Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Dániát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy kórházban indokolatlanul hosszú ideig ágyhoz kötve tartottak egy pszichiátriai betegségben szenvedő pácienst.

A kérelmet benyújtó dán férfit, aki paranoid skizofréniájából kifolyó erőszakos magatartása miatt már 8 éve volt egy dán pszichiátriai osztály ápoltja, 2013-ban 23 órán keresztül tartotta ágyhoz rögzítve a kórház személyzete.

A strasbourgi testület úgy ítélte meg, hogy a dán bíróság döntése helyes volt, miszerint a kórház dolgozói indokoltan kötözték le a felperest, mert „agresszív viselkedésével közvetlen kárt okozhatott volna környezetének”. A bírák azonban felhívták a figyelmet, hogy a nemzeti bíróság ítélete figyelmen kívül hagyta az ágyhoz kényszerítettség időtartamát.

Kiemelték, hogy az aznap ügyeletet vezető orvos annak ellenére tartotta több órán keresztül a beteget lekötözve, hogy már órák óta nyugalmi állapotban volt.

Következésképpen az EJEB elítélte Dániát, az emberi jogokról szóló európai egyezmény 3. cikke alapján, amely tiltja az embertelen és megalázó bánásmódót és 10 ezer euró kártérítés kifizetésére szólította fel a dán államot.


Kapcsolódó cikkek

2020. május 14.

Az EJEB ítéletek hatásai

Az EJEB ítéletek végrehajtása alapvető változásokat hozott a tagállamok alkotmánybírságainak gyakorlatában. Az EJEB most összefoglalja a kiemelkedő ügyeket.