2014-től jöhet a magáncsőd


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jogszabályt összhangba kell hozni a devizahiteleseket mentő egyéb intézkedésekkel. A jó adósok tartozásuk jelentős részének elengedésére számíthatnak – közölte Pálffy István.


Ősszel a kormány beterjeszti az Országgyűlésnek a családi csődvédelemről, más néven a magáncsődről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek nyomán 2014 januárjától működhet ez az intézmény – közölte Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Pálffy István közölte: az intézményt összhangba kell hozni a kormányzatnak a devizahitelesek megmentése érdekében hozott intézkedéseivel, a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal és az eszközkezelő működtetésével. A magáncsődöt oly módon kell bevezetni, hogy az a devizahitelek tervezett kivezetése, forintosítása esetén alkalmazható legyen.

A tervezet szerint a fizetésképtelen családokat pénzügyi biztos segíti majd egy pénzügyi terv mentén. Együttműködés, illetve fegyelmezett törlesztés esetén a tartozás jelentős részét engedhetnék el – ismertette a KDNP frakciószóvivője. Ez különösen annak a több mint százezer családnak fontos, amely kényszerintézkedés előtt áll, vagyis „el akarják vinni a tetőt a fejük fölül” – mondta a polirtikus.

A kormány szerdai ülésén tárgyalta a tervezetet, amely szavai szerint 90 százalékban kész, csupán néhány kérdés vár megtárgyalása. Például az, hogy miként választható szét az önkéntesség és a „kötelezőség”.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 8.

Államkincstár: az azonos nemű bejegyzett élettársaknak is jár a GYED

Kiegészítette a gyermekgondozási díj igénylésére vonatkozó űrlapot és tájékoztatót a Magyar Államkincstár, ezzel is egyértelművé téve: az azonos nemű bejegyzett élettársak is jogosultak a párjuk által szült vagy örökbefogadott gyermekükkel otthon maradni és GYED-et igényelni.