A bírósági rend a közösségi média posztokra is vonatkozik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy brit bíró egy parlamenti képviselő ellen folytatott büntetőeljárással kapcsolatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a médiára vonatkozó bírósági szabályokat a közösségi média posztoknál is be kell tartani.

Ami a tényállást illeti Charlie Elphicke brit parlamenti képviselőt három nő is szexuális zaklatással vádolja. A férfi megjelent a bíróság előtt, azonban tagadta az ellene felhozott vádakat.

A képviselő az elsőfokú bíróság előtt is tagadta bűnösségét. A tárgyalás várhatóan további 10 tárgyalási napot vesz majd igénybe, amelyen 15 tanút hallgatnak meg.

Elphicke 2010 és 2017 között konzervatív színekben politizált, de a büntetőeljárás megindulását követően párttagságát felfüggesztették. 2018-ban azonban visszatért a pártba, közvetlenül a Theresa May akkori miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazás előtt.

A most már függetlenként politizáló képviselő ellen júliusban emeletek vádat, ekkor a toryk ismét felfüggesztették párttagságát.

A tárgyalás berekesztését követően a bírónő a hallgatósághoz fordult, mert a védelem felhívta a figyelmét, hogy a Twitteren feltételezhetően jogellenes posztok és kommentek jelentek meg a tárgyalással kapcsolatban.

A bírónő kifejtette: „Nem csak a sajtó köteles betartani a bírósági szabályokat, hanem a nyilvánosság azon tagjai is, akik a bíróság döntésére vonatkozó előzetes, prejudikáló, kommenteket tesznek közzé a Twitteren vagy a Facebookon. Ezeket mindenkinek be kell tartania!”


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 5.

Uniós bíróság: a 2019-es lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot

A 2019 decemberében elfogadott lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot, ugyanis nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének egyebek mellett a legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működése – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága hétfőn.