Margó, a „maszkos” irodalmi fesztivál

Hatvan program során sok-sok kortárs szerzővel találkozhatunk 2020 októberének derekán a Várkert Bazárban, ahol meg is vásárolhatjuk legújabb könyvüket. Jól jöhetnek önkéntes karanténnapjainkra.

A felmérések, de a tapasztalatok szerint is megnőtt az olvasási kedv a koronavírus-járvány idején. Különösen igaz volt ez a tavaszi kijárási korlátozások ideje alatt. A pandémia őszi berobbanása is inkább arra késztet, hogy meghúzódjunk kis kuckónkban, s az otthon töltött, megnövekedett szabadidőnkben több idő jut olvasásra. Könyvvásárlási szokásaink is kényszerűen változtak meg az elmúlt fél évben. Bátrabban vásárolunk online, még akkor is, ha elveszítjük annak örömét, hogy egy könyvesboltban kötetek százai között böngészhessünk.

A járvány 2020-ban elsöpörte a tavaszi Könyvfesztivált és a kora nyárra tervezett 91. Ünnepi Könyvhetet is. Utóbbit ugyan szeptember derekán online megrendezték, de valljuk be, ez nem pótolhatta a megszokott Vörösmarty téri forgatagot, a megannyi író–olvasó-találkozót. Online zajlott június elején a Margó Irodalmi Fesztivál is.

Margó Irodalmi Fesztivál – Várkert Bazár, logó

A Margó őszi programsorozata remélhetően a személyes találkozásokat is lehetővé teszi. A tervek szerint 2020. október 15-étől, csütörtöktől, október 18-áig, vasárnap estig hatvan program között válogathatunk a Várkert Bazárban, ahová a remények szerint eljönnek a magyar irodalmi élet jeles szereplői, elsősorban azok, akik az elmúlt időszakban új könyvvel jelentkeztek. Az eseményt szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg, így, ha vesszük a bátorságot, rövid időre kimozdulhatunk otthonról egy kis irodalomért.

„A járvány megváltoztatta az életünket, de az olvasás segít megérteni, hogyan lehet együtt élni az új helyzettel – fogalmazza optimistán Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója. – A kultúra elsősorban szabadságot jelent számunkra, ezért a járványügyi óvintézkedéseket komolyan véve idén biztonságos Margót szervezünk, hogy mindenki találkozhasson kedvenc íróival” – teszi hozzá.

Margó Irodalmi Fesztivál – Várkert Bazár, Lackfi János

Lackfi János kérdése: Vajon milyen posztok születhettek volna, ha van Facebook Jézus korában? (Fotók forrása: Margó Irodalmi Fesztivál)

A négy nap során az épületen belül a maszkviselés kötelező lesz. A szervezők a biztonság érdekében regisztrációt is bevezetnek, a látogatószámot némileg csökkentve. A könyvvásárt ugyan nem rendezik meg hagyományos formában, de a friss megjelenések a Bookline-nak köszönhetően online és a helyszínen is megvásárolhatók lesznek, kedvezményes áron.

A Margón személyesen mutatja be új kötetét többek között Závada Pál, Spiró György, Lackfi János, Tisza Kata, Háy János, Karafiáth Orsolya, Pető Péter, Rubik Ernő, Kiss Tibor Noé, Pataki Éva, Mörk Leonóra, Barabási Albert-László, Szabó Stein Imre, Bérczes László, Nyáry Krisztián.

Lackfi János sajátos módon idézi meg a történelem nagy alakjait és a magyar irodalom zseniális alkotóit Száll a kakukk a fészre című új könyvében. A Helikon Kiadónál megjelent kötet, ahogy a címe is sejteti, játékos írások sora: milyen posztok születhettek volna, ha van Facebook Jézus idejében, a reformáció korában vagy a francia forradalom idején? Mi történik, ha a Nemzeti dal sorait valaki zaklatásnak tekinti? Könnyed, humoros bolondozás, mely a szerző történelmi és irodalmi tudásáról tanúskodik. A pódiumon Horváth Gergely beszélget a szerzővel könyve céljáról.

Margó Irodalmi Fesztivál – Várkert Bazár, Závada Pál

Závada Pált a budaörsi németek sorsa ragadta meg

A fesztiválra látogató Závada Pált Veiszer Alinda kérdezi Wanderer című legújabb munkája kapcsán. A szerző ezúttal Budaörs településén barangol, az egykoron részben németek lakta településen. Hősei az elmúlt korokból tárulnak elénk, a Magvető Könyvkiadó jóvoltából.

Pataki Éva Nagymama vesztegzár alatt című regénye annyira friss, hogy már arról olvashatunk benne, milyen a kapcsolat karantén idején a családban a generációk között. Ez már a szerző harmadik Nagymama-könyve, szokás szerint tele bájjal, humorral, őszinteséggel. A főhős unokája már kamaszkorba lépett, akinek egyáltalán nem jelent gondot a digitális kapcsolattartás. Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent műről az íróval és dr. Szabó Zsuzsa pszichológussal Jakupcsek Gabriella beszélget majd a közönség előtt.

A korábbiakat követően a Jaffa Kiadó vállalta Mörk Leonóra legújabb regényének kiadását is. A Nők Lapja hasábjairól is jól ismert író–újságíró ezúttal is Németországba repíti el olvasóját, pontosabban Poroszországba, a XIX. század legelejére. A két főszereplőt Beethoven muzsikája hozza közel egymáshoz. A szerzővel, valamint Czeiszing Miklóssal, a Német Turisztikai Hivatal vezetőjével Novotny Anna beszélget.

