelent valamit, bár érdekes megközelítés lehet ez is, a laikus ember számár pont ez lehet megtévesztő. Egyik belvárosi parkolás végeztével az utca embere pont erről a zöld virágocskáról gondolta, hogy valami környezettudatos masinát lát Alfa-ruhában. Emberünket nem keserítette el magyarázkodásom, hogy modellünk az ökolábnyomunk másik végén táncol, egyszerűen „brutálisan szép ez a masina” szavakkal zárta kicsit csalódott beszélgetésünk végét.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

A kék szín fekete alkatrészekkel tökéletes kombó, az autó összhatása egészében lenyűgöző

Belső hangulatában is versenytempót diktál. A részben alcantara borítású kormánykeréken a piros indítógomb, a karbonbetétek és alumínium pedálok árulkodnak a nem mindennapi modellről. A 1,2 milliós opciós kagylóülések is hozzátartoznak a fílinghez, de borsos ára ellenére ebben az esetben le kell mondanunk az ülésfűtésről, és ha már karbonháttámlákat kapott, akkor elektromos állíthatósággal már nem is akarták terhelni, kivéve a combtámaszt, ami ilyen módon állítható.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

28,4 millió forint az alapára, csak a Sparco karbontámlás sportülések és a metálfény 1,5 milliót dobnak hozzá

A márka legsportosabb modelljei mind viselték a Quadrifoglio-emblémát és ez alól a Stelvio sem lett kivétel, pont ezért úgy tervezték, hogy kategóriája legjobbja legyen, valóban kitűnjön kiváló teljesítményével, menetdinamikájával, de nem utolsó sorban már-már rémisztően erőteljes hangjával.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.