A bírósági rend a közösségi média posztokra is vonatkozik

Egy brit bíró egy parlamenti képviselő ellen folytatott büntetőeljárással kapcsolatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a médiára vonatkozó bírósági szabályokat a közösségi média posztoknál is be kell tartani.

Ami a tényállást illeti Charlie Elphicke brit parlamenti képviselőt három nő is szexuális zaklatással vádolja. A férfi megjelent a bíróság előtt, azonban tagadta az ellene felhozott vádakat.

A képviselő az elsőfokú bíróság előtt is tagadta bűnösségét. A tárgyalás várhatóan további 10 tárgyalási napot vesz majd igénybe, amelyen 15 tanút hallgatnak meg.

Elphicke 2010 és 2017 között konzervatív színekben politizált, de a büntetőeljárás megindulását követően párttagságát felfüggesztették. 2018-ban azonban visszatért a pártba, közvetlenül a Theresa May akkori miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazás előtt.

A most már függetlenként politizáló képviselő ellen júliusban emeletek vádat, ekkor a toryk ismét felfüggesztették párttagságát.

A tárgyalás berekesztését követően a bírónő a hallgatósághoz fordult, mert a védelem felhívta a figyelmét, hogy a Twitteren feltételezhetően jogellenes posztok és kommentek jelentek meg a tárgyalással kapcsolatban.

A bírónő kifejtette: “Nem csak a sajtó köteles betartani a bírósági szabályokat, hanem a nyilvánosság azon tagjai is, akik a bíróság döntésére vonatkozó előzetes, prejudikáló, kommenteket tesznek közzé a Twitteren vagy a Facebookon. Ezeket mindenkinek be kell tartania!”

Kapcsolódó cikkek:


Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?
2019. október 22.

Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?

A felülvizsgálati kérelem befogadás megengedhetőségével kapcsolatos feltételeknek a Kp-ban nem szereplő elemmel való kiegészítése nem jogértelmezés, hanem bírói jogalkotás lenne.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról
2019. október 22.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról

A Kúria álláspontja szerint a hitelesíteni kért kérdés nem a beruházás meghiúsítását, hanem elhalasztását célozza, nem befolyásolja és nem akadályozza a hatósági eljárások gyors lefolytatását, továbbá nem érint Kormány hatáskörébe tartozó kérdést sem. A kérdés egyértelmű, a betű elírási hibának értelemzavaró hatása nincs.

Meglőtte ismerősét, hét évet kapott
2019. október 22.

Hét év fegyházbüntetésre ítélte kedden, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék azt a dunakömlődi férfit, aki tavaly nyáron mellkason lőtte a közelben dolgozó ismerősét.

Menetrend szerinti busz sofőrjével szállíttatta a kokaint egy zalai férfi
2019. október 22.

Kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt letartóztattak egy zalai férfit, aki a Budapest és Zalaegerszeg között közlekedő menetrend szerinti buszjárat sofőrjével szállíttatta ismerősének a kokaint - közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?
2019. október 22.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?

Arra az esetre keresünk megoldást, amikor a Kft. üzlettársunk kizárásra okot adó magatartást nem tanúsított, de üzleti megfontolásból mégis szeretnénk tagtársunk irányítási jogait visszaszorítani, vagy esetleg üzletrészét megszerezni.