A MÜK kezdeményezte a szakvizsgák újraindítását Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Bánáti János, a MÜK elnöke és dr. Csere Bálint, az Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozat elnöke, az ügyvédjelöltek és a jogi előadók megkeresése alapján az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy – a járványügyi helyzet adta keretek között, a lehetséges legbiztonságosabb módon – indítsa újra a jogi szakvizsgáztatást.

A MÜK elnöke a Kamarai Jogtanácsosi Tagozat elnökével közösen levelében kiemelte, hogy számos olyan ügyvédjelölt és jogi előadó van, akit a jogi szakvizsgáztatás felfüggesztése a felkészülés alatt ért.

A levél szerint a kialakult veszélyhelyzetben az ügyvédi praxisok megbízásainak drasztikus csökkenése, valamint a jogi előadót foglalkoztató munkáltatók helyzetének alakulása miatt egyre több ügyvédjelölt, illetve jogi előadó kerül csökkentett munkaidejű távmunkába, fizetés nélküli szabadságra, végső soron – a MÜK minden igyekezete ellenére – sajnos akár elbocsátásra.

A veszélyhelyzet alatti kényszerpihenő alatt ideális egyéni fejlesztési cél lehet a jogi szakvizsgára való felkészülés és a jogi szakvizsga részvizsgáinak letétele. A MÜK levelében megfontolásra javasolja a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4.) IM rendelet (a továbbiakban: Jszvr.) szabályainak a veszélyhelyzetre tekintettel történő alábbi módosításait is:

1. Objektív akadályoztatás miatt javasolják, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben legalább négyórás részmunkaidős munkaviszonyra kényszerülő ügyvédjelöltek és jogi előadók esetében ez az időszak is teljes mértékben számítson bele a joggyakorlati időbe. Ez a MÜK szerint méltányos ebben a szituációban, amely arra ösztönözné a munkáltatókat és a munkavállalókat is, hogy a jogviszony megszüntetése helyett valamilyen, a munkaviszony megtartását biztosító megállapodásra jussanak.

2. A MÜK kezdeményezte a jogi szakvizsga online megvalósításának a lehetőségét, amennyiben pedig ez nem lehetséges, a jogi szakvizsgáknak a veszélyhelyzet során teendő egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedésekről szóló 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet 13. §-a szerinti, a záróvizsgák lebonyolítására vonatkozó szabályainak az alkalmazását.

A megvalósításba a MÜK szerint be kell vonni az ország felsőoktatási intézményeit is, annak érdekében, hogy a vizsgát a vizsgázó tartózkodási helyéhez a legközelebb lehessen megtartani.

A MÜK javasolja a Jszvr. 4. § (5)-(7) bekezdése szerinti jelentkezési, illetve a jelölt általi kifogásra előírt határidők lehetőség szerinti csökkentését.

4. A MÜK javasolja továbbá, hogy a Jszvr. 5. § (5) bekezdése szerinti, a jogi szakvizsgák letételére előírt 5 éves és a 11. § (2) bekezdése szerinti hat hónapos határidőbe a veszélyhelyzet időtartama ne számítson bele.

5. A MÜK azt is kezdeményezte, hogy a Jszvr. 6. §-ával ellentétben a 2020. évben július 1. és augusztus 31. napja között is lehessen szakvizsgázni.

6. A levél szerint a MÜk felajánlotta segítségét abban a tekintetben, ha az esetlegesen a jogi szakvizsgáztatásban életkoruk miatti veszélyeztetettségük miatt részt venni nem tudó vizsgáztatók helyett – akár csak a veszélyhelyzet idején lebonyolítandó szakvizsgákhoz – új vizsgáztatókat kell kijelölni.

(mük.hu)




Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

Az EP támogatja a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését, mely egyebek mellett a tagállamokra bízná annak eldöntését, kell-e orvosi vizsgálat a vezetői engedély kiállításakor vagy meghosszabbításakor, illetve legalább kétéves próbaidőt írna elő a kezdő járművezetők számára.