A bírósági rend a közösségi média posztokra is vonatkozik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy brit bíró egy parlamenti képviselő ellen folytatott büntetőeljárással kapcsolatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a médiára vonatkozó bírósági szabályokat a közösségi média posztoknál is be kell tartani.

Ami a tényállást illeti Charlie Elphicke brit parlamenti képviselőt három nő is szexuális zaklatással vádolja. A férfi megjelent a bíróság előtt, azonban tagadta az ellene felhozott vádakat.

A képviselő az elsőfokú bíróság előtt is tagadta bűnösségét. A tárgyalás várhatóan további 10 tárgyalási napot vesz majd igénybe, amelyen 15 tanút hallgatnak meg.

Elphicke 2010 és 2017 között konzervatív színekben politizált, de a büntetőeljárás megindulását követően párttagságát felfüggesztették. 2018-ban azonban visszatért a pártba, közvetlenül a Theresa May akkori miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazás előtt.

A most már függetlenként politizáló képviselő ellen júliusban emeletek vádat, ekkor a toryk ismét felfüggesztették párttagságát.

A tárgyalás berekesztését követően a bírónő a hallgatósághoz fordult, mert a védelem felhívta a figyelmét, hogy a Twitteren feltételezhetően jogellenes posztok és kommentek jelentek meg a tárgyalással kapcsolatban.

A bírónő kifejtette: „Nem csak a sajtó köteles betartani a bírósági szabályokat, hanem a nyilvánosság azon tagjai is, akik a bíróság döntésére vonatkozó előzetes, prejudikáló, kommenteket tesznek közzé a Twitteren vagy a Facebookon. Ezeket mindenkinek be kell tartania!”


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.