Margó Irodalmi Fesztivál – Várkert Bazár, Nyáry Krisztián

Nyáry Krisztián ezúttal a himnuszok történetéről írt

„A közép-európai himnuszok többsége nem a diadalról vagy a megdicsőülésről szól, hanem az erre való várakozásról. Közel sem egyedül Kölcsey versének jellemzője a nemzeti múlt megidézése: a lengyel kivételével minden térségbeli ország himnusza a letűnt korokon elmélkedik.” Nyáry Krisztián összegez így Általad nyert szép hazát című új, a Corvina Kiadónál napvilágot látott kötetében, melyben a himnuszok kalandos élete után nyomoz. Izgalmasnak ígérkezik a fesztiválon a Nádasdy Ádámmal folytatandó beszélgetése.

Hasonlóan érdekes találkozás lehet Háy János és Bojár Gábor között, amikor is az író A cégvezető című regénye kerül szóba, márpedig a kérdező vérbeli cégvezető. Igaz, írását a szerző a helyes és helytelen döntéseink könyvének tartja, hisz életünket tekinthetjük egyben egy cégnek is, amit irányítanunk kell, ha tetszik, ha nem…

Margó Irodalmi Fesztivál – Várkert Bazár, Rubik Ernő

A mi kockánk alkotója, Rubik Ernő

A mi kockánk címmel írt könyvet Rubik Ernő, a 76 éves világhírű feltaláló, akinek kockáját eddig 350 millió példányban adták el a világon. Legnagyobb találmánya megszületésének történetét írta meg, továbbá hozzáfűződő gondolatait. Közülük talán az az egyik legfontosabb, hogy a játék valójában a felhasználójával együtt alkot egy kerek egészet. Bizonyára erről is szól majd a fesztiválon. A kötet a Libri Kiadónál jelent meg, s az év végéig kapható lesz egyebek mellett Németországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában és Dél-Koreában is.

Kapa és Pepe ismét színre lép. A Jancsó-filmek elhíresült párosát Mucsi Zoltán és Scherer Péter alakította, nevük rájuk ragadt a való életben is. Az Európa Kiadó felkérésére Bérczes László (civilben színházi rendező) fogalmazta meg a választ Mucsi Zoltán című könyvében arra a kérdésre, vajon miként lesz az abonyi melósok gyerekéből, egy szakmunkástanulóból vezető budapesti színész, országos hírű színházi előadások és tévésorozatok főszereplője. S hogy Pepe hogyan jön a képbe? Nos, ő lesz az írónak és főhősének beszélgetőtársa a Margón.

Margó Irodalmi Fesztivál – Várkert Bazár, Sofi Oksanen finn író

Sofi Oksanen finn író online lesz kapcsolatban a fesztivállal

Az idén tavasszal már bevált online-kapcsolat segítségével velünk lesz a fesztiválon a Magyarországon korában már járt finn Sofi Oksanen (Norma, Sztálin tehenei), a svéd Jonas Jonasson (A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, Az analfabéta, aki tudott számolni), a skandináv krimiszerző Stefan Ahnhem (A kilencedik, A kockavető) szintén Svédországból, valamint a tajvani Wu Mung-yi, aki majd új regényéről, Az ellopott bicikliről mesél.

A rendezvényen hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, melynek nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett tízmillió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline-tól.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár elérhetőségei

Weboldal: www.margofeszt.hu

Facebook: facebook.com/margofeszt

Instagram: instagram.com/margofeszt

Spotify: Spotify/margofeszt

Kapcsolódó cikkek:


Középhaladóknak szólnak a házassági leckék
2020. november 20.

Középhaladóknak szólnak a házassági leckék

Mit tegyen egy férj vagy egy feleség húsz év házasság után egy sajátos szituációban? Ismét erre keresi a választ a Centrál Színház új előadása, melyet akkor láthatunk, ha újranyitnak a teátrumok. Addig meg az életben tanuljuk tovább a leckéket.

Egy új óriás a palettán – Ford Explorer 3.0I EcoBoost PHEV Platinum
2020. november 13.

Egy új óriás a palettán – Ford Explorer 3.0I EcoBoost PHEV Platinum

A gyárak egyre másra számolgatják a grammokat, mind önsúly, mind a széndioxid-kibocsátás kapcsán, hogy megfeleljenek a környezetvédelmi normáknak. A Ford picit szembe megy az elképzelésekkel és Európába hozta az öt méternél is nagyobb Explorert, igaz, kizárólag Plug-in hybrid-rendszerrel.

Németország, 1945
2020. november 11.

Németország, 1945

Az igazságszolgáltatás és a közigazgatás malmai őrölnek tovább, mintha mi se történt volna.

Pulitzer – Egy sajtómágnás útja Makótól New Yorkig
2020. november 6.

Pulitzer – Egy sajtómágnás útja Makótól New Yorkig

Bámulatos életpályáját futott be a dél-alföldi kisváros kereskedőjének fia, aki az Újvilágban nemcsak a szerencséjét csinálta meg, hanem forradalmasította a sajtót is. Dokumentumregényben ismerhetjük meg pályáját, munkásságát, elveit.