Claimdata, a nem vagyoni kártérítés doktora


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 20 éve foglalkoznak a nem vagyoni kártérítés problémakörével. Sikerült kifejleszteniük egy olyan számítógépes rendszert, amelynek segítségével kikereshetők azok a korábbi bírósági ítéletek, amelyek eligazítást adhatnak azoknak a károsultaknak, akik valamilyen nem vagyoni kárt szenvedtek és kártérítést szeretnének igényelni, illetve tájékozódást nyújtanak a károkozóknak is.


Milyen célból fejlesztették ki ezt a rendszert és főként kiknek ajánlják?

Dr. BárdosPéter: A nem vagyoni kártérítés vonatkozásában eddig sem az elméletben, sem a bírósági gyakorlatban nem alakult egységes szemlélet. Ez nem meglepő, ugyanis a nem vagyoni kártérítés elméleti és gyakorlati dilemmáit azokban az országokban sem sikerült megoldani, amelyek jogában ez a jogintézmény már sokkal hosszabb idő óta ismert.

Jó néhány éve elkezdtünk foglalkozni ezzel a kérdéssel, folyamatosan elemeztük és elemezzük a magyar bírói gyakorlatot, összehasonlítva a külföldivel. Az összegyűjtött ítéletanyagra kidolgoztunk egy olyan számítógépes kereső rendszert, amelynek segítségével elsősorban az e kérdéssel foglalkozó szakemberek (ügyvédek, bírók, jogászok) gyorsan, egyszerűen meg tudják találni azokat az ítéleteket, amelyek az adott pillanatban őket foglalkoztató ügyhöz hasonló ügyekben születtek és ezzel valamiféle támpontot kapnak az ügyükben elérhető reális kártérítési összeg meghatározásához.

A reális, a bírói gyakorlatra alapozott kárigény nyilván a bíróságon is kedvező fogadtatásra talál majd és magának a bírónak is értékes segítséget nyújt azzal, hogy ilyen módon is megismerheti kollégái ítélkezési gyakorlatát.

Mindennek lehet egy olyan hatása is, hogy segíti a bírói gyakorlat egységesedését, ami a jogbiztonság szempontjából rendkívül fontos.

És persze a jogkereső közönség is szívesen veszi, ha tudja, mire számíthat.

A számítógépes programot 2–3 éve a Magyar Jogász Szövetség által szervezett szakmai konzultáción bemutattuk és nagyon kedvező fogadtatásban részesült.

A kérdés akkor az volt, hogy mikor lehet vele a piacon találkozni. Úgy véltük, ennek akkor van értelme, amikor annyi ítéletet sikerült feldolgozni, amennyinél a számítógépes keresési lehetőség már érdemi segítség a jogász munkájában.

Az adatbázis bővítése nem volt egyszerű. A legutóbbi időkig ugyanis az ítéletanyag egy rég elavult bírósági ügyviteli szabály miatt nem volt kutatható még tudományos kutatás céljából sem. A helyzet szerencsére megváltozott. Ma már az interneten elérhetők azok az ítéletek, amelyeket a bíróságok közzététel céljából semlegesítettek és ez lehetővé tette, hogy jelentősen bővítsük adatbázisunkat. Így mostanra jutott el abba a fázisba a dolog, hogy úgy ítéltük meg, egy piacképes, a gyakorlatban jól használható termék van a birtokunkban, amelynek piaci bevezetésével és működtetésével az erre a célra alapított Claimdata Kft. foglalkozik.

A szakmai hátteret ehhez ügyvédi irodánk biztosítja, a kft. feladata a számítógépes háttér és az ügyfelek kiszolgálásának megszervezése, feleségem Dr. Bárdos Péterné vezetésével, aki bár matematikus, behatóan tanulmányozta magukat a feldolgozott bírósági ítéleteket is.

Nagyon örülnénk, ha minél több ügyvéd, bíró, egyéb területeken dolgozó jogász, biztosító társaság és a nem vagyoni kárt szenvedettek, vagy ilyen kárt okozók széles köre is megismerné ezt a rendszert.

Annak idején ezt az egész feldolgozást kifejezetten a balesetekkel összefüggő kártérítéses ügyekre összpontosították.

Ennek az volt az oka, hogy a biztosítók elsősorban ezzel a témával foglalkoztak intenzíven, mivel az utóbbi 10–15 évben egyre szélesebb körben vált ismertté, hogy ha valakit baleset ér, akkor nem csak azt kérheti, hogy a vagyoni kárát térítsék meg, a jövedelemveszteségtől kezdve gyógyulásának összes költségeivel bezárólag, hanem szenvedéseiért, életminőségének romlásáért nem vagyoni kártérítésre is igényt tarthat.

Az embernek azonban nem csak az egészségét, életét lehet károsítani, de becsületébe is lehet gázolni, meg lehet sérteni személyes szabadságát, jó hírnevét, a magánszférához, a család integritásához fűződő jogát és egyéb személyes jogait is. Az utóbbi években egyre szélesebb körben vált ismertté, hogy ilyen jogcímen is lehet nem vagyoni kártérítést igényelni.

Az ilyen bírósági ügyek száma egyre nő. Míg azonban a balesetekkel, orvosi műhibákkal stb. kapcsolatos egészségsérelmen alapuló nem vagyoni kártérítési ügyekben legalább a kártérítés mértékét befolyásoló legfontosabb szempontok (a sérülés súlyossága, a munkaképesség-csökkenés foka stb.) kialakultak a bírói gyakorlatban, a becsület, a tisztesség, a személyi szabadság megsértése esetén még ilyen fogódzó sincs. Ezért úgy látjuk, hogy egy kereshető adatbázis iránti igény itt még sokkal erősebb, mint a balesetekkel összefüggő kártérítések területén, ezért rendszerünk most már az e területen született ítéleteket is tartalmazza.

Hogyan használható ez a keresési felület?

Dr. Bárdos Péterné: A rendszer úgy működik, hogy az ilyen üggyel foglalkozó jogász megadja ügyének legjellemzőbb paramétereit, mi pedig az erre a célra kifejlesztett algoritmus segítségével megkeressük az adatbázisban a hasonló ügyeket és tájékoztatást adunk az azokban született ítéletekről. A tájékoztatás a megrendelő igénye szerint lehet egy elemzést is tartalmazó ítéletismertetés, de pl. egy ügyvéd megelégedhet akár csak az adatbázisban talált ítéletek ügyszámával.

A cég honlapján (www.claimdata.hu) összefoglaltuk a szolgáltatásainkra vonatkozó legfontosabb információkat.

Ez kétoldalú probléma, hiszen érdekelheti a károsultat és a károkozót is.

Természetesen, hiszen a károsultat az érdekli, hogy minél magasabb összegű kártérítést kapjon, a károkozót vagy felelősségbiztosítóját pedig az, hogy minél kevesebb kártérítést kelljen fizetnie. A szolgáltatásnak az is célja, hogy a felesleges és kétes kimenetelű pereskedés elkerülhető legyen.

Ha viszont már folyik a peres eljárás, akkor a reális igénymeghatározás fontos lehet, már csak azért is, mert sok olyan ítéletet ismerünk, ahol a felperes az irreális kereseti összeg egy kis hányadát megkapta ugyan, de ennél többet kellett kifizetnie az ellenfél ügyvédi költségeire.

A biztosító társaságnak vagy a fizetőképes károkozónak is érdemes egyezségre törekedni, ha már látja, hogy a hasonló ügyekben milyen ítéletek születtek.

Azt tapasztaltuk, hogy sajtó- vagy orvosi műhibaperek esetén az újság vagy a kórház egyébként is inkább hajlik a peren kívüli megegyezésre.

Azokban az esetekben viszont, ahol a károsult tisztességes eljáráshoz vagy személyes szabadsághoz fűződő jogát sértették meg, a per általában nem kerülhető el. A bírói hiba peren kívüli elismerése rendkívül ritka, a nyomozóhatóság inkább hajlik az önkritikára.

Ha valaki más hibájából balesetet szenvedett, megsérült, megbetegedett, jó hírnevét, becsületét, méltóságát megsértették, személyes szabadságában korlátozták vagy személyiségi jogait más módon csorbították, bizalommal fordulhat hozzánk, mert úgy gondoljuk, hogy az őt megillető nem vagyoni kártérítés kérdésében számítógépes adatbázisunk segítségével hasznos tanácsokkal tudunk szolgálni.

Dr. Pál Edith

 


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Autonóm járművek az utakon – tényleg csökkenni fog a balesetek száma?

A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza és ez a szám jelentősen csökkenthető a vezetést támogató modern technológia alkalmazásával. Ilyen tartalmú mondattal gyakran találkozhatunk, de vajon alátámasztható ez a kijelentés kutatási eredményekkel is? Erre a kérdésre kínál választ egy idén szeptemberben megjelent és világszinten újdonságnak számító tanulmány, amely egy járműfejlesztő és egy biztosító együttműködésének eredménye. Erről a szakmai anyagról Nyalka Csaba, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje nyújt tájékoztatást.

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.